Alt Text!

Top destinácie na rok 2020 podľa Tibora Pekarčíka

Top destinácie na rok 2020 podľa Tibora Pekarčíka | Blog CK Victory Travel

Nechajte sa inšpirovať tipmi na cestovanie v roku 2020 Tiborom Pekarčíkom, odborníkom nielen na africký kontinent. Tu je výber jeho TOP 10 najobľúbenejších zájazdov z nášho aktuálneho katalógu. Veríme, že si vyberiete zo starostlivo pripravených noviniek a prepracovaných itinerárov, ktoré sme v tomto roku všetky osviežili, občerstvili a obliekli do nového šatu :).

 

 Kuba – Klasický okruh

Ostrov miloval slávny dobrodruh, bohém a autor románu Starec a more Ernest Hemingway. Na ostrov chodili aj bohatí Američania ešte počas vlády Batistu, ktorí si prišli vyhodiť z kopýtka do okázalých klubov a kabaretov. A Kubu si zamilujeme aj my. Jeden z najkrajších ostrovov v Karibiku.

Viete, čo milujem na ostrove „slobody“ ja? Jedinečnú atmosféru Havany a celej Kuby, kde sa miesi africko-kreolský temperament s feelingom doznievajúceho konceptu nefunkčného komunizmu a vibrujúce očakávanie „nehmatateľného nového systému“ nesmelo sa črtajúceho na obzoroch Floridy.

Havana  je unikátne mesto s úžasnou atmosférou. Ak by sa našlo mnoho desiatok miliónov dolárov na opravu všetkých palácov a meštiackych domov z éry kolonializmu, bolo by to jedno z najkrajších miest sveta.  V súčasnosti je Havana mestom s ošarpanými renesančnými palácmi, s ľuďmi ponevierajúcimi sa po nábreží Malecón, flirtujúcimi dievčatami, hrajúcimi sa deťmi v uličkách starej Havany, starí páni hrajúci domino na priedomí a fajčiaci lacné cigary, miestom južanskej nostalgie. Takúto Havanu mám rád.

Západy slnka nad ostrovom, ktoré roznecujú iracionálne vášne celého sveta, budú  pre nás odmenou. Staré kabriolety, tanečnice v kabarete Tropicana, jazzové kluby, skvelí muzikanti, karibská hudba, ktorá sa dostáva pod kožu.

Tento zájazd sme vám namiešali ako pravé kubánske mojito. Chutí vynikajúco. Pamiatky UNESCO, nádherné pláže a skvelé služby 5x ALL INCLUSIVE, polpenzia počas celého zájazdu, miesto zrodu kubánskej revolúcie a najlepšieho rumu, narodenia a odpočinku veľkého Fidela, oddychom a šnorchlovaním na opustenom ostrove Cayo Blanco.

 

 Zanzibar – Rajský ostrov v Indickom oceáne

Keď som ako dieťa prvýkrát čítal o Zanzibare, zdal sa mi neuveriteľne vzdialený. Bol stelesnením exotického raja. Spájal sa mi s cestovateľskými snami a s rodiskom legendárneho speváka mojej obľúbenej kapely Queen – Freddieho Mercuryho. Ostrov  klinčekov, korenia a sultánov – to je Zanzibar.

Ostrov v Indickom oceáne, ostrov s bohatou históriou, s nádhernými bielymi plážami, koralovými útesmi a s romantickým západom slnka. S tým najautentickejším mestom na ostrove – Stone Town. Také arabské mesto v Afrike. Obdivovali sme úžasné drevené brány a portály s bohato zdobeným dekorom islamskej kultúry premiešané Indiou, rušná úzka ulička s patričným ošarpaním, do ktorej sa ešte tlačí aj „típek“ na motorke naložený plackami chleba. V tomto labyrinte uličiek zvyknem vziať ľudí k Mr. Joshimu na fantastickú polievku urojo, osviežime sa masala čajom, a len tak pozorujeme ruch starého mesta.

Keď som sa prechádzal po bielych plážach na severe ostrova, zdravil som sa s mladými Masajmi charakteristickým pozdravom „jumbo“, sledoval miestne ženy v pestrofarebných šatách, ako vyhľadávajú morské potvorky na nekonečných plážach po odlive mora a s horúcim africkým slnkom nad hlavou, užíval som si pocit človeka žijúceho na ostrove, odtrhnutého aspoň na chvíľu od veľkého sveta. Zanzibar, alebo ostrov Unguja (Zanzibarom sa nazýva celé súostrovie), treba precítiť, ochutnať, vidieť, ohmatať, jednoducho… užiť si ho.

 

Viktóriine vodopády + safari v Botswane

Ak šetríte dovolenku, ale i napriek tomu túžite cestovať, tento 6-dňový zájazd je presne pre vás. Tento zájazdík, ktorý vždy príjemne prekvapí, som pripravil pre každého, kto má málo dovolenky, ale chce „vymáčknuť“ z necelého týždňa maximum. Úderný zájazd plný aktivít, zábavy a poznania. Pre aktívnych ľudí, kde za krátky čas uvidia viac, ako očakávajú. Veď posúďte sami. Čakajú nás zážitky v podobe „sprchy“ z valiacich sa vodopádov. Siedmy div sveta –  Victoria Falls, objavené prvým Európanom, slávnym cestovateľom a misionárom jej veličenstva kráľovnej Viktórie, sirom Davidom Livingstonom. Dnes nás média informujú, že vo „Viktorkách“ je málo vody. Áno, je to vyslovene sezónna záležitosť. Každoročne v čase od októbra do novembra sa prietok vodopádov stenší na minimum, aby sa zas od januára do augusta ukázali „Viktorky“ v plnej svojej kráse a sile.

Nádhera burácajúcej rieky Zambezi v šírke 1700 m a padajúcej z výšky 100 m a vlievajúcej sa do úzkeho kaňonu, je dychvyrážajúcim divadlom prírody. Na vodopádoch som bol snáď v každom mesiaci roka, ale zakaždým ma tento prírodný div očarí svojou dokonalosťou.

Tu v jarných mesiacoch zmoknete do nitky, ani pršiplášť vám nepomôže… Vtedy prší aj zospodu. Pobyt na Victoria Falls, ktoré sa nachádzajú na hranici dvoch bývalých Rodézií (dnes Zambia a Zimbabwe), si patrične okoreníme tými najlepšími aktivitami. Pre našich klientov máme pripravenú širokú paletu zábavy.  Veď posúďte sami.

Užijeme si ten najlepší rafting na rieke Zambezi (poriadna divočina, vhodné aj pre neskúsených), pre adrenalínových štvancov zabezpečíme bungee jumping z mosta spájajúceho Zimbabwe so Zambiou, skok je z výšky 111 m (skočil aj slávny hollywoodský herec Will Smith, nájdete na youtube.com), užijeme si plavbu loďou pri západe slnka na Zambezi river popíjajúc pivo značky ako inak… Zambezi :-). A k Afrike neodmysliteľne patrí… ako hovorí jeden politický klasik predsa SA FA RI :-).  A my ho máme hneď dvakrát. Navštívime národný park Chobe v neďalekej Botswane s najväčšou koncentráciou slonov v Afrike – safari na terénnych autách a safari na lodi, obedujeme v luxusnej africkej lodži, kde nám varia tí najlepší kuchári. Tu zvykneme pozorovať hrochy a slony prichádzajúce k rieke, či krokodíly číhajúce na svoju korisť.

Potom vás vezmem na miestne trhy, kde uspokojíme svoje materiálne „ja“.  Chcete „vyvenčiť“ mladých levov v buši? Chcete si zalietať nad famóznymi vodopádmi? Výber je len na vás.

 

Kamerun, Gabon, Svätý Tomáš a Princov Ostrov

Cestovateľská lahôdka v rovníkovej Afrike. Úžasné safari, kde doslova stopujeme unikátne zvieratá, ktoré neuvidíte nikde na svete – nížinné gorily, šimpanzy, pralesné slony a hrochy kúpajúce sa v mori. Pláže konkurujúce Karibiku, dokonalé safari, noc v stanoch v úžasnom prostredí Kamerunu a vodopády Ekon Nkam – miesto natáčania filmu Tarzan s Christopherom Lambertom.

Lambarene – miesto, kde slávny lekár, nositeľ Nobelovej ceny Albert Schweitzer, prežil väčšinu svojho života.Navštívime čokoládové ostrovy v Guinejskom zálive – Sao Tomé a Princov ostrov. Razom sme v jednej z najmenších afrických krajín (druhá najmenšia krajina Afriky), a ktorá zároveň patrí medzi 10 najmenej navštevovaných krajín sveta.

Mimochodom vedeli ste, že mena  používaná na ostrovoch sa nazýva dobra a že ostrovy Svätý Tomáš a Princov ostrov boli svojho času najväčšími vývozcami kakaa na svete?

 

Mexiko – Maximálne poznanie

Najkomplexnejšie prepracovaný program priam lákajúci si podmaniť krajinu tiahnucu sa od oceána k oceánu. Vždy, keď priletím do Mexika, sa prepínam do módu latino, v povetrí cítim vôňu kukuričných placiek s charakteristickou intonáciou „mamitas“ na uliciach Puebly, Oaxaca či indiánskeho horského mesta San Cristóbal de Las Casas.

Predstava bývalého impéria dobyvačných Aztékov, od historických pamiatok po slnkom zaliate biele pláže Yucatánu, od veľkomiest po džungľu. Najúžasnejšie mayské pamiatky, dnes označované ako jeden zo siedmych divov sveta. Fascinujúca história krvavých obradov mexických národov.

A pravá mexická tequila. Myslím takú, ktorej výrobcov nenájdete v našich obchodoch. Alebo ochutnávka mezcalu s bonusom, a to s gusanom (červíkom), ktorého sa podujme niektorý z našincov skonzumovať. Keď sme už pri gastronómii, ochutnali ste už chapulines? My v meste Oaxaca vždy navštívime trh, kde ochutnáme gastronómiu budúcnosti – v preklade kobylky, podávané ako vyprážaná delikatesa. Navštívime pestrofarebné indiánske trhy, šamanistické rituály a dedinky obývané potomkami pôvodných národov pod sopkou Popocatepetl. A nevychutnať si ikonickú piňa coladu na belostných plážach mayskej riviéry? To predsa nemôžeme dopustiť :).

Okúpeme sa vo vodách Karibiku a naše rozpálené telá si ochladíme v studenej vode v podzemných jaskyniach a jaskynných jazierkach tzv. cenotes. Mexiko je proste klasika a opakujúci sa cestovateľský evergreen. Mexiko je v prvej desiatke najnavštevovanejších krajín sveta. Takmer 40 miliónov turistov ročne, ktorí navštívia a užívajú si krásy Mexika, sa predsa nemôže mýliť :-).

 JAR, Namíbia, Botswana, Zimbabwe, Zambia

Trojtýždňová zážitková cesta juhom Afriky po stopách Bušmenov a Hotentotov. Na terénnom aute či na minivane, púšťou hrajúcou farebným spektrom od sýtooranžových dún Sossusvlei, cez skalnaté rozsadliny najstaršej púšte sveta Namib až po zelené národné parky (navštívime až tri národné parky). Od studeného, nehostinného a surového Pobrežia kostier ku kmeňom Damarov, Himbov, Ovambov, Šonov, Zuluov až po bielych potomkov Holanďanov, alebo ako sa im teraz hovorí – Afrikáncov. Slony na cestách, stejky z antilop na tanieri a k tomu osviežujúce pivo či lahodné víno. Afrika je o prírode, o zvieratách, ale také mestá ako Cape Town, Swakopmund či Pretória určite tiež stoja za to.

Na vlastnej koži zažijeme viackrát NAJ, NAJ, NAJ. Najhlbší kaňon Afriky, najstaršia púšť sveta, najstarší národný park Afriky, najväčší meteorit sveta, najširší neprerušený závoj vodopádov na svete – Victoria Falls. Kvalitný a pohodlný zájazd pre každého! Vysokokvalitné ubytovanie, doprava a skúsený sprievodca CK Victory Travel – odborník na Afriku s mnohoročnými skúsenosťami. Ukážeme vám neopakovateľnú a romantickú časť africkej divočiny. Dajte sa zlákať na pozitívny šok na ceste po Afrike!

Ak ste čítali príbehy od Ľuda Ondrejova či Emila Holuba, alebo sledovali film Spomienky na Afriku, tak táto africká anabáza ponúka tie najromantickejšímie zákutia stratené niekde v divočine s cikádami hrajúcimi svoj nočný africký koncert.

Sedíte na terase komfortnej lodge s fľašou juhoafrického vína Pinotage, nad hlavou obloha obsypaná množstvom žiariacich hviezd a neviete zaspať, pretože viete, že zajtrajší deň bude ešte fascinujúcejší ako ten dnešný. Cesta jedenkrát za život.

 

Kapské mesto – mys na konci sveta

Raj na konci sveta. Kapské mesto – najkrajšie mesto afrického kontinentu. Mesto, ktoré je v zovretí hôr a oceánu. Pozorovanie veľrýb vo Falošnej zátoke a tučniaky na pláži Boulders. Mesto, pod ktorým sú tie najlepšie vinice v celej Afrike a najlepšie vína, ktoré ochutnáme v pivničkách univerzitného mestečka Stellenbosch.

Mesto, najkrajších panorám, ikonickej Stolovej hory, príbehov o Bludnom Holanďanovi, vychutnáme si tie najlepšie stejky, ktoré zapijeme lahodným červeným vínom odrody Pinotage v bývalých dokoch mesta – Victória & Alfred Waterfront.

Panoramatickou cestou zamierime do NP Table Mountain (UNESCO), na absolútny juh Afriky a uvidíme už dnes pštrosy, antilopy a opice? Prechádzka k majáku na Myse a následne trek výnimočnou prírodou okolo Diasovej pláže s úžasnými výhľadmi na Mys Dobrej nádeje. Mesto, kde len zopár kilometrov od centra väznili najslávnejšieho afrického väzňa – N. Mandelu.

Kapské mesto ležiace na konci Afriky vám ponúkneme tak, aby ste si tento kút Afriky s určitosťou zamilovali. A keď narábame s prívlastkami, tak ešte jeden na záver. Cape Town je najmenej africké mesto v Afrike. Podnebie ako pri Stredozemnom mori, viac „bledých tvári“, prílišný poriadok,  studený vietor, proste Európa v Južnej Afrike.

Japonsko - veľký okruh

Japonsko je snáď najoriginálnejšia krajina sveta. Je to geograficky Ázia, ale bez hluku, špiny, smradu a so svojou jedinečnou kultúrou, „nalinajkovanými“ pravidlami a kódexmi, obetavými ľuďmi ochotnými vždy pomôcť a super-, hyper-, megamodernými technológiami, ktoré sa implementujú do tých najbežnejších spoločenských potrieb počnúc povedzme technologizovanou WC miestnosťou… :). Japonsko je aj krajina s fantastickou kuchyňou rôznorodých regiónov, s geniálnym suši a najlepším saké,  úchvatných záhrad, dokonca „kameňových“ záhrad, kde pojem dokonalosť získava úplne iný rozmer. Dokonale čisté mestá (v najväčšom meste Japonska, v Tokiu, budete ťažko hľadať koše na uliciach), chutná strava, dokonalé služby, atraktívna história šogúnskej cti, šintoistické chrámy a paláce, nočné vysvietené metropoly. Uvedomili ste si, koľko pojmov poznáme pochádzajúce z Japonska? Samuraj, suši, karate, džudo, kamikadze, gejša, nindža, šogún, šinkanzen, saké, bonsai, Mazda, Toyota, Pokémon, Fuji atď.

