Alt Text!
Amerika

NAJKRAJŠIE PLÁŽE KOSTARIKY S CK VICTORY TRAVEL

NAJKRAJŠIE PLÁŽE KOSTARIKY S CK VICTORY TRAVEL | Blog CK Victory Travel

Kde sú najkrajšie pláže Kostariky a aký je rozdiel medzi pobrežím Pacifiku a Karibiku?

Najprv čosi k zemepisu 😊.  Všetky stredoamerické krajiny majú prístup aspoň k jednému oceánu alebo k moru, a až na dve výnimky (Belize a El Salvador) dokonca k obom, čiže k Tichému oceánu, (alebo ak chcete Pacifiku), a ku Karibiku. Keďže v tomto blogu sa budeme venovať iba Kostarike, v rámci stručného porovnania spomenieme jej dvoch priamych susedov, Nikaraguu a Panamu. 

Karibik alebo Pacifik?

Zaujímavé je, že čo sa týka propagácie krás a oddychu v tropickom raji na belostných plážach, tak Panama aj Nikaragua spomínajú iba Karibik. Nikaragua dokonca propaguje iba malé ostrovy Islas del Maíz, ležiace cca 70 kilometrov od pevniny. Dnes môžu tieto krajiny ďakovať európskym kolonizátorom, že im patrí aj časť územia v Karibiku, pretože na relax a oddych na brehoch Pacifiku by veru nikoho nenalákali, snáď okrem surfistov. 😊 Prečo je to tak? Najmä preto, lebo ich pacifické pobrežie je málo členité, more je tam nepokojné, celkovo je tam pláží málo, takmer žiaden biely piesok a určite aj iks ďalších dôvodov, po ktorých je zbytočné pátrať, pretože my sa budeme venovať stredoamerickej perle Pacifiku – Kostarike

Tmavý vulkanický piesok na divokých plážach Karibiku. Foto: Peter Koutný

Pacifické pobrežie Kostariky

Krásnymi plážami Pacifiku (tu mám na mysli plávanie v krištáľovo čistých a pokojných vodách) sa z týchto spomenutých stredoamerických štátov totiž oprávnene hrdí iba Kostarika.  Kostarický Karibik momentálne úplne vynecháme a budeme sa venovať plážam na jej dlhom, tisíckilometrovom pacifickom pobreží. Kostarika uvádza, že na celom jej území je viac ako šesťsto pláží, z toho dobrých päťsto obmýva Tichý oceán... V suchej, severnej časti Pacifiku nájdeme veľké hotely a množstvo pláží s veľkými vlnami. V centre krajiny sú zase miernymi svahmi chránené pláže s bielym pieskom a tyrkysovým morom, obklopené džungľou a mangrovmi. Na juhu pre zmenu môžeme (a na zájazde aj budeme) objavovať malé, ľudoprázdne pláže v divokom prostredí Národného parku Corcovado. A ktorá je tá úplne najkrajšia? Prezradíme vám! ...A ak vám nestačí o nej len čítať, zažiť ju môžete na našom zájazde do Kostariky.

Ľudoprázdne pláže v divokom prostredí Národného parku Corcovado z vtáčej perspektívy. Foto: Peter Koutný

Najkrajšia pláž strednej Ameriky

Najprv však z nedávnej histórie... V roku 2019 tisíce cestovateľov na portáli TripAdvisor volili top pláž zo všetkých možných na svete, ktoré videli a o ktorých boli presvedčení, že sa o prvenstvo majú uchádzať.  Čo myslíte? Ktorá pláž, (ako jediná stredoamerická pláž vôbec) sa umiestnila medzi top 25? Bola to pláž Manuel Antonio...Pláž Manuel Antonio sa nachádza v srdci Národného parku Manuel Antonio a okrem tejto sa v nej nachádzajú ďalšie, rovnako nádherné. A my máme čas všetky ich objaviť! Vykúpeme sa aj na pláži Espadilla Sur, Escondido či Playita.

Pláž v nádhernom národnom parku Manuel Antonio sa v roku 2019 na cestovateľskom portáli Trip Advisor umiestila medzi TOP 25 plážami sveta. Foto: Peter Koutný

Národný park Manuel Antonio

Vitajte v najmenšom Národnom parku Kostariky – Parque Nacional Manuel Antonio! V roku 2011 bol Národný Park Manuel Antonio zaradený časopisom Forbes do zoznamu dvanástich najkrajších národných parkov na svete. Vzhľadom na to, že tento park a jeho pláže permanentne figurujú na tých najznámejších cestovateľských portáloch ako kostarické TOP miesto, navštevuje ho množstvo turistov. Dnes, v čase pandémie, je to však iba zlomok z bežného množstva. Navštívte ho s nami (nielen tento park a nielen Kostariku), kým je čas!  Národný park Manuel Antonio je skutočným rajom. Uznajte sami: jeho rozloha nie je ani dvadsať kilometrov štvorcových, ale nájdeme tu dych berúcu kombináciu tropickej džungle, koralových útesov, ale najmä rozprávkových pláží 😊. 

Flóra tropickej džungle národného parku Manuel Antonio. Foto: Peter Koutný
Malebné útesy národného parku Manuel Antonio. Foto: Peter Koutný

Túto unikátnu prírodnú korunu obklopuje na jednej časti ďalší biotop – mangrovy. A v tomto nádhernom prostredí žije 109 druhov cicavcov, 352 druhov vtákov a nespočetné množstvo morských živočíchov. Pokiaľ budeme chodiť po džungli s otvorenými očami, možno uvidíme aspoň jedného z dvoch druhov leňochodov, opice, nosále, a v mangrovoch možno aj kŕmiaceho sa jeleníka bielochvostého. Pri leňošení na pláži nám budú spoločnosť určite robiť aj leguány, či rôzne druhy jašteríc. Miestne rastlinstvo je tu zastúpené tak bohato, ako spomenutá fauna. Okrem mangrovov, tu rastú stromy ako kurbaryl, saman (strom, ktorému žiaľ hrozí vyhynutie), ale aj najjedovatejší strom sveta – manzanillo! Manzanillo znamená jabĺčko, malé rozkošné a lákajúce na degustáciu. Ale myslíme to smrteľne (tu sa toto slovo naozaj hodí viac ako dosť) vážne... Nieže si doň zahryznete!! 😊

Malpa kapucínska a jeleník bielochvostý v NP Manuel Antonio. Foto: Peter Koutný
Unikátny mangrovníkový les národného parku Manuel Antonio, Foto: Peter Koutný
Plod najjedovatelšieho stromu sveta -  "jabĺčko" Mazanillo.

Na zájazde sme ubytovaní v tesnej blízkosti vstupu do parku (v samotnom parku našťastie neexistuje žiadna možnosť ubytovania) a v Manuel Antonio strávime dve noci. Vstup do národného parku je pre nekostaričanov pomerne drahý – cca 16 eur, ale verte nám, stojí to za to. Po skvelých raňajkách, iba s malým batôžkom, v ktorom je uterák a fľaša vody (občerstvenie sa dá kúpiť na mieste) peši prídeme k vstupu do parku a pobyt v raji si môžeme začať vychutnávať... 

Vážení čitatelia, naši drahí klienti a priaznivci; nasledujú fotografie, na ktorých už v apríli môžete byť aj vy! Nezmeškajte jedinečnú príležitosť stráviť časť vašej dovolenky v kostarickom raji. Prečítajte si program nášho zájazdu do Kostariky tu.

Pláže národného parku Manuel Antonio patria k najkrajším v strednej Amerike. Foto: Peter Koutný
Pláže národného parku Manuel Antonio patria k najkrajším v strednej Amerike. Foto: Peter Koutný
Pláže národného parku Manuel Antonio patria k najkrajším v strednej Amerike. Foto: Peter Koutný
Pláže národného parku Manuel Antonio patria k najkrajším v strednej Amerike. Foto: Peter Koutný
PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Peter Koutný

Peter Koutný

O autorovi

Naslovovzatý odborník na Latinskú Ameriku. V krajinách Južnej Ameriky strávil na cestách s našimi klientami takmer 17 rokov! Absolútny rekordér na Slovensku a v Čechách! Miestni ho poznajú a bežne zdravia na ulici familiárnym oslovením „ Pedro“. Vyštudoval španielsky jazyk, plynule rozpráva brazílskou portugalčinou a “láme” aj miestne indiánske jazyky najmä v Peru a Paraguaji. A miluje peruánsku kuchyňu, ktorú považuje za jednu z najlepších. Absolvovať Latinskú Ameriku s Pedrom rovná sa 100% zážitku.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY