Alt Text!
Ázia

Thajsko: Krajina úsmevov a transvestitov

Thajsko: Krajina úsmevov a transvestitov | Blog CK Victory Travel

Široký úsmev, zopnuté ruky vo výške hrude, pokorne sklonená hlava a pozdrav v znení „sawadee kha“ ak ste žena alebo „sawadee krab“ ak ste muž. Áno, sme v Thajsku!

     

         

 

Thajsko by sa dalo jedným slovom charakterizovať ako exotické. Pre mňa je okrem toho zemou mnohých možností. Nájdete tu hory, čajovníkové plantáže, ale i panenské pláže s bielym pieskom. To všetko za dostupnú cenu. Spomedzi ostatných krajín Juhovýchodnej Ázie je tu turizmus azda najrozvinutejší a tak tu všetko vyriešite a zariadite pomerne ľahko a jednoducho. Služby sú na vysokej úrovni a človek sa cíti bezpečne a vítane. No predovšetkým, ľudia sú milí a radi pomôžu.

Otvorenosť a spôsob života miestnych rozhodne zaujme. Korene miestnej mentality treba hľadať v 2500 rokov starom psychofilozofickom systéme, známom ako budhizmus. Ten sa odráža aj v spôsobe života. Domáci tu berú život s OVEĽA väčším nadhľadom ako je tomu v západnej časti sveta. Nerieši sa tu toľko zbytočnotí a mnohé veci sú prijímané s pokorou. No najmä sa neprestajne usmievajú, nech sa deje, čo sa deje. Aj preto je Thajsko známe ako Krajina úsmevov.

        

Iná krajina, iné mravy

Počas pôsobenia v Thajsku ma však prekvapilo i niekoľko odlišností. Mnoho Thajcov má problém so sebavyjadrením, s vystupovaním pred verejnosťou, ba dokonca s niečim pre nás tak banálnym ako je kladenie otázok. Vyplýva to z ich prirodzenej hanblivosti a spôsobu akým boli odjakživa vedení. V škole nemôžu klásť otázky, je teda pochopiteľné, že sa to nemajú kde naučiť. Byť priamy je pre nich tabu, všetko tak naznačujú obkľukou, čo niekedy oberá o čas a energiu.

Čo však pre nich rozhodne tabu nie je je otvorenosť v otázke zmeny pohlavia – tzv. ladyboys. A to sú tradične vnímaní ako prudérny národ. Pri pohľade na niektorých transvestitov je skutočne ťažké uveriť, že boli kedysi mužmi, pretože sú z nich naozaj pôvabné ženy. Je úplne bežné prejsť popri nich a nevedieť, že sú ladyboys. Sú „prerobení“ na nerozoznanie. Azda preto sa hovorí, že ak ako chlap skončíte so ženskou v posteli, buďte pripravení na to, že sa z nej môže vykľuť VEĽKÉ prekvapenie.

Poverčivosť a tradície

Vedeli ste, že Thajci pri pohľade na spln mesiaca vidia podobizeň zajaca? Treba k tomu síce dávku fantázie, no skutočne tam je! Dokonca sa k nemu viaže i bájka, ktorú pozná hádam každé thajské dieťa. Zvieratká mali za úlohu doniesť Pánovi Nebies jedlo. Najlepšie z nich malo byť odmenené. Opica prišla s ovocím, vydra s čerstvými rybami, šakal doniesol jaštericu a misku mlieka. Zajac, ktorý poznal len trávu, sa hanbil prísť s takýmto pokrmom. Namiesto toho tak ponúkol seba samého. Na Pána Nebies to tak zapôsobilo, že nakreslil jeho podobizeň na Mesiac, aby si jeho ušľachtilý skutok pamätali všetci na Zemi.

Pozornejšiemu oku neujde ani dôležitosť farieb v thajskej kultúre. Ku každému dňu v týždni prislúchajú dve, tá ktorá vám má priniesť šťastie a naopak tá neodporúčaná. V sobotu by ste tak sťažka videli domácich nosiť zelené oblečenie. Veria, že by im to prinieslo smolu. Veľký význam majú potom jednotlivé farby aj v živote človeka, v závislosti od toho, ktorý deň sa narodil. Mojou šťastnou farbou je ako v nedeľu narodenej určená červená, tou menej vhodnou zase modrá. Keď je však pondelok (deň kedy sa narodil ich bývalý kráľ), chodí väčšina ľudí od samej úcty k nemu v odtieňoch žltej.

        

Kult thajského kráľa

Nedávno zosnulého kráľa Thajci priam zbožšťovali. Vnímali ho ako otca národa. Možno práve preto bol 5. December, deň jeho narodenia zvolený ako najvhodnejší pre slávenie Dňa Otcov. Jeho podobizeň nájdete na všetkých thajských bankovkách. Nadrozmerné fotografie jeho i kráľovskej rodiny sa nedá nevšímnúť, kdekoľvek v rámci krajiny ste. Dnes smutne previazané čiernou stuhou. Kondolencie vzdávajú aj banky na bankomatoch, kde pri výbere peňazí uvidíte najprv jeho fotku s krátkym textom. Až potom sa prekliknete k výberu. Krajina úsmevov má teda rok povinného smútku. Popularita jeho veličenstva, ktoré vládlo neuveriteľných 70 rokov, je aj naďalej obrovská. O bývalom panovníkovi sa v Thajsku dodnes hovorí len v dobrom. Čo prinesie vláda jeho nie veľmi obľúbeného syna, ktorý dlhodobo žije v Nemecku, je zatiaľ otázne.

Treba však podotknúť, že existuje tzv. lese majesty, čo v praxi znamená, že ktokoľvek kto ohovárana, uráža, či sa vyhráža kráľovi a jeho rodine, bude potrestany minimálne 15 ročným väzením. Mnoho novinárov má v lepšom prípade vďaka verejnému zdieľaniu svojich názorov doživotný zákaz vstupu do krajiny.

Zjedia všetko, čo nezje ich

Pripravte si chuťové poháriky, je sa tu na čo tešiť. Od polievok, cez rezance rôzneho typu a tvaru, ryža, véééééľa ryže, cez štipľavé omáčky, sóju a tofu. No a ako dezert úžasne šťavnaté a sladké ovocie od výmyslu sveta, mango sticky rice, či osviežujúca kokosová zmrzlina.

Najlepšie človek spozná miestnu kuchyňu na jednom z mnohých trhov plnom stánkov, z ktorých sa vôňa rozlieha do ďaleka. Treba však dať pozor, to, čo je pre nás štipľavosť č.5, je pre Thajcov č.0 až 2. A čo je pre nich štipľavosť 5 (v čom sa mimochodom vyžívajú) by nás doslova zabilo. Aspoň že ten adrenalín sa po takomto zážitku v momente dostaví a trávenie sa značne zrýchli.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Martina Trginová

Martina Trginová

O autorovi

Martina Trginová, okrem pracovnej stáže v metropole Mumbai, študovala v Indii takmer 8 mesiacov jazyk Hindi, z ktorého získala aj certifikát. Sprevádza Indiu, špeciálne južnú časť tohto subkontinentu, Mjanmarsko, Srí Lanku a Island, no stretnete sa s ňou tiež v Bhutáne, RUsku, či inde. Ochotná baba, ktorá disponuje skvelými znalosťami, Vám ukáže tieto krajiny ako málokto na Slovensku.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY