Alt Text!
Európa

Škótsko: Neobjavené dobrodružstvo

Škótsko: Neobjavené dobrodružstvo | Blog CK Victory Travel

Legendárna Road 66 má svoju konkurenciu. Volá sa NC 500 a vôbec nie je ďaleko. Vaše dobrodružné „ja“ môže naplno prejaviť na NC 500 v Škótsku.

NORTH COAST 500 je malebná trasa, ktorá je dlhá 516 míľ a tiahne sa popri severnom pobreží ostrova. Škóti projekt cesty spustili v roku 2015, chceli tým podporiť cestovný ruch a prilákať ľudí odhaliť krásy škótskej vysočiny. A tak sme tejto výzve nemohli povedať nie.

Letenky do Edinburghu sme kúpili veľmi lacno a tak zvyšok rozpočtu putoval na požičanie auta v krajine plnej zelene, pasúcich sa oviec a  búrlivých výšin. Nasadli sme teda do nášho auta, v batohoch zbalené spacáky a stany a naša cesta začala.

Zatiaľ ešte mnohými neznáma trasa NC 500 sa začína v Inverness presúva sa ďalej cez Muir of Ord, Applecross (vrátane notoricky známych Bealach na Bà), Gairloch, Ullapool, Durness, Thurso, John o’Groats, Wick, Dunrobin Castle, Dingwall a potom späť do Muir of Ord a Inverness.

 

Trasa, ktorá vyzerá ako krátky dvojdňový výlet má v sebe niečo viac. Už len vtedy, keď si ju rozložíte na týždeň a zažijete skutočný život ľudí v škótskej vysočine.

Z Edinburghu, kde sme prileteli sme sa za krátky čas dostali do malebného Invernessu. Už pri vchádzaní nás očarila tradičná škótska architektúra a lá červené tehly. Mesto dýchalo príjemnou atmosférou a možnosť nákupov na viktoriánskom trhu na príjemnom dojme ešte pridalo. Toto mestečko sa zapísalo aj do dejín literatúry vďaka Shakespearovi. Na Inverensský hrad William umiestnil dej Meckbehta. Práve steny tejto pevnosti boli svedkom vraždy kráľa Duncana.

Ďalšia zastávka v smere hodinových ručičiek bola dedinka Muir of Ord. Známa je hlavne vďaka poľnohospodárstvu. Hneď pri vstupe do nej sme sa však obzerali či sme neprekročili hranice inej krajiny a nie sme náhodou v  Holandsku. Už pri vstupe do dediny sme videli veľké kvetinové polia, ktorú sú typické pre toto miesto a dokonca, ako hovorili domáci, konajú sa tu aj veľké kvetinové festivaly. Na odporúčanie domácich sme sa nechali zlákať aj do miestnej výrobne whiskey. V The Glen Ord Distillery nám objasnila celý výrobný proces a ako inak na konci nemohla chýbať ochutnávka. Whiskey, nápoj, ktorý sa so Škótskom neodmysliteľne spája, ktorý sme videli v mnohých mafiánskych filmoch a ktorý vyzerá neuveriteľne lahodne, na mojich chuťových bunkách a mimických svaloch však zanechal divnú chuť a grimasu. Preto som zhodnotila, že než budem kaziť tento nápoj riedením, nechám ho radšej chlapskému osadenstvu posádky.

Po nadobudnutí správneho stavu sme sa opäť nalodili a naštartovali. Do GPS sme zadali najnebezpečnejšiu fázu a miesto našej výpravy. Čakal nás poloostrov Applecross, na ktorý sme sa dostali cez Bealach na Bà. Už len samotná rozhodnutie vybrať sa touto trasou stojí veľa odvahy. Táto cesta cez horský priesmyk je považovaná za jednu z najvyššie položených ciest v Európe, dosahu 2053 stôp a my sme stúpali po kľukatej ceste plnej úzkych zákrut do závratných výšok, pod nami zráz, na ktorý sme sa dívali s malou dušičkou a stúpajúcim adrenalínom. Je to však zážitok, na ktorý len tak nezabudnete. Mliečna hmla, panenská príroda, stúpanie do závratných výšok a strach sa v nás miesili pri každom metri tohto zdolávania.

Po zvládnutí tejto výzvy sme dorazili do jednej z najkrajšej oblasti Škótska. Jej označenie – Applecross je staré už viac ako 1300 rokov a dedinku, ktorú sme tam našli domáci volajú miestny iba „the street“ (ulica). Radi z toho, že žijeme sme hladní zasadli do malej miestnej reštaurácie, ktorú sme nemohli opustiť bez ochutnávky tunajšej dobroty– údenej ryby. Musím povedať, že chutila božsky. Po prvom nervóznom a malom súste sme šťavnaté kúsky začali nekontrolovateľne hltať a cez hlad zaháňajúce úsmevy sme si telepaticky hovorili aké je to dobré.

NC 500 sa nájdete po adrenalínových zážitkoch aj kúsok oddychu. Napríklad v  dedinke Gairloch. Tá svojim rozvinutým turistickým ruchom ponúka mnohé atrakcie na trávenie voľného času, od minigolfu tu nájdete mnohé obchody a múzeá. Ak ale ani vy nepatríte k nadšencom tradičného turizmu môžete zavítať na neďaleké pláže. Piesok, more, hory a pri dobrom počasí aj výhľad na ďalšie vzdialené ostrovy zaručí, že si na tomto mieste urobíte dlhšiu zastávku a pri troche šťastia užijete troška škótskeho slniečka.

Našim ďalším cieľom sa ďalší deň stala dedinka Ullapool. Tá bola založená v roku 1788 a je známa hlavne vďaka rybárskemu, jachtovému a trajektovému prístavu. Po krátkej prehliadke tejto malebnej dedinky sme nocovali v meste Thurso. Mesto známe aj pre svoje pláže a aj vášnivých surférov.

Na ďalší deň sme už tušili skutočnosť, ktorá musela prísť. Dobrodružstvo na NC 500 sa pomaličky končí. Naše auto smeruje do Dingwallu – Mesto Vikingov. Aj tu sme nasávali zachovanú severskú architektúru a obdivovali tradične oblečených Škótov. Po dobrom obede a káve sme našu GPS nasmerovali opäť na Muir of Ord a v tichu sa lúčili so škótskou vysočinou.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY