Alt Text!
Afrika

Slnečný svetadiel

Slnečný svetadiel | Blog CK Victory Travel

časť 1

Tretí najväčší rozlohou a druhý najľudnatejší kontinent. 54 suverénnych šáttov, 9 závislých území a dva „nezávislé štáty“, neuznané svetoým spoločenstvom. Aj to je Afrika, ktorej obyvatelia sú najmladší zo všetkých kontinentov. Ak premýšlate nad cestou práve tu, prinášam pár zaujímavosti, ktoré pobavia a zaujmú.

Začnime názvom – Afrika sa v západnej kultúre začal používať vďaka Rimanom. Tí používalí názov Africa terra, teda „zem kmeňa Afri„. Afri bol kmeň, podľa údajov Berberi, ktorí sídlili na severe. Pôvod názvu sa spája tiež s latinčinou, kde aprica“ znamená slnečný a s gréckym aphrike“, teda bez chladu.

Ak sa rozhodnete navštíviť tento svetadiel z Európy, nie je to až tak ďaleko ako by sa mohlo zdať. Vzdialenosť medzi Európou a Afrikou v najbližšom možnom bode je iba 14,3 kilometra oceánu. Dávno sa uvažovalo o moste, ktorý by svedadiely spojil. Uvidíme.

Afrika v sebe skrýva hneď niekoľko naj. Jej prérie sú domovom Slona Afrického, teda najväčšieho suchozemského zvieraťa, ktorý je tiež považovaný za najsilnejšie viera na svete vďaka svojej hmotnosti. Slon Africký je trikrát vyšší cko priemerný človek a dožíva sa asi 60 rokov. Keď sme pri výške v Afrike sa dá sledovať aj najvyššie zviera na svete – Žirafa masajská.  Len krk tohto druhu má 2 metre, teda cca. dvojposchodový dom. Samci majú výšku až 6 metrov pričom vážia si 2 tony. Čo ste možno ste netušili, žirafy jedným kopnutím dokážu  zabaiť leva, svojho úhlavného nepriateľa.

Slnečný kontinet skrýva svoje naj nie len pokiaľ ide o zvieratá, ale aj pokiaľ ide o ľudí. Práve tu musia v priemere obyvatelia putovať za vodou v priemere asi 6 kilometrov. Po francúzsky tu hovorí viac ľudí ako v samotnom Francúzsku a v niektorých južných častiach ľudia využívajú pri každodenných činnostiach nástroje, ktoré sa využívali 44tisíc rokov dozadu.

Afrika je miestom tradícií, o tom niet pochýb. Rôzne kmene, prevládajúce starobylé rituály, to všetko tvojrí neopísateľné čaro, ktoré sa dotkne každého, kto tu strávi čo i len deň. Málokto však vie, že Afrika má svoj „národný“ nápoj“. Je ním banánové pivo.  Je však opradené všakovakými názormi, či ho skúsiť alebo nie. Každopádne na začiatku vás odzbrojí jeho sladká chuť, pri druhom dúšku je ešte sladšie a keď si myslíte, že sladkosť stúpať nemôže počkajte na tretí dúšok. Zaujímavosťou je, že keždý pohár tohto piva chutí inak a už je len na vás, či to s ním risknete.  Sever Afriky, však patrí ku krajinám, kde sa konzumuje najmenej alkoholu.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY