Alt Text!
Ázia

Sviatok plný svetiel

Sviatok plný svetiel | Blog CK Victory Travel

Bol spln a na oblohu stúpali tisíce lampiónov. Ľudia v kruhu rodiny zapaľovali jeden lampión za každého člena a potichu a vyslovovali svoje želania. Bolo to ako v rozprávke – tej Na Vlásku, kde hľadali stratenú princeznú.

Do Thajska sme sa dostali  kvôli lacným letenkám. Vyšli nás na pár eur a povedali sme si, že by asi bolo hriechom nevyužiť to. Prileteli sme do Bangkoku bez plánov, no s časovou voľnosťou. A takto nejako sa začalo naše objavovanie možností Mali sme šťastie. Po mnohých rozhovoroch s domácimi sme sa dopočuli, že november je nielen mesiac, kedy tu začína turistická sezóna, ale aj mesiac, kedy sa oslavuje sviatok svetiel Loy Krathong.  Ten sa oslavuje počas novembrového splnu a patrí medzi najdôležitejšie sviatky v krajine. V hlavnej myšlienke sa veľmi nelíši od našich Vianoc. Je to čas pre rodinu a priateľov.

Bolo rozhodnuté! V Thajsku ostaneme o týždeň viac, aby me ho zažili. Trocha naivne sme si však mysleli, že sme jediní, ktorí o tom vedia a rezervovanie vlaku z Bangkoku do Chiang Mai, kde sa festival koná, sme si nechali na poslednú chvíľu. Asi sa dá tušiť, čo sa dialo na stanici. Naše nadobudnuté znalosti z hry Aktivity sme využívali naplno pri snahe zistiť, ktorý vlak je ešte voľný. Dorozumieť sa tu je občas neuveriteľné zložité. V tomto sme však neuspeli a tak sm zvolili plán B – bus. Vzali sme si ten nočný, prvú triedu, kde sme mali mať jedlo, nápoje a pohodlie. Nuž, nenaleťte! :)

Jedlo bola malá smutná buchtička, z množného čísla nápoje sa rýchlo stalo jednotné a dvojdecové a to pohodlie, no ako cestovať celú noc v autobuse so silnou , silnou klímou!

Aj to však bola skúsenosť, nad ktorou sme sa pousmiali a večer sa už nemohli dočkať festivalu Loy Krathong. Všetky uličky mesta boli ozdobené lampiónmi a pripravené na oslavu, všade sa predávali papierové lampióny alebo krathongy, teda okrúhle loďky vyrobené z kmeňov banánovníka, ktoré boli vyzdobené kvetmi, sviečkami a vonnými tyčinkami. Všade to neuveriteľne krásne voňalo.

Keď sme aj my nakúpili to podstatné, deň vystriedal večer a ten sa zmenil na fascinujúcu prehliadku svetiel. Na vode, na oblohe, ľudia v uliciach sa bavili, dokonca v rámci programu mestom prechádzali aj alegorické vozy. ľudia vypúšťali jeden lampión za druhým a pri tom posielali hore jedno zo svojich želaní.

 

Počas tohto sviatku si môžete vybrať, kde si pustíte lampión. Jedna z možností je blízko budhistického chrámu, kde je to koordinované a musíte mať špeciálny lampión, ktorý si kúpite tam, alebo si vybehnúť ešte cez deň na Warorot market, kúpiť si ho za pár drobných a pustiť z mosta alebo breh rieky a doplniť tak reťaz žiarivých želaní na oblohe

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY