Alt Text!
Austrália a Oceánia

Šesť krajín sveta vs. jeden COVID - časť 5. Austrália

Šesť krajín sveta vs. jeden COVID - časť 5. Austrália | Blog CK Victory Travel

Slovensko - Hong Kong - Čína - Indonézia - Austrália - Portugalsko - Slovensko

Pri pomyslení na tropickú dovolenku, sneho-biele pláže či nové kultúrne poznania by vám len veľmi ťažko prišla na myseľ západná Austrália. Nie preto, že by to všetko už spomenuté nemala, no preto, že vám o tom zatiaľ asi nikto nepovedal. Bahamy, Thajsko, tropické Bali, Grécke ostrovy, Fiji, Barbados, Haiti či Francúzska Polynézia...Miesta, ktoré sme už buď navštívili alebo dúfame, že jedného dňa všetci navštívime. Avšak, do zoznamu s názvom “jedného dňa” odporúčam pridať západnú Austráliu! Použijem menej populárne slovné spojenie “vďaka Corone, sme sa v 2020-tom do západnej Austrálie dostali s odretými ušami a bez predošlého plánu v tomto roku Austráliu vôbec navštíviť.

Sneho-biele pláže Západnej Austrálie. Foto: Lívia Brixová

V časoch “prvej svetovej” vlny Korona vírusu sme boli donútení konať. Zostať na Bali? Rozdeliť sa a ísť domov? Miki, môj priateľ je totiž Slovinec. V čase keď sme sa rozhodovali čo a kam ďalej, krajiny z ktorých pochádzame už uzatvorili hranice všetkým cudzincom. Scéna ako z Rómea a Júlie, haha. Jediný kto je v tomto prípade však proti tomu aby sme zostali spolu, je Korona. My sme to našťastie až tak Shakespeare-ovsky necítili a rozhodli sa preto stráviť čas neistôt v krajine kde je všetko hore nohami. Alebo dole hlavou?

Pozdravy zo Západnej Austrálie. Foto: Lívia Brixová

Západná Austrália

Západná Austrália, kraj superlatívov a extrémov, zaberá tretinu celkovej rozlohy kontinentu. Rozlohou je najväčším z austrálskych štátov, no žije tu len menej ako 10% z celkového počtu obyvateľov krajiny. Nekonečné pláže s bielym pieskom, drsné červené rokliny, rozsiahle polia poľných kvetov, ružové jazerá či bizarné skalné útvary sú len ochutnávkou z nekonečného množstva ohromujúcich prírodných zaujímavostí. Predstavte si krajinu, kde v centre mesta miesto holubov posedávajú krikľavé papagáje a v parku miesto zatúlanej mačky oddychujú stáda klokanov. Presne taká je západná Austrália.

Papagáje tu posedávajú v parkoch ako holuby. Foto: Lívia Brixová
Papagáje tu posedávajú v parkoch ako holuby. Foto: Lívia Brixová

Žiadne austrálske hlavné mesto sa za posledné desaťročia nezmenilo tak výrazne ako Perth. Vďaka ťažobnému rozmachu je dnes štvrtým najväčším mestom v Austrálii a svoje bohatstvo pyšne prezentuje lesklými mrakodrapmi, modernými butikmi, gurmánskymi reštauráciami a rušnými zábavnými podnikmi.

Sneho-biele pláže Západnej Austrálie. Foto: Lívia Brixová

Perth, ktorý je na západe ohraničený Indickým oceánom a situovaný na brehoch kľukatej rieky Swan, je obľúbeným miestom pre vodné športy. Surfovanie, plávanie, či poobedná vychádzka motorovým člnom a tradičný lov rybacej večere sú súčasťou každodenného života. Ak ste si doteraz mysleli že dostať vodičák týždeň pred dovŕšeným 18ky je “cool” to ste ešte neboli v Austrálii. Ak nemáš vodičák na loď, motorku a nevlastníš terénne auto, nielen, že nie si “cool”, ale pravdepodobne si v západnej Austrálii prvý krát.

Ak nevlastníš terénne auto, nielen, že nie si “cool”, ale pravdepodobne si v západnej Austrálii prvý krát. Foto: Lívia Brixová
Poobedná vychádzka motorovým člnom a tradičný lov rybacej večere sú súčasťou každodenného života. Foto: Lívia Brixová

Margaret River

Margaret River. Tento región necelé 4 hodiny jazdy juhozápade od Perthu, poskytuje obľúbený víkendový únik z mesta. Rozprestiera sa od Busseltonu na pobreží zálivu Geographe Bay až po Augustu, najjužnejší bod Austrálie.

Táto oblasť oplýva surf spotmi na svetovej úrovni. Foto: Lívia Brixová

Táto oblasť oplýva nádhernými plážami, tajomnými jaskyňami, dobrodružnými chodníkmi, surf spotmi na svetovej úrovni, pohostinnosťou miestnych obyvateľov, božskou kuchyňou a svetovo ceneným vínom! Austrálske západné pobrežie, ktoré je oveľa tichšie ako to východné, poskytuje prvotriedne surfovanie po celý rok. Pozdĺž 150km pobrežia ponúka región Margaret River mnoho miest pre všetky surferské úrovne. Najlepší čas na surfovanie v západnej Austrálii je skoro celý rok. V zime sú však vlny väčšie a treba počítať s chladnejšou teplotou vody. Avšak jeden lacný neoprén vám zaručí nejednu nezabudnuteľnú vlnu!

Výstraha aktivity žralokov pri Smiths Beach. Foto: Lívia Brixová

V “Margaret” tak nájdete pokoj a zaručený aktívny oddych. Toto bezstarostne mesto, ktoré sa točí okolo surfovania, turistiky a vinárstva vám (nám, teda určite) zostane navždy v srdci!

Sneho-biele pláže Západnej Austrálie. Foto: Lívia Brixová

Pinnacles

V národnom parku Nambung, asi dve hodiny jazdy od Perthu, nájdete Pinnacles. Tisíce vápencových stĺpov týčiacich sa z mesačnej krajiny žltého piesku. Tieto bizarné skalné útvary majú výšku od niekoľkých centimetrov do štyroch metrov. O ich pôvode sa dodnes polemizuje, ale predpokladá sa, že proces chemických zmien spôsobených veternou a vodnou eróziou viedol k odplaveniu mäkších pieskovcov, ktoré ponechali odkrytý tvrdší vápenec. Tieto podivne vyzerajúce skalné veže môžete preskúmať malebnou cestou alebo turistickým chodníkom.

Tisíce vápencových stĺpov týčiacich sa z mesačnej krajiny žltého piesku Pinnacles

Cottesloe Beach

Pekná ako z obrázku! Cottesloe Beach je ikona Perthu s viac ako 1 km sneho-bieleho piesku.  So svojimi kúpacími boxami a promenádami bola Cottesloe vždy centrom perthskej plážovej kultúry. Pláž sa stala obľúbeným miestom na kúpanie v mori už v 19stom storočí.  Šokujúcim trendom, ktorý tu v tom čase vznikol bol trend zmiešaného kúpania. Sťažnosti na to, čo si návštevníci pláže obliekali - alebo skôr na to, čo na sebe nemali- prenasledovali miestnu radu až do 40. rokov - času kedy boli bikiny všeobecne prijateľné. Dovtedy tu však platili prísne pravidlá! V roku 1910 dokonca vytvorili časť pláže „len pre ženy a deti.

No nebojte sa! Dnes si tu bez problémov vychutnáte slobodu a rovnocennosť v plnej paráde.

Cottesloe Beach je ikona Perthu s viac ako 1 km sneho-bieleho piesku. Foto: Lívia Brixová

Ningaloo Reef, Bunker Bay, Turquoise Bay, Meelup Beach, Eighty Mile Beach, Gnaraloo Bay, Scarborough Beach, Monkey Mia, Hamelin Bay, Lucky Bay, Little Salmon Bay, Mullaloo Beach, Fremantle.....no mohla by som pokračovať do nekonečna. Tento blog je však len malým úvodom do nekonečnej nádhery a dobrodružstva, ktoré na vás v západnej Austrálii zaručene čaká. 

Čo poviete, “jedného dňa” s CK Victory Travel? :)

 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Lívia Brixová

Lívia Brixová

O autorovi

Lívia je jedna z nás. Svet je jej domovom a doma je všade na svete. Precestovala veľa, no stále jej je málo. Okrem cestovania, surfovania či jedenia, je večne jednou nohou v kultúre. Od štúdia na VŠMU, cez výstavy obrazov v Kanadskom Vancouveri, či štúdiom Balijského tradičného umenia na Umeleckom Inštitúte v Indonézii, až po založenie vlastnej značky s názvom POPI. S láskou k cestovaniu a kultúre Vás teraz pozýva na cesty spomienkami, ktoré si netreba nechat ujsť.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY