Alt Text!
Ázia

ŠIRÁZ: MESTO PÔŽITKÁROV

ŠIRÁZ: MESTO PÔŽITKÁROV | Blog CK Victory Travel

Kam sa vybrať a čo zažiť v iránskom Širáze.

O Širáze sa hovorí ako o meste kvetov a básnikov. Práve odtiaľto pochádzajú legendárni poeti Haféz a Saadi. Širázania by povedali, že je to aj mesto pôžitkárov. Reštaurácie tu podávajú mimoriadne chutné jedlo, ruže kvitnú, vtáky spievajú a šaty žien sú pestrejšie ako kdekoľvek inde. Širázania majú na všetko čas, nikam sa neponáhľajú a neradi cestujú mimo svojho milovaného mesta. Dôkazom je aj básnik Háfez, ktorý celý svoj život strávil v milovanom Širáze a písal o láske a opojnom víne. Víno sa v Širáze od Chomejnýho kultúrnej revolúcie nevyrába, no bohémska a uvoľnená atmosféra tu panuje dodnes. Prečítajte si nášich 7 tipov kam sa vybrať a čo zažiť v najpohodovejšom meste Iránu.

01. Hafézova hrobka: aký je tvoj šťastný verš?

Básnik Háfez nie je len „maturitou otázkou“ pre študentov. Jeho verše ako horoskop, dodnes pomáhajú Iráncom robiť dôležité rozhodnutia. Takmer každý mladý Iránec má vo svojom smratfóne nainštalovanú aplikáciu „Hafézových veštieb“. Stačí odrecitovať krátku motlidbu a poprosiť básnika o radu v ťažkej životnej situácii. Aplikácia vám potom vygeneruje niektorý z Hafézovych veršov, ktorý vám pomôže vrhnúť správne svetlo na váš problém. :) Romantickejší spôsob, ako získať svoj „šťastný verš“ od Háfeza, je nechať si ho vybrať na kúsku papiera z košíka, od andulky pri básnikovej hrobke. 

Andulky vám vyberú váš šťastný verš od Háfeza. Foto: depositphotos

Pri básnikovej hrobke v príjemných záhradách Musalla na severnom brehu sezónnej rieky Khoshk panuje pohodová atmosféra. Stretávajú sa tu rodiny, priatelia a užívajú si príjemnú klímu záhrad a vzájomnú spoločnosť. Živo je tu aj večer, kedy má miesto veľmi peknú svetelnú atmosféru.

Pri hrobke básnika Haféza je rušno v každú hodinu. Večer má miesto peknú svetelnú atmosféru. Foto: depositphotos

02. Bazár Vakil: na prázdno neodídeš

Hlavný bazár Iránskeho Širázu sa nachádza v historickom centre mesta. Budova dnešného bazáru s krásnymi lomenými klenbami je dielom dynastie Zand z 18. storočia. Vakil v preklade znamená „zástupca“. Karim Khan, z dynastie Zand, ktorý dal bazár prestavať do dnešnej podoby sám seba nazýval „zástupcom ľudu“, skôr ako kráľom. Bazár ukrýva krásne námestia s fontánami, ktoré boli v minulosti karavánserájmi. Nájdete tu remeselné dielne šperkárov, obchody s kobercami, tradičnými látkami, či omamnými parfémami. Nechajte sa pohltiť jeho uličkami a určite neodídete s prázdnymi rukami.

Prechádzka uličkami širázskeho bazáru Vakil je neodmysliteľnou súčasťou návštevy mesta. Foto: depositphotos

03. Záhrady Eram: raj na Zemi

Eram – Ferdous – Pardis – Paradise – Raj. Botanické záhrady Eram v severnom Širáze sú predstavou raja na Zemi. Nie je jasné, kedy sa začalo s výstavbou záhrad, avšak historické dôkazy naznačujú, že tu záhrady boli už počas vlády Seldžukov (11.-14. storočie). Dnes sú historické perzské záhrady Eram zapísané do zoznamu UNESCO, ako svetové kultúrne dedičstvo. Počas akademického roku sú plné študentov z blízkej Širázkej univerzity, ktorí tu piknikujú pri jazere a čakajú na ďalšiu prednášku. Zatúlajte sa medzi nekonečné kvetové záhony, na alej cyprusových stromov a nadýchajte sa sladkej vône ruží s každým vánkom.

Historické záhrady Eram sú zapísané do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO. Foto: Zuzana Čaprnková

04. Ružová mešita: Nasir al-Mulq

Ktorá je to tá „ružová mešita“? Tá postavená v 19. storočí za vlády Kadžárovskej dynastie širázskym aristokratom Nasirom al-Mulqom. Zaujme nádhernou vitrážovou výzdobou, ktorá v interiéri mešity vytvára neobyčajné svetelné divadlo. Na kachličkovej výzdobe fasád dominuje ružová a žltá farba (oproti modrej a tyrkysovej, ktorú nájdeme vo zvyšku Iránu). V detailoch dekoru kachličiek rozoznávame ruže a vtáky. Ako inak, sme v Širáze. :)

 Ženy musia do mešity vstupovať v dlhých čádoroch. Na chvíľu si teda dámy vyskúšajú miestnu módu. Foto: Zuzana Čaprnková

Hoci vitráže sú dnes väčšinou používané v kostoloch, objavené boli v Sýrii v 7. storočí. V Iráne sa používali najmä za vlády dynastii Safavid a Kadžar. Svetlo je hlavnou črtou mnohých mešít, pretože je v islame hlavným symbolom Boha. 

