Alt Text!
Ázia

Najobľúbenejšie miesta v Kuala Lumpur

Najobľúbenejšie miesta v Kuala Lumpur | Blog CK Victory Travel

Kuala Lumpur je hlavné a zároveň najväčšie mesto Malajzie. Malajzia sa nachádza v Ázii a patrí k rozvinutejším štátom juhovýchodnej Ázie. Určite sa ju oplatí precestovať a navštíviť jej najpopulárnejšie pamiatky.

Mesto ako také sa javí celkom obrovsky, ak doň už raz vkročíte, počtom obyvateľov však veľmi nevyniká v porovnaní s inými podobnými veľkomestami.

Zaujímavosťou je, že v roku 1999 sa federálna vláda presunula 25km južne od Kuala Lumpur, do mesta Putrajaya, domáci mu tiež hovoria „mesto duchov“. KL stále zostáva sídlom kráľa a slúži ako obchodné a finančné centrum.

 

Ktoré pamiatky sa oplatí navštíviť?

Dvojičky Petronas – Twin Towers

Petronas sú dva veľkolepé mrakodrapy pýšiace sa do výšky 451.9 m. Sú poznávacím znakom Kuala Lumpur, ktorý mnohí turisti vyhľadávajú pre ich zaujímavú architektúru a popularitu. Radili sa k najvyšším budovám sveta od roku 1998 do 2004. Dvojičky sú navzájom prepojené mostom medzi 41. a 42. poschodím. Tento 58m dlhý most, nazývaný “Sky Bridge”, vo výške 170 metrov poskytuje určite skvostný výhľad na celú malajskú metropolu. Lístok stojí približne RM 85, cca 18,5 eura.

Petronas

Televízna veža – Menara TV Tower

Siedma najvyššia samostatne stojaca televízna veža na svete pýšiaca sa do výšky 421 metrov. Pri výstupe na vežu sa môžete zastaviť najprv na pozorovateľni, ktorá je vo výške 276 metrov, kde sa dá poprechádzať dookola a vidieť celkovú panorámu veľkomesta. Zaujímavosťou je, že výťahom na pozorovateľňu to trvá približne minútu. O niečo vyššie, v 335 metrovej výške, je tiež vyhliadka. Nachádza sa tam presklená plošina, na ktorú sa dá vystúpiť, ak prekonáte strach. Výnimočný pohľad nadol, kedy sa vám popod nohami odhalí prázdny priestor a cítite pod sebou len pár centimetrov skla, ktoré vás oddeľujú od zvyšku tejto magickej nekonečnej priepasti.  Vstupné vás vyjde na RM 105, cca 23 eura.

Výhľad z televíznej veže

Batu Caves

Patria medzi jedny z najvýznamnejším hinduistických chrámov, ktoré sa nachádzajú mimo Indie. Jej poloha je v rámci Kuala Lumpur, v časti Selangor. Chrám je umiestnený v jaskyni, z čoho pochádza aj názov. Jaskyne sú vapencového pôdovu, sú asi 400 miliónov rokov staré a aby ste sa k nim dostali, musíte prekonať 272 schodov. Venovaná je vládcovi Murugan a je dôležitým miestom, kde prebieha známy festival Thaipusam. Pred hlavným vchodom sa nachádza najväčšia socha Murugana na svete, tiahne sa do výšky 42,7 metra a pre mňa osobne patrí k obľúbeným atrakciám v Kuala Lumpur.

Batu Caves

China Town a India Town

Čínska štvrť je posadená priamo v centre Kuala Lumpur, na ulici Petaling street, ktorá je veľmi farebná a rušná. Nad hlavami visiace lampióny, budhistické chrámy, pouliční predavači ponúkajúci rôzne čínske haraburdy, oblečenie, elektroniku za smiešne ceny. Oplatí sa zjednávať a užívať si ten pocit, keď z pôvodnej sumy, ktorú majiteľ ponúkol, zjednáte produkt aj na polovičnú sumu. V noci sa ulica prebúdza a stáva sa z nej nočný trh plný jedla, nákupov a tým patrí k obľúbeným miestam turistov. Pár minút chôdze od China Townu je centrálny trh, tzv. Pasar Seni. Označený ako malajská kultúrna pamiatka, plná rôznych butikov s ručnými prácami, umením, suvenírmi.

Petaling street

Pasar Seni

Indická časť je o niečo menšia, leží kúsok od hlavnej stanice KL Sentral, v časti Brickfields. Nálada a farby sa podobne prelínajú. Väčšina obyvateľov je indického pôvodu, čínskych obchodníkov vystriedali indickí pouliční predavači a namiesto tradičných pečených čínskych kačíc visiacich vo výkladoch reštaurácií, tu v India Towne skôr siahnite po výbornom (nielen) tradičnom indickom vegetariánskom jedle, vyskúšajte samosu, dhal či jogurtový nápoj lassi. Po jedle sa prejdite k nejakému hinduistickému chrámu a rozjímajte.

India Town

Aquaria KLCC

Láka vás podmorský svet bez toho, aby ste vstúpili do hlbín oceána? Kuala Lumpur ponúka akvárium, ktoré uspokojí pohľady detí i dospelých. Na začiatku prehliadky akvária si môžete prehliadnuť rôzne živé exempláre rybiek, koralov či morských príšeriek. Ďalšia časť vedie do hlavnej časti, kde je obrovské akvárium, majúce tvar akéhosi tunela, cez ktorý kráčate a nad hlavami vám plávajú obrovské metrové sumce, ale aj žraloky, raje a iné malé i veľké rybky. Strategicky umiestnené pár sto metrov od Petronas a vstupné stojí RM 
 

Aquaria

OBJAVTE S NAMI NIELEN KUALA LUMPUR

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Petra Tiklová

Petra Tiklová

O autorovi

Petra je mladá zcestovaná duša, ktorá po prvej návšteve Ázie v roku 2010 pochopila, že tam nechala kúsok srdca a musela túto posadnutosť premeniť na realitu. Opustila neskôr Slovensko a usadila sa v tropickej Indonézii, na Bali, kde žije takmer 3 roky. Tento raj sa stal jej druhým domovom. Rada cestuje najmä po juhovýchodnej Ázii. Na svojich dobrodružstvách najradšej využíva lokálne spôsoby dopravy, ochutnáva rôznorodé jedlá a obľubuje sa vždy pustiť do reči s miestnymi obyvaťeľmi, aby sa naučila všetko o kultúre a živote v danej krajine. Jej potrebou je mať vždy ten najautentickejší zážitok. Prispôsobila sa pomalému tempu na Bali, kde sa snaží pomáhať rozvoju udržateľného a ekologického turizmu. Dni trávi tiež aktívne na surfe, cvičí yogu, alebo ju často nájdete vysmiatu pri západe slnka na pláži s kokosom v ruke. Zažíva tam denne všedné i nevšedné situácie, o ktoré sa bude s Vami pravidelne deliť.