Alt Text!
Amerika

Tajomné Čile

Tajomné Čile | Blog CK Victory Travel

Krajina, ktorá vám vyrazí dych

Keď sa povie Čile, všetci si predstavíme niečo diametrálne odlišné. Možno akýsi záhadný kraj sveta plný zázračných miest a neobjavených zákutí. Len málokto však tuší ozajstnú mnohotvárnosť tejto krajiny. V skutočnosti je totiž Čile ešte nepredvídateľnejšie, než by ste čakali.

 

Čile nie je iba ideálnou destináciou na tropickú dovolenku. Ponúka tiež množstvo možností na turistiku a spoznávanie nielen miestnej kultúry, ale hlavne krásy krajiny. A tá je naozaj rôznorodá. Od mrazivých ľadovcov až po vyprahnutú púšť, Čile v sebe ukrýva tú najrozmanitejšiu škálu skutočných prírodných unikátov, aké vo svete nemajú konkurenciu.

 

Santiago De Chile

Takmer šesťmiliónové hlavné mesto Santiago de Chile obkolesené majestátnym zasneženým pohorím Ánd vám určite naplní predstavy o exotickej dovolenke v ešte exotickejšej krajine. Okrem mnohých turistických lákadiel sa tu nachádza jediná socha diktátora Allendeho, priamo oproti palácu La Moneda. Hlavné mesto takisto disponuje najvyššou budovou v Latinskej Amerike – Costanera center (300 m).

 

Klenot Pacifiku

Ďalším neopomenuteľným mestom Čile je Valparaíso nachádzajúce sa na pobreží uprostred krajiny. Toto prístavné mesto, prezývané aj „Klenot Pacifiku“, je vďaka svojej unikátnej architektúre a kultúrnemu dedičstvu zaradené na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

 

Teplo, teplejšie

Milujete závan piesočných dún? V tom prípade nesmiete vynechať návštevu prírodnej rezervácie Los Flamencos. Na severe Čile zas nájdete najsuchšie miesto na Zemi – púšť Atacama. Priemerný počet zrážok za rok je 0,08 mm, no v niektorých jej častiach nezapršalo už celé desaťročia.

 

Mrzne

Torres del Paine je čilský národný park, ktorý bol v roku 1978 vyhlásený za biosférickú rezerváciu UNESCO. Nachádza sa v najjužnejšom čilskom kraji XII Región de Magallanes y de la Antartica Chilena, asi 130 km severne od mesta Puerto Natales. Práve tu a v susednom národnom parku Los Glaciares v Argentíne sa nachádzajú najrozsiahlejšie ľadovcové polia na južnej pologuli, ak nerátame Antarktídu.

 

Výbušné Čile

Dobrodružné povahy by nemali odolať sopke Licancabur na severe krajiny a jazernej oblasti v povodí rieky Bío Bío s niekoľkými vyhasnutými sopkami. V  Čile sa taktiež nachádza najvyššia činná sopka na svete. Je ňou sopka Guallatiri s nadmorskou výškou 6060 metrov, ktorá naposledy vybuchla v roku 1959.

 

Veľkonočné ostrovy

Vyznávači histórie a umenia zas poteší pohľad na monolitické kamenné sochy Moai vytesané z lávy sopiek či čadiču, ktoré sú roztrúsené po celom Veľkonočnom ostrove. Dodnes je ich vznik opradený tajomstvom. Veľkonočný ostrov je od roku 1888 čilským zvrchovaným územím a od roku 1996 je zapísaný do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.  Od čilského pobrežia je ostrov vzdialený takmer 3800 km, let trvá z hlavného mesta Čile viac než štyri hodiny. Je to jedno z najizolovanejších miest na svete a jediná pevnina, ktorú možno z ostrova vidieť, je mesiac.

 

Bazén na plachtenie

Aby toho náhodou nebolo málo, Čile má aj najväčší bazén sveta. Nachádza sa v letovisko SanAlfonso del Mar . Bazén s objemom 300 miliónov litrov, šírkou 35 metrov a dĺžkou takmer jeden kilometer vlastníčilský podnikateľ Fernando Fischmann. Dá sa v ňom dokonca aj plachtiť.

 

Čile, to je oveľa, oveľa viac

Stále sa vám máli?

Vodné živly potešia gejzíry El Tatio, milovníci zvierat si prídu na svoje pri pohľade na divoko žijúce lamy. Ak chcete vidieť krajinu medi, dažďové pralesy, ľadovce, či nehostinnú púšť Atacama, Los Flamencos, sopku Guallatiri, najhlbší prieliv na svete a mnoho iného, pri spoznávaní Čile si stačí len vybrať.

 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Tibor Pekarčík

Tibor Pekarčík

O autorovi

Vyštudovaný „španielčinár“, ktorému okrem Latinskej Ameriky učaroval aj čierny kontinent. Najvhodnejší kandidát povoziť vás na autách 4×4 po namíbijských a botswanských cestách, zaraftovať na divej Zambezi a vychutnať si Afriku na spôsob BUKEKELA AFRICA! Miluje červené víno, argentínske stejky, latino, svoju rodinku a Pretóriu keď kvitne na fialovo.