Nasirova mešita prezývaná "ružová" patrí medzi najkrajšie v celom Iráne. Foto: depositphotos

05. Šikmá veža v Širáze: Citadela Karim Khan

Citadela Karim Khan v centre mesta, bola postavená ako súčasť komplexu kráľovskej dynastie Zand. Je pomenovaná po Karimovi Khanovi a slúžila ako jeho sídlo. Má obdĺžnikový tvar, pripomína stredovekú pevnosť a má aj svoju šikmú vežu!

Šikmá veža v Širáze. Nakláňať sa začala počas vlády dynastie Pahlaví, kedy bola v citadele zriadená väznica. Foto: depositphotos

A ako to, že je veža citadely šikmá? Keď sa dostal k moci Reza Pahlaví, dal citadelu premeniť na väznicu. V starom kráľovskom hamame v blízkosti onej veže bola zriadená kúpeľňa pre väzňov. Pôvodná kanalizácia väzenskú prevádzku nezvládala, a vežu začalo podmývať. Všimli si to, až keď sa veža začala nakláňať a našťastie ju včas zachránili.

06. Hamam Vakil: salón krásy z čias chánov

Okrem kráľovských kúpeľov vo vnútri citadely sú v Širáze aj mestské „verejné kúpele.“ Nachádzajú sa v blízkosti Vakilovho bazáru a mešity a boli postavené ako súčasť komplexu Zandovskej dynastie. Kúpele pozostávajú z oktagonálnej šatne, kde si hostia vyzliekli šaty a obliekli sa do plachiet a hlavných miestností. Nachádza sa tu bazén s horúcou vodou, ktorou bola zohrievaná mramorová podlaha v hlavnej sále. V hamame ste mohli využiť služby maséra, ktorý vás na horúcom kameni intenzívne drel drsnými tkaninami a oblieval studenou vodou. Takto vám rozprúdil krvný obeh a zbavil vás odumretej kože. V hamame pracovali aj zubári, či holiči. Pred odchodom z tohto niekdajšieho salónu krásy ste si ešte posedeli pri vodnej fajke a čaji a zaplatili za všetky vykonané procedúry. 

V historickom hamame Vakil je zaujímavá inštalácia figurín. Vďaka nej si môžeme predstaviť, ako to v kúpeloch za prevádzky vyzeralo. Foto: depositphotos

07. Perzská kuchyňa: čo ochutnať v Širáze

Večer ožívajú ulice v okolí bazáru mnohými kaviarňami a reštauráciami, kde sa výborne najete. Perzská kuchyňa je za stáročia ovplyvnená kuchyňou z neďalekej Arábie, strednej Ázie, ale aj z Turecka či Kaukazu. Je veľmi výživná a aj napriek používaniu množstva korenín nie až tak pikantná. Používa sa veľa byliniek, šafránu, ale aj sušeného ovocia, či šťavy z granátového jablka. Okrem rôznych druhov kebabu, typických pre celý región, sú v Iráne vyhľadávané špeciality ako Khorest (niekedy aj ako chorešt) zložený z ryže, kúskov hovädzieho mäsa, šošovice a surovej cibule. Veľkú popularitu medzi Iráncami má abghust alebo dizi, kde ide o zmes dusenej zeleniny, šošovice, niekedy strukovín, zemiakov, rajčín, ktorú si človek roztlačí na kašu a naberá si ju kúskom chleba alebo placky. Polievky majú Iránci tiež veľmi chutné a najčastejšie bývajú bezmäsité, buď zeleninové (zelerová) alebo zo strukovín. V Širáze by ste mali určite ochutnať aj aromatický čaj s kvetom pomarančovníka. 

Perzská kuchyňa je výborná. A reštaurácie v Širáze podávajú mimoriadne chutné jedlá. Foto: Zuzana Čaprnková

V Širáze je hlavne treba spomaliť a užívať si jeho pohodovú atmosféru. Sadnite si na čaj, spravte si piknik v parku a dajte sa do reči s miestnymi. Tieto stretnutia vám zostanú v pamäti ešte dlho po návrate domov. 

Chete spoznať fascinujúci Irán na vlastnej koži? Vyberte sa s nami na zájazd: IRÁN: TO NAJLEPŠIE Z PERZIE

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Zuzana Čaprnková

Zuzana Čaprnková

O autorovi

Profesiou fotografka odišla na Ostrov bohov - Bali, kde na Univerzite umenia v Denpasare študovala tradičné umelecké remeslá. Do Indonézie sa okamžite zamilovala a našla v nej nekonečný zdroj inšpirácie. Bali je teraz jej druhý domov, kam sa neprestáva vracať. Tiež skúsila, aké je to žiť v krajine, kde v lete slnko nezapadá - v Nórsku študovala aj pracovala a precestovala ho celé od Osla až po Nordkapp. Ako sprievodkyňu ju môžete stretnúť na našich zájazdoch do Ázie a do Európy.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY