Alt Text!

Top destinácie na rok 2020 podľa Petra Koutného

Top destinácie na rok 2020 podľa Petra Koutného | Blog CK Victory Travel

Ešte ste si nevybrali svoju cestovateľskú destináciu na rok 2020? Nechajte si poradiť od Petra Koutného, odborníka na Južnú Ameriku a na USA. Tu je výber jeho TOP 10 najobľúbenejších zájazdov z nášho katalógu. Veríme, že si vyberiete zo starostlivo pripravených noviniek a prepracovaných itinerárov, ktoré sme v tomto roku všetky osviežili, občerstvili a obliekli do nového šatu :).

Veľká Juhoamerická expedícia

TOPka medzi našimi poznávačkami na juhoamerický kontinent. Stále sledujeme, čo je v regióne nové, a vzhľadom na opätovné zaradenie pravidelných letov medzi Uruguajom a Paraguajom sme práve Paraguaj opäť po mnohých rokoch zaradili do programu. VJE, ako v skratke u nás tento zájazd nazývame, je najdlhší spomedzi juhoamerických zájazdov a dovoľuje nám spoznať sedem rôznorodých krajín – cez miestne komunity až po lokálnu gastronómiu – cesta, akú by raz za život mal absolvovať každý cestovateľ!

 

Kolumbia

Kolumbia je zaslúžený „runner-up“ zájazdov v Južnej Amerike. Neuveriteľne sexy krajina, v ktorej stretnete tých najpríjemnejších ľudí na celom juhoamerickom kontinente. Už len kvôli tomu sa oplatí Kolumbiu navštíviť. Ak si však k tomu pridáte ešte krásnu a jedinečnú prírodu s najvyššími palmami sveta, historickú Cartagenu pri Karibiku a neporovnateľné archeologické pamiatky vo vnútrozemí, máte pred sebou destináciu snov.

Peru, Bolívia, Čile

Snažíme sa o to, aby sa zájazdy takzvane „nebili“. Pozorne si, prosím, preštudujte tento jedinečný roadtrip, kľudne ho skúste porovnať s konkurenciou a kľudne mi potom napíšte e-mail :). Zistíte, že na tomto zájazde navštívite iné miesta v Peru a v Bolívii ako pri horeuvedenom VJE.

Na džípoch aj peši prejdeme prekrásnu soľnú púšť Salar de Uyuni, historické a legendárne mesto Potosí, v ktorom si dáme pivo z najvyššieho položeného pivovaru na svete – vo výške 4065 m.n.m. Nechcem sa príliš chváliť, ale tento zájazd som sprevádzal snáď 30-krát – už to ani nepočítam, koľkokrát sa vlastne vraciam do svojho milovaného druhého domova :).

Guatemala, Belize, Honduras, El Salvador, Nikaragua, Kostarika, Panama

Ďalšia pecka z roadtripov v Latinskej Amerike. Silno pochybujem o tom, že niektorá konkurečná CK si trúfne realizovať takýto zájazd – cez všetky krajiny Strednej Ameriky. Tento zájazd sme prvý raz realizovali v roku 2004 – samozrejme, postupom času sme program modifikovali napríklad tým, že sme zaradili aj Belize. Pozoruhodne pestrá zmes mayských Indiánov, rastamanov v Belize hovoriacich po anglicky či afrokaribské komunity na severnom pobreží Guatemaly. Sopky, horúce pramene, krásne pláže či pozorovanie technického zázraku – panamského kanálu. Pre veľký záujem o tento zájazd sem každý rok vypravujeme aj zájazdy na kľúč – podľa vašich požiadaviek :). Pripijeme si spolu lokálnymi, guatemalskými, nikaragujskými či panamskými rumami? Ste abstinenti? Nedostanete nás :)! Poznáme tie najskrytejšie miesta so skvelým tropickým ovocím! Miesto rumu či kávy to bude teda jocote, anona, pitaya či nance? Hasta pronto amigos!

Argentína, Uruguaj, Brazília

Možno vás viac ako pôvodná inkská kultúra v Peru či plantáže koky v Bolívii zaujali, takpovediac, komfortnejšie zóny, skrátka, vidieť nádhernú prírodu, pláže či mestá v takmer nulovej nadmorskej výške a ochutnať tie najlepšie stejky či víno v… rovnakej nadmorskej výške:) a ešte k tomu tu aj obdivovať bezchybných tango alebo samba tanečníkov. Lákavá predstava, však? A ešte keď je „tam“ v novembri až marci ako u nás v máji alebo koncom augusta. Potom si určite poriadne užijete výborný relax za krátky čas! Plavba po najširšej rieke sveta, prechádzka po najstaršej uličke v Uruguaji, grilované pochúťky v blízkosti fantastických vodopádov Iguazú či najkrajšia oblasť v Rio de Janeiro… Nechajte sa zlákať do dvoch najväčších a do jednej najmenšej krajiny Južnej Ameriky!

Patagónia s Veľkonočným ostrovom

Patagónia je obrovský kus zeme, o ktorý sa delí Argentína a Čile. Vďaka Patagónii sa obe tieto krajiny môžu pochváliť prekrásnou a niekde aj divokou prírodou. Ľadovce, vodopády, stepi, araukáriové lesy a doslova pohľadnicové pohľady na ikonické pohoria či vrcholy, ako je Torres del Paine alebo najkrajší ľadovec na svete Perito Moreno. Oproti týmto neskutočným krásam juhu Argentíny a Čile mimoriadne kontrastuje Veľkonočný ostrov – najvýchodnejšia časť Polynézie, ostrov posiaty svetoznámymi a stále záhadnými sochami moai, ale aj miesto, ktoré je stále viac považované za memento nezmyselného drancovania prírody. Te Pito o te henua ako čerešnička na záver!

Guyana, Surinam, Francúzska Guyana

Týmto zájazdom sa síce dostaneme do Južnej Ameriky, ale zážitky na tejto ceste sú diametrálne odlišné od ciest spomenutých vyššie. Bývalá kolónia Holandska, Anglicka či Francúzska nemá napríklad s Peru či s Kolumbiou spoločné vôbec nič. A preto sem treba ísť! Dať si typické surinamské špeciality z ostrova Jáva (čítate dobre :)), pristáť na malom letisku v pralese, aby sme obdivovali prekrásny Kaieterov vodopád a túlať sa po známych Ostrovoch spásy (áno, príbeh Motýľa) – prepracovaný zájazd, kde za krátky čas spoznáte „nejuhoamerickú“ tvár tohto úchvatného kontinentu.

Ekvádor, Galapágy, Peru

Na Galapágy som prvýkrát zavítal pred deviatimi rokmi. Odvtedy som ich navštívil viackrát a páči sa mi tam čím ďalej tým viac. Galapágy úspešne vzdorujú návalom turistov premyslenou filozofiou udržateľného turizmu, a preto je toto súostrovie jedinečné, vzácne a zároveň je pritom „tourist friendly“. K endemitom miestnej fauny sa môžete priblížiť na vzdialenosť, ktorá je všade inde na Zemi vylúčená. K tomu si pridajte priezračné a teplé vody Pacifiku, v ktorých sa budeme šnorchlovať (uškatce k nám priplávajú aj na vzdialenosť pol metra) a máte destináciu snov (v mojom výbere už niekoľká, ale o tom je výber mojich TOP miest, nie? :))

Peru a jeho severná časť je fascinujúca oblasť – práve tu žili mimoriadne rozvinuté predinkské kultúry, ktoré nám po sebe zanechali množstvo pamiatok. Vedeli ste, že odtiaľto pochádzali takí zruční zlatotepci, že samotní Inkovia ich zamestnávali na kráľovskom dvore v Cuzcu? A o objave „juhoamerického Tutanchamóna“ si povieme na mieste.

Perly USA

Mám rad kontrasty a rôzne porovnania… Preto si odleťme z Galapág do štátu Montana v USA. Tento zájazd je esenciou takých vychytávok, že iný názov ako Perly USA som mu dať nemohol :). Milujem atmosféru mnohých miest Spojených štátov, na tejto ceste ich však takmer vynechávame a venujeme sa prírode. Yellowstone asi veľmi predstavovať netreba, stačí si doslova kedykoľvek naladiť jeden z televíznych kanálov venujúci sa dokumentom :). Vodopády, termálne pramene, stáda bizónov, los či medveď a celé toto neopakovateľné divadlo sa odohráva v obrovskej kaldere, ktorá má v budúcnosti vybuchnúť. Navštívime aj jediné miesto v rámci Národných parkov, ktoré hovorí o archeológii (NP Mesa Verde) a nezabudneme ani na nenáročné treky, ktoré nás dovedú k dych vyrážajúcim pohľadom, ako napríklad Delicate Arch v NP Arches.

Tonajlepšie z Kalifornie a úžasné Las Vegas

To najlepšie nakoniec? Všetkých desať destinácií je z môjho pohľadu v podstate To najlepšie:). Kalifornia je bezpochyby symbol obrovskej Ameriky vrátane Aljašky a ostrova Guam, aj keď som si istý, že sa pri tomto tvrdení redneckom odkiaľsi z Arkansasu či z Alabamy bude zračiť v očiach nesúhlas. Odstrašujúce a anjelské Los Angeles, Holywood, liberálne San Francisco, seriál Baywatch, väzenie Alcatraz, Údolie smrti s najväčšou teplotou na Zemi či údajne gýčovité Las Vegas. Je tu toho veľa, vyrazte s nami na miesta, ktoré bez preháňania musíte vidieť, pokiaľ chcete niekomu tvrdiť, že poznáte Ameriku. Pokiaľ ste strávili mesiac na programe Work and Travel kdesi na farme v Nebraske, iste ste si zažili svoje, ale toto NIE JE USA:) California is a must! 

A viete, čo ešte na tomto zájazde milujem? Bohaté raňajky v typických diners, tie ich filmové omelety, toasty, donekonečna dolievaná káva a husté šejky. Vychutnáte si ich so mnou? (Netešte sa príliš, nie sú v cene:).)

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Peter Koutný

Peter Koutný

O autorovi

Naslovovzatý odborník na Latinskú Ameriku. V krajinách Južnej Ameriky strávil na cestách s našimi klientami takmer 17 rokov! Absolútny rekordér na Slovensku a v Čechách! Miestni ho poznajú a bežne zdravia na ulici familiárnym oslovením „ Pedro“. Vyštudoval španielsky jazyk, plynule rozpráva brazílskou portugalčinou a “láme” aj miestne indiánske jazyky najmä v Peru a Paraguaji. A miluje peruánsku kuchyňu, ktorú považuje za jednu z najlepších. Absolvovať Latinskú Ameriku s Pedrom rovná sa 100% zážitku.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY