Alt Text!
Európa

Lefkara

Lefkara | Blog CK Victory Travel

Malebná dedinka, ktorá drieme v srdci ostrova lásky. Aj to je Lefkara. Miesto známe vďaka striebru a krajke „lefkaritika“, ktorou sa nechal zviesť aj samotný Leonardo da Vicni. Vydajte sa na potulky dedinou, ktorú volajú biela hora.

Tretí najväčší ostrov v Stredozemnom mori po Sardínii a Sicílii sa teší stále veľkej obľube turistov. Ostrov dýcha históriou a každý dobrý sprievodca vám s radosťou informuje, že je obývaný už od 14. storočia pred našim letopočtom.  O niečo s menším nadšením pribudne aj informácia, že ostrov je stále rozdelený Nárazníkovou líniou od roku 1964 a hlavné mesto ostrova – Nikózia si vyslúžila status jediného rozdeleného mesta na svete.

Klenot rodiska Afrodity

Od jedného mesta dvoch svetov poďme ku krásam, ktoré Cyprus – rodisko Afrodity ponúka. Samozrejme bolo by hriechom nespomenúť krásne biele pláže, lákavo teplé more, úžasné možnosti zábavy, no čo je na ostrove naj, skrýva miesta, ktoré húfy turistov ešte neobjavili.

Medzi skrytý klenot patrí mala dedinka Lefkara, čo v preklade znamená biela hora. Nachádza sa vo vnútrozemí ostrova na južných svahoch pohoria Troodos. Obyvateľov je tu asi 1100, no keď prechádzate uličkami cítite sa, akoby ste boli jediný.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že okrem malebnej architektúry, estetického zážitku a veľmi malej možnosti stretnúť tu človeka, dedinka nemá čo ponúknuť, no opak je pravdou. Ak sa pozriete lepšie a máte pri sebe sprievodcu a kamaráta v jednej osobe, ktorý je domáci, fascinujúce zistenia na seba nenechajú dlho čakať.

Mestečko čo pobláznilo aj da Vinciho

Lefkara, ktorá na prvý pohľad vyzerá ako spiaca dedinka, má v skutočnosti hneď niekoľko dôležitých prívlastkov, vďaka tomu, čo tu jej obyvatelia vyrábajú. Fanúšikovia domácich prác určite poznajú pojem Lefkaritika – teda ručne vyrobená čipka z tejto oblasti. Dá sa vraj spoznať vďaka saténovým stehovým výplniam, špeciálnemu lemovaniu a krásnym geometrickým vzorom. Učenie sa remeslu tejto čipky tu prechádzalo z generácie na generáciu, z mamy na dcéru. Vraj vo svoj svadobný deň, dievčina musela hosťom prekladať svoje výtvory ako znak šikovnosti. Výšivka sa dokonca stala tak uznávanou, že zabezpečila obchod a muži z Lefkary ju vyvážali do Škandinávie a Európy a dokonca sa ňou nechal uniesť aj Leonardo da Vinci. Vzal ju dokonca do Talianska a vyzdobil ňou katedrálu Duomo.

Keď sa do vienka rozdávala šikovnosť, tých pár obyvateľov Lefkary museli byť v prvom rade. Okrem krásne zdobenej čipky tu nájdete aj neuveriteľne krásne výrobky zo striebra, ktoré sú dokonca ručne zdobené. Keď sa budete prechádzať uličkami a zbadáte malé kamenné miestnosti, ktoré budú lákať príjemným chladom vbehnite dnu. Nečakajte na klasické obchody lákajúce reklamou. Síce budete mať pocit, že sa do nich ledva zmestia traja ľudia, dajte šancu Lefkare opantať vás svojou minimalistickou jedinečnosťou.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)