Alt Text!
Amerika

Najväčší zimný karneval plný mrazu, farieb a hudby

Najväčší zimný karneval plný mrazu, farieb a hudby | Blog CK Victory Travel

Snehuliak vysoký asi 7 metrov. Ľadové sochy či kanoistika na ľade. To je iba malá ochutnávka najväčšieho zimného karnevalu na svete…

Keď sa povie veľký pouličný karneval, plný hudby, tanca a farieb, asi každý si predstaví ten v Rio de Janeiro. Tento karneval však nie je jediný a ja sama som bola prekvapená, keď som po prvý raz počula o Zimnom karnevale v kanadskom Québecu. Dlho som sa dušovala, že by som vo svojom pase mala mať špeciálnu kolónku, že môžem navštevovať iba krajiny, ktorých denné teploty sa pohybujú vo výške +25 stupňov Celzia. Ale ako sa hovorí cestovatelia sa menia :) a ja som akosi prepadla čaru severských krajín. Po Nórsku, Islande a Škótsku som si povedala, že zvládnem aj mrazivú Kanadu a jej provinciu Québec.

Mesto Québec sa môže pýšiť naozaj mnohými naj. Cestovatelia tu môžu nájsť najzachovalejšie historické centrum, zo všetkých strán tu dýcha koloniálny nádych a dokonca toto mesto patrí medzi tie najstaršie americké… no a niekde v tomto bode končia moje historické a „dospelé“ informácie o destinácii, v ktorej momentálne som. Moje kroky (tie metaforické, samozrejme, keďže ma cesta stála pár desiatok hodín v lietadle) tu viedli kvôli najväčšiemu zimnému karnevalu na svete.

Zimný karneval

Kde bolo tam bolo, všetko to začalo v roku 1984. Bola tuhá, treskúca zima a ľudia žijúci v tomto kanadskom meste sa rozhodli, že sa potrebujú oslobodiť od bežného života a zabaviť sa. Teda presnejšie povedané, hľadali spôsob ako zahriať srdce. Takto nejako  mala vzniknúť krásna a mrazivá tradícia – zimný karneval.

Mesto Québec sa na prelome januára a februára premení na ľadové kráľovstvo. Len malá rada, neinšpirujte sa outfitom z tejto rozprávky, v tomto počasí by to nemuselo dopadnúť najlepšie :).

Teraz späť k opisu toho, ako vyzerá zimný karneval. Predstavte si niekoľko metrového snehuliaka, ľadové sochy vytesané do tých najrôznejších tvarov, zástupy usmievavých ľudí, hudba a skvelé jedlo. Počas karnevalu tu môžete zažiť aj kúsok adrenalínu ako psie záprahy či preteky člnov na zamrznutej rieke St. Lawrence. Prechádzať sa uličkami zámkov z ľadu, či si vychutnať ľadové korčuľovanie na skutočne obrovskom ihrisku.

Ak ste nestretli Bonhomme, ani ste tu neboli!

Všetci domáci, ktorí nám opisovali tento karneval pred začiatkom, nám povedali, že musíme vyskúšať všetko možné aj nemožné, ale hlavne nás „vystríhali“ pred tým, že za každú cenu musíme stretnúť maskota karnevalu – Bonhomme. Je to obrovský snehuliak v nadživotnej veľkosti, maskot karnevalu, ktorý chodí pomedzi ľudí a každý sa ho chce dotknúť, pohladkať, odfotiť sa s ním…

Ako chutí bobrí chvost?

Nie, nie, toto symbolické zviera nijako netrpí počas zimného karnevalu! „Beaver Tails“, alebo teda v preklade bobrí chvost, je pochúťka, kvôli ktorej milovníci sladkého, netrpezlivo očakávajú zimný karneval. Ide o druh šišky, ktorá má ploský tvar a je ochutená všetkým možným, čo si len viete predstaviť, makom, banánmi. Svojím tvarom pripomína chvost bobra a počas zimného festivalu naozaj dobre padne táto cukrová bomba.

No a čo dodať na záver? Ak máte jednoducho chuť zažiť iný karneval ako ten tradičný, vyberte sa do Kanady. Poriadne sa oblečte a ochutnajte ako Severania oslavujú. V tomto roku sa karneval bude konať od 7. februára do 16.februára, tak šup bookovať letenky

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY