Alt Text!
Ázia

Malajzia – krajina čajov

Malajzia – krajina čajov | Blog CK Victory Travel

Tak teda Malajzia, to nie je iba Kuala Lumpur a vychýrené street-art v oblasti Penang. To je aj hmla, machový prales a čajové plantáže s nádychom exotickej zelenej skrývajú zaujímavú kultúru.

Malajzia bola krajinou plnou prekvapení. V porovnaní s Vietnamom, kde sa človek po anglicky horko-ťažko dorozumie, sme sa zrazu cítili ako doma. Všetko sa dá kúpiť s každým sa dá porozprávať. Malajziu sme si chceli užiť inak. Spoznať všetky farby jej kultúry, a tak sme po povinnej zastávke v Kuala Lumpur zavítali aj na šajové plantáže. Slnko a preplnené ulice sme razom vymenili za kľukatú cestu, hory a hmlu.

Malajzia a čajová kultúra

Čaje do Malajzie priniesli podľa príbehov čínski obchodníci a Anglicko, ktoré v tejto krajine tiež chvíľu pobudlo, k tejto čajovej kultúre prispelo. Domáci tu preferujú silný čierny čaj s veľkým množstvom cukru a kúskom mlieka, ktoré si často zamenia za kondenzované mlieko. Áno, plus ten cukor.

Väčšina malajského čaju sa pestuje v oblasti Cameron Highlands. Kopcovité svahy a chladnejšie teploty sú ideálne na výrobu čajov so sviežou, plnou chuťou, ktoré sa tu pestujú od začiatku 20.storočia, kedy boli založené prvé plantáže.

Keď sme okolo nich prechádzali autobusom, tá zelená priam až vyzerala neuveriteľne. A síce nie som milovníkom čaju, tu som sa nechala zlákať. Tradičným čajom ako už odznelo, je tu čierny čaj, ten tu kúpite už navarený v maličkých stánkoch za pár centov, no keďže aj plantážový biznis nejako fungovať musí, tie špeciálne ochotené oriešky, jahody, či iné vylepšenia už aj niečo stoja.

… mali sme šťastie

Na živote cestovateľa sú najkrajšie náhody, ktoré na cestách zažije. Jedna táka sa nám prihodila aj tu v Cameron Highlands. Silou mocou som chcela vidieť, ako sa taký čaj zberá. Na moje prekvapenie mi nikto nevedel povedať presný termín tejto aktivity. Keď však prišiel druhý deň našej tour de čaje, mali sme šťastie. Na jednej plantáži bol o niečo väčší ruch ako obvykle.

Pohybovali sa tam ľudia s veľkými košmi na chrbte a čajovníkové záhony strihali špeciálnymi nožnicami. Namiesto toho, aby po odstrihnutí padali lístky na zem, padali do malých lopatiek, ktoré boli na nožniciciach pripevnené. Nuž, kutilstvo tu dosiahlo iný level :).

Za zberom čaju v Malajzii je celá mágia a kreativita

 

Čo nás Malajzia naučila o čaji?

… asi to, že sa tu v Malajzii bez ochutnávky jednoducho nepohnete a ponúknu vám ho všade. Samozrejme, radi vám opíšu jeho skvelé výhody, akí budete zdraví, že pri jeho pravidelnom pití schudnete a v podstate to, že za jednou šálkou je celá veda, ak nie až mágia.

… no a ak teda patríte k milovníkom čajov, určite Malajziu nevynechajte. Navyše, celoročne sa tu v rôznych mestách konajú čajové festivaly, kde to týmto horúcim nápojom priam žije.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY