Alt Text!
Ázia

Nepál

Nepál | Blog CK Victory Travel

Zaujímavosti, o ktorých ste nepočuli

Veľmi špeciálnou a zaujímavou destináciou, krajinou, kde vyrastá zo zeme 8 z 10-tich najvyšších štítov sveta, krajinou, kde sa narodil Buddha a kde ľudia pokorne bojujú s nekonečnou silou prírody, je Nepál. Nepál je zem 3-krát väčšia ako Slovensko s takmer 6-krát väčším počtom obyvateľov. Krajina bola v minulosti natoľko ponorená do meditácií a duchovného rozvoja, že sa nikto nevenoval množeniu. A tak kráľ rozhodol postaviť chrámy s tantrickými vyobrazeniami a kamasutrou, aby ľudí trošku vzrušil pri ich duchovnej ceste… Čo sa evidentne podarilo :)

Nedá sa teda zaprieť, že demografické štatistiky má na svedomí tantra.

 

Nepál, rodisku Buddhu

Nepál, do roku 2008 ako posledné hinduistické kráľovstvo sveta, môže byť hrdé na obyvateľstvo, z ktorého až 92 % vyznáva a praktizuje hinduizmus. Nezanedbateľný je v krajine buddhizmus. Princ Siddhartha Gautama, známy ako Buddha, sa v roku 623 pred naším letopočtom narodil za rozprávkových okolností  počas májového splnu práve v dnešnom Nepále v mestečku Lumbini. Vysvetľujem si práve týmto fakt, že sa tieto dve náboženstvá prelínajú a kombinujú, až do hranice, že niekedy neviete, v koho svätostánku sa práve nachádzate. Krásnym príkladom je miestny hinduistický chrám ležiaceho Buddhu.

 

Študovať históriu, alebo skôr historky nepálskych monarchov, je ako sledovať telenovelu. Kruté vraždy, nevery, viac alebo menej náhody… Napríklad, keď kráľ náhodne postrelil pri poľovačke svoju kráľovnú, čoho vrcholom bol až kráľovský masaker v paláci, ktorý sa odohral 1.júna 2001 (na Deň detí). Vtedy korunný princ vyvraždil 9 členov svojej rodiny a 3 dni nato spáchal samovraždu výstrelom od chrbta. Dôvodom mal byť nesúhlas jeho otca, kráľa, so sobášom s jeho láskou, dievčaťom z inej kasty.

V roku 2008, nastal prevrat a z monarchie sa razom stala federálna parlamentná republika so 603-členným (!!) parlamentom a 27 ministerstvami. A tak okrem krutej a mocnej prírody nepálsky národ bojuje s novým režimom, korupciou a nejasnými pravidlami, ako to v postprevratovej krajine býva zvykom.

 

Oslavy, farby, tvary, povery

 

Ako celá Ázia, tak aj Nepál miluje oslavy… Hinduizmus ako náboženstvo uctieva 33 000 000 (áno, čítate správne tie nuly) bohov a ich všakovakých reinkarnácií. A tak je každý deň príležitosť niektorého z nich osláviť. Preto je obrovská pravdepodobnosť, že aj počas vašej návštevy sa nejaký ten sviatok pritrafí. Počas mojej poslednej návštevy som pristála v deň nabitý ženskou engiou- TEEJ FESTIVAL, kedy ženy, odeté v červenom sárí, zaplavia ulice Káthmandu, navštívia kremačný chrám Pashupatináth, zasvätený bohovi Shiva a jeho lingam (falusu, penisu). Celý deň spievajú, tancujú, modlia sa a pôstia za svojich súčasných alebo budúcich manželov. Oslavujú tým legendárny zvrat v histórii ľudstva, keď sa boh Shiva rozhodol pre svoju nastávajúcu – bohyňu Parvati po tom, ako fascinovane 3 dni sledoval, ako sama v lese zostrojila z kravskej srsti Shiva Lingam a pokorne ho uctievala.

Len niekoľko dní na to si v Nepále uctili všetky technické stroje, keď mesto zaplavili vyumývané motorky, stužkami ovešané a pestrými farbami postriekané už i bez toho „vyčančané“ kamióny a napríklad aj poľnohospodárske stroje.

Oh, a ako by som mohla zabudnúť na krásnu KUMARI DEWI – živú bohyňu, ktorá žije v Durbar paláci a ukazuje sa svetu každý deň o štvrtej poobede asi na 32 sekúnd. Táto zaujímavá tradícia sa datuje od 17. storočia, keď nepálsky kráľ Jayaprakash Malla sklamal bohyňu Taleju, svoju poradkyňu. Jedného večera pri spoločnej hre kociek si dovolil príliš žoviálne správanie voči bohyni, a tak sa rozčertená Taleju rozhodla prevteliť do tela mladej nepoškvrnenej dievčiny, ktorá by svetu pripomínala jeho nehoráznu chybu a trúfalosť voči ženskému pokoleniu.

 

.

Kumari Dewi je mladé dievčatko, z budhistického rodu Shakya, ktoré pri výbere musí spĺňať 32 atribútov, aby sa touto hindu živou bohyňou mohla stať. Musí byť panna, krásna, bez straty čo i len kvapky krvi vo svojom živote. Ak splní fyzické atribúty, prichádza na rad test tvrdosti jej srdiečka. Adeptky zatvoria do tmavej miestnosti s rozsekanými zvieratami. Len tá, ktorá bez strachu a hrdinsky prežije niekoľko dní v tomto nehostinnom prostredí, je vyvolená byť uctievaná ako živá bohyňa. Po skončení svojho božského obdobia, teda príchodom menštruácie, je dievča poslané späť do reálneho sveta, s jedným kusom odevu, nepripravená, bez vzdelania, šance na lásku. Veď kto už by si dovolil učiť alebo milovať samotnú bohyňu.

 

Októberfest v Nepále

 

Fascinovala ma informácia o existencii nepálskeho „Octoberfestu“, keď na záver žatvy zastrčia metrovú zlatú trúbku do úst zobrazenia boha SWETA BHAIRAVA a nechajú ňou pretekať 200 000 litrov čerstvého ryžového piva. Celá ulica tak bojuje o ten svoj dúšok, národ sa napije a opäť tancuje a raduje sa. Nalejte si aj vy pohár dobre vychladeného, ja sa ešte vrátim s ďalšimi fascinujúcimi faktami o mojej novej láske – Nepále.

 

Vaša Marcela

 

Foto: Marcela Mattová, Kumari Dewi(img 2172) – National Geographic

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Marcela Mattová

Marcela Mattová

O autorovi

Mladá, zvedavá žena plná vášne k cestovaniu, dobrodružstvu, tancu, so zmyslom pre humor, otvorená poznávať čokoľvek nové, čo tento krásny svet prináša. Na Slovensku študovala jazyky a manažment turizmu a išla svedomito za svojim snom- oslobodiť sa a precestovať svet. Už tretí rok spoznáva Indonéziu, kde sa presťahovala, aby študovala tradičné indonézske tance a remeslá. Medzičasom sa stala inštruktorkou jogy, v joge a meditácii našla zmysel svojho bytia a inšpiráciu pre ďalšie kroky. Vďaka znalosti miestneho jazyka Vám ukáže a predstaví skutočné odlišnosti našej a východných kultúr, náboženstiev, rozdielnosti vnímania každodenných otázok. Na zájazdoch s Marcelou sa môžete tešiť na bonus vo forme rannej hodiny jogy, alebo sa rozhodnite pre jogovo a duchovne orientované zájazdy po Indonézii s touto sprievodkyňou. S Marcelou si zaručene užijete vašu vysnívanú a zaslúženú dovolenku po juhovýchodnej Ázii, vychutnáte si gastronomické nebo (občas aj peklo:)), prídete na iné myšlienky a vrátite sa do svojho denného života vysmiati, s nadhľadom a väčším pochopením pre celý svet okolo Vás.