Alt Text!
Ázia

Precestujte s nami Himaláje…

Precestujte s nami Himaláje… | Blog CK Victory Travel

Hory, malé i veľké, zasnežené i zalesnené… Himaláje ponúkajú jedny z najkrajších výhľadov na hory, najnáročnejšie výstupy na svete, a tým dodajú neuveriteľný pocit slobody a vzrušenia.

Chcem sa tu podeliť s vami o nádherný zážitok, ktorý som si z himalájskych hôr nedávno priniesla ja.

Skoré ráno z Poon Hill s dych vyrážajúcim výhľadom na Himalájsky masív.

Majestátne Dhaulagiri. 7. najvyšší vrch spomedzi nepálskych velikánov, objavený roku 1808. Až 30 rokov bol považovaný za najvyšší vrch Zeme.

Viete, koľko je v Nepále Annapurien? Celkovo až 5. Toto je azda najfotogenickejšia z nich, Annapurna South, v preklade Bohyňa úrody.

Niet krajšieho pocitu ako prebúdzanie sa pohľadom na posvätnú horu Machapuchare alias Rybí chvost (kvôli tvaru, ktorý pripomína). Výstup na ňu je zakázaný a každý ho rešpektuje. Nikto sa neodváži vyrušiť miestnych bohov s mocným Šivom na čele.

V srdci velikánov. S rešpektom a pokorou v srdci, v tichosti obdivujeme silu prírody z Annapurna base campu. Zažívame pocity, ktoré sa len sťažka dajú uchopiť slovami.

Mnoho ľudí doplatilo na svoje ambície pokoriť najvyššie hory sveta. Nepristupovali k nim s dostatočnou úctou, alebo podcenili ich moc. My tu dnes stojíme a vo vetre počúvame trepot modlitebných vlajočiek odnášajúcich modlitby za duše mŕtvych, ktoré ostanú večne odpočívať v tomto najvyššom cintoríne sveta.

Naše putovanie však nekončí. Z výšok Mardi base campu zažívame úplne nové pohľady. Krása veľhôr sa nedá opozerať a len tak neomrzí. Južná Annapurna s Himančuli hľadia našu dušu.

Počasie nám praje a prípadné hmly len dokresľujú majestátnu atmosféru. O to viac si ceníme, keď sa nám hory v plnej kráse odhalia.

A tým naše putovanie končí. Putovanie nielen za prírodnými krásami, ale i znovunachádzanie seba samých. Hlboko zasiahnutí tu za sebou nechávame všetko, čo nám už neslúži a vdychujeme novú silu, ktorá nás bude sprevádzať na ďalších cestách. Dokonalý aktívny relax je za nami, no to je len začiatok. Je na nás ako zužitkujeme prežité…

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Martina Trginová

Martina Trginová

O autorovi

Martina Trginová, okrem pracovnej stáže v metropole Mumbai, študovala v Indii takmer 8 mesiacov jazyk Hindi, z ktorého získala aj certifikát. Sprevádza Indiu, špeciálne južnú časť tohto subkontinentu, Mjanmarsko, Srí Lanku a Island, no stretnete sa s ňou tiež v Bhutáne, RUsku, či inde. Ochotná baba, ktorá disponuje skvelými znalosťami, Vám ukáže tieto krajiny ako málokto na Slovensku.