Alt Text!
Ázia

Lombok pri Bali

Lombok pri Bali | Blog CK Victory Travel

ostrov, kde lebedenie je úplne na mieste

Pre tých, čo cestujú na Bali a náhodou by im bolo málo všetkých tých chrámov, ryžových polí, vodopádov a iných kultúrnych atrakcií, tak Lombok je jednou zo zaujímavých možností, kde sa dá vyraziť.

Asi 5-6 hodín trajektom z Bali. Stačí zobrať loď z Padang Bay v juhovýchodnej časti, aj s vlastným skútrom, zaplatiť za motorku poplatok cca 100 000 rupií (asi 7 eur) a loď vás dopraví do najbližšieho prístavu. Trajekt je celkom čistý a spoľahlivý. Absolvovala som túto cestu viackrát a bolo to celkom fajn. Hlavne v noci sa lepšie cestuje, okolo polnoci nasadnúť na trajekt a nad ránom okolo východu slnka si už môžete dať v prístave rannú kávičku.

 

Pre tých, ktorým cestovanie loďou nerobí príliš dobre na žalúdok alebo to príde ako zdĺhavý proces, cestovanie lietadlom môže byť alternatívou. Asi pred dvoma rokmi vybudovali na Lomboku, pri meste Praya, nové letisko. Maličké, ale ponúka viacero spojov za deň. Cena vychádza približne na 400 – 500 tisíc rupií (asi 25 -33 eur), let trvá iba polhodinu. Nestihnete sa ani zotaviť z odletu na Bali a už budete krúžiť nad ostrovom Lombok.

Najobľúbenejšia a najpopulárnejšia oblasť na Lomboku sa nazýva Kuta, umiestnená na juhovýchode ostrova smerom od prístavu. Nie príliš veľká oblasť, pár uličiek s domami a guesthousami. Nejaké tie lokálne reštaurácie , tzv. warungy ponúkajú široký výber nudlí, smaženej ryže, polievok, rýb, zeleniny i mäsa. Okrem miestnych warungov sa nájdu aj lepšie reštaurácie, ponúkajúce jedlo pre cudzincov, ako sú hamburgery, wrapy, šaláty a podobné jedlo od výmyslu sveta.

 

Ak máte radi ryby, odporučila by som sa zastaviť u miestnych, ktorí často po večeroch grilujú ryby pred ich warungami, vylovené v ten deň z oceána. Majú ich vyložené na stole, nájdete medzi nimi chobotnice, tuniaky, morské príšery či iné chutné ryby. Prídete, ukážete si prstom, ryby sa potom odvážia, namarinujú, ugrilujú a dostanete k nim v rámci ceny aj misku ryže so zeleninou.

 

Čo sa dá na Lomboku robiť?

Beach hopping

Pre plážové typy, ktoré sa radi celé dni vypekajú na slnku, je Lombok úplne ideálny. Množstvo katalógových oblastí, biely piesok, tiché zákutia sa vynárajú spomedzi malých, tradičných dediniek. Na plážach ako je Selong Belanak alebo na niektorých úsekoch pláže Tanjung Aan nájdete aj lehátka, na ktorých sa môžete zložiť. Iné príjemné pláže sú neďaleko od hlavnej oblasti Kuty, ako je pláž Seger, Aan, Mawi, Mawun, atď, je potrebné si priniesť sarong či deku, aby ste si mali na čo ľahnúť. Na západe Lomboku je Sengigi pláž, tiež celkom populárna. Je si definitívne z čoho vyberať.

 

 

 

Surfovanie na Lomboku

Surferi majú Lombok v obľube. Vo vode na lajnape nie je toľko surferov ako na svetoznámych surferských balinézskych spotoch. Kuta je všeobecná centrálna oblasť, poskytujúca ubytovanie a mnoho reštaurácií, preto sa odtiaľ ľahko skútrom dostanete na všemožné surferské miesta, väčšinou do vzdialenosti okolo 30 minút od Kuty. Pláž Seger je asi 2 km od Kuty, Mawi cca 20 minút, na západe od Kuty je Are Guling. Najviac sa však surfuje v dedine Gerupuk, ktorá ponúka viacero vĺn, tie sú dostupné len loďou: Gerupuk Inside, Outside, Don-don a Kid’s point.

 

Výstup na sopku Rinjani

„Gunung Rinjani“ , po indonézsky „gunung“ znamená hora, je stále aktívna sopka vo výške 3726 m.n.m. Druhá najväčšia sopka v Indonézii ponúka neuveriteľne dobrodružný výstup. Zvyčajne sa klasicky šľape 2 dni a jednu noc, tak, aby bol vidieť východ slnka. Noci bývajú veľmi chladné, hoci Indonézia je tropická krajina, teplota môže klesnúť aj na 12 stupňov Celzia. Dá sa dostať popod kráter vo výške 2639 m.n.m, pre tých aktívnejších a schopnejších odporúčam vyjsť až na samotný vrch a užiť si ten fantastický pohľad do šírošírej, nebeskej, krásnej krajiny.

 

 

Ostrov Lombok, hoci len kúsok od Bali, ponúka veľké spektrum aktivít, ibaže o niečo tichšiu a pokojnejšiu atmosféru. Okrem lebedenia, surfovania a turistiky je možné tiež šnorchlovať, či ísť navštíviť hlavné mesto Makasar, otestovať  tradičnú štipľavú kuchyňu alebo sa vybrať na severo-západ a preplaviť sa loďou do známej backpackerskej mekky na ostrovy Gili.

 

Z osobného pohľadu určite odporúčam. Je to moje obľúbené miesto, ak mám chuť jednoducho vypadnúť z Bali a zrelaxovať si myseľ i telo. Napríklad aj na našom zájazde

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Petra Tiklová

Petra Tiklová

O autorovi

Petra je mladá zcestovaná duša, ktorá po prvej návšteve Ázie v roku 2010 pochopila, že tam nechala kúsok srdca a musela túto posadnutosť premeniť na realitu. Opustila neskôr Slovensko a usadila sa v tropickej Indonézii, na Bali, kde žije takmer 3 roky. Tento raj sa stal jej druhým domovom. Rada cestuje najmä po juhovýchodnej Ázii. Na svojich dobrodružstvách najradšej využíva lokálne spôsoby dopravy, ochutnáva rôznorodé jedlá a obľubuje sa vždy pustiť do reči s miestnymi obyvaťeľmi, aby sa naučila všetko o kultúre a živote v danej krajine. Jej potrebou je mať vždy ten najautentickejší zážitok. Prispôsobila sa pomalému tempu na Bali, kde sa snaží pomáhať rozvoju udržateľného a ekologického turizmu. Dni trávi tiež aktívne na surfe, cvičí yogu, alebo ju často nájdete vysmiatu pri západe slnka na pláži s kokosom v ruke. Zažíva tam denne všedné i nevšedné situácie, o ktoré sa bude s Vami pravidelne deliť.