Alt Text!
Európa

Mesto, v ktorom má každý Teslu

Mesto, v ktorom má každý Teslu | Blog CK Victory Travel

10 dôvodov prečo navštíviť Novi Sad

V 50. rokoch Karol Šiška vykonal prvú úspešnú operáciu srdca s mimo telovým krvným obehom v Československu. Zakladateľ slovenskej kardiochirurgie maturoval v Novom Sade. Patril medzi potomkov Slovákov, ktorí sa v 18. storočí usadili na úrodnom území spustošenom Turkami.

 

1. Našinec sa tu, na brehu Dunaja cíti ako doma aj vďaka početnej slovenskej menšine vo Vojvodine. Mnohí Srbi počas občianskej vojny putovali opačným smerom za príbuznými na Slovensko.

2. Mosty cez rieku sú nové. Pri bombardovaní NATO v roku 1999 boli všetky zničené. Jeden nápadne pripomína zdvojený most Apollo.

3. Spomienky na staré dobré časy navodia srbské autá, ktoré si pamätáte z detstva

4. Mesto je bez zhonu. Ľudia sa tu nikam neponáhľajú. Posedávajú v nespočetných kaviarňach, výborných reštauráciách a parkoch plných sôch.

             

5. Platí sa tu Teslom. Na bankovke s nominálnou hodnotou 100 dinárov je vyobrazený Nikola Tesla. Narodil sa síce v Chorvátsku a zomrel v New York City, ale mal srbskú národnosť.

6. Na mesto sa pozerá monumentálna Petrovaradinská pevnosť. Napriek svojmu veku má rada spoločnosť, okrem turistov tu majú výtvarníci ateliéry. Môžete si kúpiť grafiku, či obraz, alebo len tak nazrieť do ich dielne.

       

7. Ak ste presýtený pamiatkami, vychutnajte si miestny Street art.

       

8. Aj keď to tu niekedy vyzerá, že sa zastavil čas, nájdete tu aktuálny prístup k rekonštrukcii. Cafe Veliki použilo Recycling design. Časti starej budovy z roku 1801 zachovali a zvýraznili novým využitím. Do stropu z 19-teho storočia vložili betónové nosníky aby posilnili konštrukciu budovy.

     

9. Nad mestom sa vypína národný park Fruška Gora. Okrem podoby s lesoparkom bratislavskej Koliby v ňom nájdete pamätník partizánov z 2. svetovej vojny. Ale to nie je všetko. Aj tomuto parku dominuje televízna veža na Iriški Venac je vysoká 170 metrov. Na rozdiel od pohľadu z mesta, tu ukazuje svoju odvrátenú tvár. Pamiatka na bombardovanie NATO. Srbi zatiaľ nezohnali 11,5 milióna dolárov na opravu.

      

10. V národnom parku sa pasú ovečky a priateľskí obyvatelia spracovávajú vlnu. Ak si kúpite ponožky, citlivejšie povahy sa budú spočiatku sťažovať na ich drsnosť. S trochou trpezlivosti ich oceníte. V lete chladia, v zime hrejú.

      

Cesta do Nového Sadu vás zavedie von zo Schengenu. Okrem cyriliky, vás môžu prekvapiť dlhé rady na hranici a vysoké poplatky za prenesené dáta. Ale stojí to za návštevu.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Lucie Meisner

Lucie Meisner

O autorovi

Lucie Meisnerová chcela pôvodne do sveta poslať svoju dospievajúcu dcéru, napokon však odišla dobrovoľníčiť na Island ona. Magický ostrov jej učaroval a stále sa tam vracia. Svoje skúsenosti publikuje v blogoch a delí sa o ne aj na zájazdoch ako profesionálna sprievodkyňa. Rada chodí do kopca, poobede si zvykne vychutnať silné espresso a bojí sa karuselových dverí. Vyštudovala marketingovú komunikáciu a vydala Angličtinu a Nemčinu na počúvanie.