To najlepšie z Afrky (JAR, Botswana, Zimbabwe)

Krásne kompaktný, letecky prepracovaný a vysokokomfortný zájazd s prekvapením našincov na konci zájazdu. To najlepšie z Afriky alebo africká trilógia. Na tomto zájazde zažívame tú najkrajšiu časť Afriky len za niekoľko dní vašej dovolenky. Tento zájazd mám rád, pretože jedinečne vypichne to najpodstatnejšie z juhu afrického kontinentu.

Začíname na samotnom konci afrického kontinentu v meste na myse, ktoré stráži Stolová hora a duch bludného Holanďana, nastavíme tvár vánku či vetrisku? Tu zažijeme veľmi neafrické mesto na myse na konci Afriky – Kapské mesto, ktoré so svojou stredozemnou klímou, s nádhernými panoramatickými výhľadmi zo Stolovej hory či Levej hlavy, s najlepšími stejkami z diviny a tým najlepším vínom Pinotage, láka turistov z celého sveta. A pohľady na Myse Dobrej Nádeje patria k nezabudnuteľným. A nielen to! Safari v Botswane na lodi, na rieke Chobe či na safari autách v jednom z najväčších národných parkoch v Afrike – NP Kruger.

Staneme sa lovcami divej zveri, hoci len s fotoaparátmi či kamerami. A šokujú nás nezabudnuteľné Viktóriine vodopády objavené slávnym Škótom. Okrem návštevy obrovských vôd padajúcich do vyše 100-metrovej rokliny, štýlového afrického ubytovania a žirafích rebierok na tanieri, nás čakajú tie najlepšie aktivity.

Kto chce, vyskúša bungee jumping priamo z mosta do rokliny rieky Zambezi. Alebo vyskúšate vraj najťažší rafting na svete? Preletíte vrtuľníkom ponad vodopády? Chcete sa plaviť medzi krokodílmi a hrochmi a popíjať pritom rôzne druhy nápojov, čo hrdlo ráči? Či absolvovať trek v buši s mladými levmi… ? Výber je na odporúčanie nášho skúseného sprievodcu a na vašej fantázii.

 

Aperitív v Japonsku

Esencia toho najlepšieho, čo Japonsko ponúka. Vymyslený program počas jedného obeda v centre Trnavy pri dobrej sviečkovici a hipsterskej limonáde. Pre tých, ktorí majú stále naponáhlo, uvidíme to najpodstatnejšie z Japonska a za veľmi dobré peniaze.

Super moderné Tokio, nábrežie rieky Sumida a štvrť Šindžuku, Dúhový most do Odaiba s najkrajším výhľadom na túto nezabudnuteľnú metropolu, rybie trhy Toyosa, pohľady na výškou preslávenú vežu Tokyo Sky Tree. Štvrť Ginza a slávna križovatka sveta – Shibuya, skutočný a dojímavý príbeh o psíkovi – Hačikó. Presun šinkanzenom do elektrotechnického a gastronomického centra krajiny. Jedli ste už napríklad takoyaki?

Návšteva Fushimi inari – chrámu tisícich červených brán, neobídeme ani najslávnejší chrám Kjóta, Yasaka chrám a Maruyama park so sakurami.

A to v spoločnosti toho najlepšieho sprievodcu žijúceho už vyše 20 rokov v krajine zapadajúceho slnka.

Týmto uzatvárame našu trilógiu TOP 10 z našej bohatej cestovateľskej ponuky na rok 2020. Veríme, že sme vás inšpirovali krátkou ochutnávkou tými podľa nás najlákavejšími cestovateľskými lahôdkami.

 

Tešíme sa na Vás!

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Tibor Pekarčík

Tibor Pekarčík

O autorovi

Vyštudovaný „španielčinár“, ktorému okrem Latinskej Ameriky učaroval aj čierny kontinent. Najvhodnejší kandidát povoziť vás na autách 4×4 po namíbijských a botswanských cestách, zaraftovať na divej Zambezi a vychutnať si Afriku na spôsob BUKEKELA AFRICA! Miluje červené víno, argentínske stejky, latino, svoju rodinku a Pretóriu keď kvitne na fialovo.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY