Alt Text!
Amerika

Najkrajšie mestá USA

Najkrajšie mestá USA | Blog CK Victory Travel

Mestá, ktorých mená sú všetkým známe sú hlavnými tepnami, cez ktoré pulzuje život Ameriky, dňom i nocou. No poznáme aj čaro týchto mestských kultúr, ktoré, aj keď vo vzájomnom kontraste, spoločne dopĺňajú nádhernú skladačku rôznorodých Spojených štátov? Tieto mestá bezpochyby určujú trendy celému svetu. Ktoré to sú?

Bez jablka ani na krok

Konotácií v spojení s týmto ovocím môže byť hneď niekoľko. Keď ale ide o mestá Ameriky, je význam viac než jednoznačný. Aj napriek tomu, že New York nie je stálicou USA, jeho uvoľnená atmosféra a neopakovateľný „vibe“ ho predurčujú k tomu, aby bolo rovno označované za hlavné mesto sveta, ktoré žije vo dne v noci. A môžete si byť istý, že v tomto prípade nejde o žiadne klišé. Prečo iné by Simone de Beauvoir, francúzska spisovateľka, povedala, že v New Yorskom vzduchu je niečo, čo robí spánok zbytočným?

Nie sú to len spisovatelia, pre ktorých je New York večným zdrojom inšpirácií. Milujú ho tiež režiséri a scenáristi. Možno preto sa tu ročne točí až 250 filmov a niekoľko globálne úspešných seriálov, ako napríklad dnes už kultový Priatelia. Mesto plné podnikavých ľudí a turistov z celého sveta je vo víre povinností, ale aj zábavy, prakticky nepretržite. Možno práve preto tu funguje metro 24 hodín bez prestania. Ak k tomu pridáme zvuky ostatnej rytmicky pulzujúcej dopravy, nie je také ťažké stať sa súčasťou tejto symfónie betónovej džungle a nechať sa len unášať. Multietnické mesto však našťastie dýcha svojimi zelenými pľúcami, ktoré sú rozlohou väčšie ako celé Monako – Central Park. A i keď v ňom žije vyše 8,5 milióna ľudí, patrí medzi tie s najnižšou kriminalitou v rámci USA.

New York New York, ako znie z piesne Franka Sinatru. Len sem sa s radosťou vráti i ten, kto ho už navštívil niekoľkokrát. Na svete je len zopár miest, ktoré vyzerajú lepšie v skutočnosti, než na pohľadniciach. A naštastie pre nás, New York je jedným z nich!

S džezom v génoch

Kolíska džezu, Kráľovná juhu alebo The Big Easy. To všetko je famózne New Orleans v štáte Lousiana. Ktoré iné mesto by si zaslúžilo takéto prívlastky, ak nie rodisko Louisa Armstronga, či Buddyho Boldena? Jedinečnú atmosféru však netvoria len zvuky tónov derúce sa zo saxofónu, či iných hudobných nástrojov. Kreatívni ľudia majú na New Orleans slabosť a kumuluje sa ich tu pomerne dosť. To zistíte hneď pri prechádzke jeho uličkami a pozorovaní miestnych. Dizajnéri, módni guru, maliari a pouliční umelci, tí a mnohí iní denne vytvárajú tvár mesta, aké nemá nikde inde v rámci USA obdobu.  Len tu možno nájsť zmes rozličných kultúr doplnené o cajunskú a kreolskú kuchyňu. Diverzita miestnych sa odrazila aj v architektúre. Krásne domy Francúzskej štvrte s jej dominantou St. Louis Cathedral, by pri srdci zahriali nejedného Francúza. Štvrť Vieux Carre je nielen najznámejšia, ale aj najstaršia. Mesto je ale dôkazom toho, že aj v Amerike sa dá spojiť staré s novým.

Najvykričanejšou ulicou, kde to vrie, je bezpochyby Bourbonská. Ako sa vyjadrila Judy Deck, ak by nebolo New Orleansu, Amerika by bola len skupinkou slobodných ľudí umierajúcich od nudy. To hovorí za všetko! Ľudia tu skutočne žijú naplno, nečakajú na neskôr. Načo aj, mesto totiž leží na trase hurikánov. Najničivejším bol ten menom Katrina v roku 2005. Preto neprekvapí, že najobľúbenejší miestny nápoj dostal meno Hurikán. A ako správne tušíte, spravíte ho zmiešaním všetkého, čo máte práve po ruke. Kľudne si ho môžete vypiť aj na ulici bez toho, že by ste sa obávali kontroly mestskej hliadky. New Orleans je jedno z mála miest v USA, kde sa môže alkohol konzumovať priamo na ulici bez ukrývania fľaše v papierovom vrecku.

Voodoo v USA?

Tiež niet v krajine iného mesta, ktoré by bolo tak spojené s legendami voodo ako New Orleans. Praktiky plné mágie a rituálov sem priplávali spolu s otrokmi zo západu Afriky. Obrady sa konávali v zátoke St. John. Tie bežnejšie sa usporadúvali na verejnom námestí Kongo. Pred belochmi sa o nich hovorilo len ako o tancoch a práve v týchto tanečných zhromaždeniach má svoje korene aj džez. Za najslávnejšiu „liečiteľku“ je považovaná Marie Laveau, ktorá si vyslúžila pomenovanie Kráľovná voodoo. Prečo „liečiteľku“? Voodoo bolo považované za nástoj liečenia a pomoci, kedy sa prostredníctvom amuletov, rituálov, modlitieb a tanca dostalo chorému žiadaného efektu. Až neskôr nadobudlo voodoo negatívny význam, po tom, čo sa začalo zneužívať aj na zabíjanie.

Ktovie, možno aj vám New Orleans „učaruje“ natoľko, že sa odtiaľ nebudete chcieť vrátiť…

Ikona západu, kde začalo hnutie hippies

San Francisco – to je neobvyklé mesto so svojou liberálnou atmosférou a množstvom atrakcií. Bolo to práve tu, v štvrti Haight – Ashbury, parku pod červeným mostom, kde začalo hnutie hippies. Sloboda sa tu však popíja v bočných uličkách mesta plnými dúškami aj naďalej.

Azda najznámejším symbolom San Francisca je neodmysliteľný červený most Golden Gate často zahalený do hmly. Hmla je tu tak častá, že získala prívlastok sanfranciská. Každý deň zahalí mesto dopoludnia, aby sa v poobedňajších hodinách rozostúpila. V San Franciscu vie byť tiež poriadna zima a to aj v lete. Preto sa vám bunda navyše vždy zíde. Rovnako ako most patria k ikonám San Francisca aj kľukaté uličky, ako napríklad tá Vermontská, alebo Lombardská.

Vedeli ste, že sa tu nachádza druhá najväčšia čínska komunita mimo Ázie, takmer bez vplyvu USA? Tá najväčšia je, ako inak, v New Yorku. Práve tu boli vynájdené aj čínske koláčiky šťastia. Vynašiel ich ale japonský imigrant Makoto Hagiwaro. Nezvyčajné? Pre San Francisco, kde odjakživa dochádzalo k fúzii kultúr nie. Ďalším zaujímavým faktom z histórie mesta je ten, že bolo pričlenené k USA až v roku 1848. Dovtedy patrilo Mexiku a volalo sa Yerba Buena, v preklade Dobrá bylinka, pretože sa na pobreží zálivu zvykla pestovať mäta.

O tom ako sa budete cítiť po návšteve metropoly Západy USA, svedčí aj výrok: „Možno, že nikde „tam“ neexistuje nebo, ale niekde „tam“ je San Francisco,“ktorý nedokresľuje len malebnosť mesta. A to aj napriek tomu, že je považované za najkrajšie v Štátoch. Čím prekvapí San Francisco vás?

Vydajte sa s nami odhaliť taje troch NAJ veľkomiest USA.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Martina Trginová

Martina Trginová

O autorovi

Martina Trginová, okrem pracovnej stáže v metropole Mumbai, študovala v Indii takmer 8 mesiacov jazyk Hindi, z ktorého získala aj certifikát. Sprevádza Indiu, špeciálne južnú časť tohto subkontinentu, Mjanmarsko, Srí Lanku a Island, no stretnete sa s ňou tiež v Bhutáne, RUsku, či inde. Ochotná baba, ktorá disponuje skvelými znalosťami, Vám ukáže tieto krajiny ako málokto na Slovensku.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY