Alt Text!
Amerika

OAXACA - Zem plná tradícii a dobrého jedla

OAXACA - Zem plná tradícii a dobrého jedla | Blog CK Victory Travel

Ochutnajte to pravé Mexiko

Mnoho z ľudí, ktorí sa rozhodnú cestovať do Mexika, si objedná pobytový zájazd v Cancune alebo v niektorom z letovísk mayskej riviéry. Urobí si jeden alebo dva fakultatívne výlety po okolí a potom sa vráti domov a rozpráva ako oni poznajú Mexiko. Omyl! Ak ste sa niektorí našli a spoznali v tejto skupine ľudí, tak vás prosím, neurazte sa a dočítajte tento článok až do konca. Chcem vám dať jeden tip, ktorý stojí zato, aby ste sa sem ešte raz vrátili a zažili to pravé Mexiko. Hranice sú pre turistov otvorené!

 

Prečo Oaxaca?

Oaxaca je jedným  z 32 štátov, ktoré tvoria federáciu Spojené Štáty Mexické (ako znie oficiálny názov Mexika). Je to región s neuveriteľným materiálnym a nemateriálnym dedičstvom a tradíciami, z ktorých viac ako 36 je zapísaných aj pod ochranou UNESCO. A to hovoríme o štáte s rozlohou podobnou Maďarsku, kde žije len necelých 4.000.000 obyvateľov. Neviem či je to tým, že Oaxaca je geograficky tak limitovaná veľkými pohoriami, hlbokými kaňonmi, alebo suchou nehostinnou krajinou plnou skál a kaktusov, alebo tým, že neleží na žiadnej dopravnej tepne, ktorá by spájala ďalšie regióny Mexika, ale isté je, že si dokázala zachovať až dodnes tradície a jedlá, ktoré prežili storočia. Tú úchvatnú krajinu s nami môžete navštíviť na zájazde Mexiko - maximálne poznanie.

Kuchyňa

Ak máte radi exotické jedlá a lokálnu kuchyňu na svojich cestách, tak ste práve prišli do raja. Oaxaca je známa svojou kuchyňou a to hlavne jedlami, ktoré sa ta pripravujú tradične už niekoľko generácii. Samozrejme dnes ich môžete nájsť aj na iných miestach v Mexiku, ale najlepšie chutia od „babky na lokálnom trhovisku“. Hlavnou surovinou je ako inak, kukurica a kukuričná múka. No a chuť výslednému produktu dodá ta správna kombinácia a príprava, masa s kvalitným syrom, zeleninou, ovocím alebo kvetov. Samozrejme nesmie chýbať kvalitná „salsa“, bez ktorej by to nebolo ono.

Tlayudas

Veľká kukuričná, chrumkavá placka. Potretá fazuľovou pomazanou a posypaná syrom, ktorý sa neskôr na nej roztopí. Osobitne sa pripraví „cecina“ alebo „tasajo“ (bravčové alebo hovädzie marinované mäso), ktoré sa na ňu neskôr pridá. Paradajka, cibuľka, avokádo a „delikatesa“ je hotová. Ak ste vegetarián, tak si môžete dať verziu bez masa a s tekvicovým kvetom. Napriek tomu, že niektorí z našich spolucestovateľov pokrstili tento skvost ako „Mexická pizza“, toto jedlo už pripravovali mixtekovia a zapotekovia pred viac ako 1000 rokmi. (samozrejme bez masa)

Tlayudas - „mexická pizza“, toto jedlo už pripravovali mixtekovia a zapotekovia pred viac ako 1000 rokmi. Foto: Rastislav Jančík

Tamales

Tamales sú rozšírené takmer po celom Mexiku. Je to kukuričné cesto, do ktorého sa vkladajú slané alebo sladké prísady. Zabalia sa do kukuričného listu a pripravujú sa na pare v hrnci. Tie z Oaxacy sú výnimočné tým, že sa robia iba na slano z mäsom a miestnymi bylinkami ako napr. „hoja santa“ a balia sa do banánového listu. Treba vyskúšať!

Tradičné tamales z kukuričného cesta zabalené do banánového listu. Foto: Rastislav Jančík

Enmoladas

Mole. Tradičná omáčka, ktorá síce pochádza z mesta Puebla, ale tu v Oaxaca ju priviedli k perfektnosti a vytvorili viac ako 7 variant rôznych farieb a chutí. Nie všetky obsahujú čokoládu a žiadny kuchár vám nepovie svoj recept. Tajomstvo najlepšej omáčky tak ostáva v rodine.

Recept na najlepšiu omáčku vám žiadny kuchár nepovie. Foto: Rastislav Jančík

Mezcal vs. Tequila

Ak ste sa už náhodou prejedli, dajte si za pohárik tradičného mezcalu. Pomôže vám s trávením.  Destilát, ktorý sa tu vyrába od príchodu Španielov v 16. Storočí nemá s tequilou veľa spoločného. Aj keď sa vyrába z agáve, tak to nie je Agáve tequilana (Weber). Ale ďalších niekoľko druhov, z ktorých tie najvzácnejšie rastú ďaleko v horách a dozrievajú po 8 až 15 rokoch, aby boli vhodné na destiláciu.

To čo u nás znamená domáca pálenka, to je v Oaxace mezcal. Ako vraví stará múdrosť:

„Para todo mal - mezcal! Para todo bien - también!“

(Na všetko zlé - mezcal! A na to dobré - tiež! )

 Mezcal - destilát, ktorý sa tu vyrába od príchodu Španielov z agáve.  Foto: Rastislav Jančík

Čokoláda a káva

Aj keď kakao sa v Oaxace nepestuje (dováža sa z priľahlého Chiapasu a Tabasca), tradičná výroba čokolády je najznámejšia a dodnes veľmi žiadaná pravé odtiaľto. Vedeli ste, že na tradičný recept sú potrebné len 3 ingrediencie? Kakaové bôby, cukor a škorica. Vzniknutá pasta sa potom rozšľahá vo vode alebo v mlieku. Zaujímavosťou je, že čokoládu pili už mayskí, aztecki alebo zapoteckí vládcovia pred niekoľkými storočiami. Ale vždy na báze vody. Mlieko a jeho konzum sa začal až po dobytí tohto regiónu Španielskymi „conquistadores“. 

Mexiko je vo svete krajinou č. 9 v produkcii kávy s viac ako 240.000 tonami ročne. 90% z toho sa vyrobí v štátoch Veracruz, Chiapas a Oaxaca a väčšina z toho množstva nesie označenie 100% organická káva. Takže si môžete byť istí, že pri pestovaní neboli použité žiadne pesticídy ani umelé hnojivá. Pozývam vás na šálku!

Kakaové bôby, cukor a škorica - 3 ingrediencie potrebné na tradičný recept čokolády  Foto: Rastislav Jančík

Exotické pochúťky

Ak vám ešte nestačilo a radi sa dáte na niečo netradičné (pre našinca), tak si dáme na trhu za hrsť pečených kobyliek (chapulines) alebo mezcalom zapijeme húsenicu (gusano de maguey). Inak taká salsa de chapulines, je jedna z top 5, ktoré som tu v Mexiku ochutnal. Tak čo? Dáte si s nami?

 

Dáte si na trhu aj za hrsť pečených kobyliek (chapulines)? Foto: Rastislav Jančík

Iné tradície

Aby som zas nehovoril len o jedle (čo je moja najobľúbenejšia téma), treba povedať, že aj tí, ktorí milujú folklór, kroje, a remeselné výrobky si tu prídu na svoje.

Oaxaca je známa veľkolepým festivalom, ktorý sa každoročne koná na prelome júla a augusta a dajú sa tu vidieť tance, hudba a kroje z celého regiónu. Na „dušičky“ tu zas vyniká neuveriteľne veselá oslava všetkých zosnulých, ktorej môžete byť súčasťou ak sa pridáte do sprievodu v uliciach mesta. V Oaxace tiež môžete stretnúť ľudí, ktorí hovoria niekoľkými pôvodnými jazykmi, ktoré používajú ľudia žijúci v komunitách, kde sa španielčinou ani angličtinou nedohovoríte. Na miestnych trhoch si môžete kúpiť krásnu tradičnú keramiku z čiernej hliny, alebo úžasné ručne vyšívané textílie. No a večer môžeme relaxovať v tradičnom temazcale (očistná sauna) a domáci liečiteľ nám porozpráva trošku z histórie tohto očistného obradu.

Na „dušičky“ tu zas vyniká neuveriteľne veselá oslava všetkých zosnulých, ktorej môžete byť súčasťou ak sa pridáte do sprievodu v uliciach mesta. Foto: Rastislav Jančík

Nemusíte sa báť

Ak ste sa dočítali až sem, je to určíte preto, že ste dobrý(a) cestovateľ(ka) a som presvedčený, že som vám aspoň trošku urobil chuť na túto destináciu. Všetci vieme aká je teraz vo svete situácia a mnoho ľudí sa ešte bojí cestovať. Treba však vidieť aj to, že celý svet sa správa zodpovednejšie a hygiena je všade na prvom mieste. To iste platí aj o cestovaní v Mexiku. Situácia NIE JE horšia ako v Európe. Tak čo? Vyrazíte s nami do Mexika? :)

Túto úchvatnú krajinu s nami môžete navštíviť na zájazde Mexiko - maximálne poznanie.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Rastislav Jančík

Rastislav Jančík

O autorovi

Autor tohto článku dlhodobo žije v Mexiku a nedá dopustiť na mexickú kuchyňu. Je hrdý na svoje korene, a preto si servíruje halušky s chili papričkami a tatarskú omáčku na vyprážanom syre vystriedala salsa verde.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY