Alt Text!
Ázia

Nepál nieje len o 8848 metroch

Nepál nieje len o 8848 metroch | Blog CK Victory Travel

Keď sa povie „Nepál“, asi si každý človek vybaví vysoké hory – Himaláje. Oproti susedom – Indii a Číne je Nepál relatívne malá krajina, no o to bohatšia na ….čokoľvek. Geograficky sa v Nepále viete prejsť z výšky 59 až do 8848 metrov nad morom. Vyššie to už nejde. Okrem Everestu sa v Nepále nachádza ešte ďalších 7 zo 14-tich vrcholov sveta, ktoré svojou výškou presahujú 8000 metrov. No Nepál nie sú len Himaláje.  Naše cesty nám odkryli mnohorakosť tejto krajiny…

Dotkli sme sa neba

Putovanie sme začali v Káthmandu. Prvé naše kroky viedli opäť na letisko, aby sme využili dobré počasie a pozreli si naživo strechu sveta a množstvo ďalších vrcholov.

 

 

Nepál – rodisko Buddhu

Deväťdesiat percent Nepálu tvoria hinduisti. I napriek tejto prevahe nad budhizmom (10%) sa hrdia tým, že Buddha sa narodil v Nepále. Hovorí sa, že časť jeho pozostatkov sa nachádza pod najväčšou stúpou na indickom subkontinente  – v kathmandskom  Boudhanathe.

33 miliónov bohov

Hinduisti uctievajú viac ako 33 miliónov bohov. Asi aj preto sú tak úžasne tolerantní k iným náboženstvám. Sami hovoria – Váš boh, alebo ešte pár ďalších – to u nás nerobí veľký rozdiel.

Sväté miesta striedala pokora

Chodníky, cesty, domy, ľudia… Pre „západnú kultúru“ možno bieda alebo diskomfort, no ak sa zapozeráte, len ťažko nájdete nervózneho, či nespokojného človeka. Hodnoty východných náboženstiev tu čítate ľudom z ich prirodzeného života. Počas nášho pobytu to boli 3 roky od zemetrasenia, pri ktorom prišlo v severnom Nepále o život vyše 9 tisíc ľudí. Ak sa s Nepálčanom budete o tom zhovárať, bude veľmi náročné „hľadať“ v ňom sebaľútosť alebo príbeh s myšlienkou „stretlo ma nešťastie“. Čokoľvek, čo prichádza, je pre nich prirodzenou súčasťou života. Jeden deň sa trasie zem, druhý deň svieti krásne slnko.

 

               

                

Preverili sme si sily

Kultúru a mystiku sme potiahli do vyšších výšok. Cestou z Káthmandu sme autom prešli neprejditeľnú cestu, aby sme ju zamenili za turistický chodník do ženského kláštora Nagi Gumba.  Nakoniec sa nám podarilo vystúpiť  77 metrov nad Gerlachovský štít do výšky 2,732 mnm na vrchol Shivapuri.

Divočina pokračovala džungľou v nižšej výške

Národný park Chitwan v južnom Nepále pri hranici s Indiou nám ukázal, že Nepál je aj krajina banánovníkov, krokodílov, nosorožcov, slonov.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Ferko Mrázik

Ferko Mrázik

O autorovi

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY