Alt Text!
Európa

Madrid

Madrid | Blog CK Victory Travel

O Madride som počula mnoho. Opis krásnej metropoly hrejivého a temperamentného Španieska, ktoré je späté s pravidelnými býčimi zápasmi, festivalom, kde do seba ľudia hádžu paradajky, mesto plné architektonických skvostov a prekvapení. Prečo mu teda nedať šancu? :)

Hlavné a zároveň najväčšie mesto Španielska s 3 miliónovým obyvateľstvom bola destinácia pre mňa častokrát iba prestupná. Občas zabúdame na krásy Európy a tak, keď ma tento „hirech“ začal ťažiť, rozhodla som sa o predĺžený víkend v tejto metropole. Letisko mi bolo ako tak známe, ich temperamentný jazyk lahodil mojím ušiam a slnenčé počasie podškrtlo polhodinovú cestu s vlečúcim kufrom za sebou k ubytovaniu.

 

Kedže si už Madrid zvykol na turistický ruch, preprava po ňom nie je vôbec zložitá. Od autobusov, cez metro až po pešiu chôdzu, všetko je tu viac než bezpečné. Samotní obyvatelia, ale s obľubou odporúčajú bicykel, ktorým keď prebrázdite Madrid, už sa v ňom nestratíte. Ako raz povedal „klasik“ – výzva akceptovaná. Tak som zbalila potrebné veci a šliapla do pedálov.

Madrid má mnoho prívlastkov a keď som doma, ešte pred cestou zisťovala kam ísť a čo vidieť, narátala som mu minimálne štyri – mesto parkov, námestí, kultúry, umenia…a neviem čoho ešte. Všetky sú pravdivé. Môj zdravoživotný dopravný prostriedok ma priviedol na hlavné námestie Plaza Mayor. Toto námestie bolo postavené počas vlády Filipa III, celé je oblkopené veľmými 3podlažnými budovami s viac ako 200 balkónmi a facsinujúce je, že na námestie vedie až 9 vstupných ciest.

Španielsko ako také v sebe skrýva mnoho zaujímavosti. Napríklad je tu nároným zvieraťom býk, čo asi ale prekvapením nie je. Kontroverzná téma býčich zápasov, ktorá je v týchto mesiacoch ešte aj podškrtnutá rozprávkou o roztomilom býkovi aj tú dívha rôzne vášne. Tak či onak, túto tradíčiu si španieli držia a ešte stále ju tu môžete zažiť aj vy. Najznámejšia aréna, kde sa toto deje je Plaza de Toros de Las Ventas a najlepšie je ísť sem počas mája, kedy trvá festival  San Isidro. Lístky na niečo také stoja od 2 eur až do výšky presahujúcej 100 eur. Záleži od sekcie, samozrejme. Priznám sa, že tento zážitok som si ponechala iba v teoretickej rovine.

Pulzujúci život Madridu vraj najlepšie cítiť v Puerta de Sol. Toto miesto je zvlášnte tým, že tu začínajú pri nultom kilometry všetky diaľnice Španielska a najšastejšie sa tu konajú štrajky. Ak vás neprekvapil býk ako zviera krajiny, tak možno vás prekvapí medveď ako symbol Madridu. Ten sa na Puerta de Sol nachádza tiež a opeira sa o strom madroňo. Kedysi sa v týchto miestach pohybovalo veľa medveďov, no zmizli. Čo je ale pozitívne stromov madroňo pribudlo.

Ak budete obdivovať túto metropolu dajte sa do reči s miestymi. Sú milí, priateľkskí a milujú futbal. Ich národná hymnaLa Marcha Real (Kráľovský pochod) nemá slová a použvíva sa od rok 1978. Zákon tu nezakazuje nahotu na verejnosti. Ak by ste mali chuť zájsť do Portugalska využite lanovku, ktorá tieto krajiny spája. V priebehu jednej minúty za rýchlosti 80 km/h sa presuniete do inej krajiny a presuniete sa aj v čase. Konkrétene príchod do Portugalska vás posunie o jednu hodinu späť v čase. Či už sa vyberiete na potulky Madridom alebo celým Španielskom, ručím za skvelé dobrodružstvo.

A ešte jedlo. Zabudnite na tradičné veci, ktoré poznáte a siahnite po tradičnej španielskej kuchyni. Za pozornosť stojí Cocido Madrileno, je to  dusené mäso, zmes kurčaťa, hovädzieho a bravčového mäsa so zeleninou. Určite siahnite po pochúťke mnom Paella (Valencia), hrdí sú aj na chobotnicu a vývar. No a pre milovníkov sladkého je tu  bunuelos, typ šišky vyplnenej s vaječný krémom a šľahačkou, mňam…

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY