Alt Text!
Amerika

Tradičné indiánske saunovanie v Mexiku

Tradičné indiánske saunovanie v Mexiku | Blog CK Victory Travel

Encyklopedické fakty o krajine skrátime a môžeme sa venovať zážitkom. To, že autenticity ponúka Mexiko požehnane vyplýva aj z čísiel. Z viac ako 100 miliónov obyvateľov je viac ako 30% pôvodných „Indiánov“, ktorí sú rozdelení do 54 podskupín – pričom každá  má vlastný jazyk a kultúru. Ich základný prehľad – kroje, domy, jedlá, atď. – môžete získať vo skvelom Antropologickom múzeu v hlavnom meste Mexiko City – na poschodí. Prízemie je rozdelené na jednotlivé sály pôvodných historických kultúr. Najstaršie zachovalé artefakty kultúry Olmékov – obrie hlavy aj malé „čínske“ figúrky, Mixtékovia a pohrebná keramika, Zapotékovia a zlaté šperky aj stély, Toltékovia, Mayovia, Aztékovia … Množstvo funkčných miest aj rituálnych duchovných centier, pyramidálne chrámy, vodovod, cesty … to všetko dávno pred príchodom španielskych dobyvateľov v 16.storočí.

Ale ani to, čo Španieli vytvorili na troskách dávnych miest nie je na zahodenie. Prechádzky v malebných uličkách koloniálnych miest, kvalitná domáca káva, zlatom zdobené kostoly, čerstvo mletá čokoláda. Viete, ako sa volal dobyvateľ Aztéckej ríše a kto mu pomáhal? Bol to Cortéz a pomáhala mu vraj domáca milenka a prekladateľka – Malince.

Je zaujímavé, ako sa dnešní Mexičania radi vracajú k pôvodným koreňom, napriek tomu, že sú to ukážkoví katolíci. To im však nebráni v tom, aby sa hneď po omši dali na Zócale – námesti pred katedrálou vydymiť a zariekať od liečiteľky. Okrem kresťanských sviatkov slávia aj „pohanské“, počas jarnej rovnodennosti si nabíjajú“ kamene na vrchole Pyramídy Slnka v Teotihucáne, meste bohov.

 

Moje najbľúbenejšie mexické štáty sú Chiapas a Oaxaca – práve tie, ktoré majú najväčší podiel pôvodného obyvateľstva. Pyramídy v Palenque a vodopády Aqua Azul sú jedinečné!

Kopce obklopujúce údolie Oaxacy sú zarastené borovicami  skrývajú sa v nich dedinky roľníkov. Pestujú 3 „sestry“ – kukuricu, fazuľu a tekvicu, ktoré tvoria základ ich jedálnička. Darí sa tu tiež agáve, z ktorého vyrábajú pálenku podobnú tequile, Mezcal, ktorý je jedným z najznámejších symbolov tohto štátu. Skvelé pitie, ktoré treba zajedať sušenými kobylkami!

Na kopci nad mestom môžete navštíviť jednu z najkrajších pyramidálnych stavieb – Monte Albán, olmécko-zapotécke náboženské a ceremoniálne miesto pod patronátom UNESCO. Mesto založili Olmékovia, neskôr prevzali vplyv Zapotékovia, od ktorých pochádza väčšina zachovaných stavieb. Prispeli k rozšíreniu znalosti a k meraniu času. Používali hieroglyfické písmo, ktoré sa zatiaľ nepodarilo rozlúštiť. Nájdeme tu aj ihrisko na rituálnu indiánsku hru – pelotu a observatórium. Indiánske kultúry Mezoameriky prikladali veľký význam astronómii a ročným cyklom, špeciálne okná im ukazovali čas rovnodennosti aj slnovratov.

Život v dedinkách sa podobá na náš vidiek spred 100 rokov. Pred oltárom pália kadidlo a byliny, obetujú sliepky a coca-colu. V Oaxaca sa na mnohých dvoroch pokračuje v rituáloch Temazcal. Viete, čo to je? Netradičné „SPA“ – tradičná indiánska sauna. Hlinená stavba v tvare iglu – TEMAZCAL. Jeden z najautentickejších rituálov, aké môžeme na území Mexika zažiť. Očista tela aj duše. Podľa šamanov sa naše telo skladá zo základných elementov – vody, vzduchu, zeme a ohňa. Ich rovnováha by mala byť v záujme zachovania zdravia naším prvoradým cieľom. Jedným z prostriedkov ako to dosiahnuť je práve Temazcal. Tento rituál sa takmer vôbec nezmenil od čias kolonizácie. Ako to prebieha dnes? Pred uskutočnením dobrého Temazcalu treba žhaviť oheň aspoň deň vopred. Sedí sa a neskôr aj leží na hlinenej dlážke prikrytej trstinovým kobercom. Spoza kamennej steny sála horúčava. Laurenco – šaman z kmeňa Zapotékov, v civilnom živote fyzioterapeut hovorí, že v tejto saune sa aj narodil. Jeho matka z nej nevyšla počas celého šestonedelia. Laurenco namočí mätové vetvičky do chladnej vody a krúži nimi nad hlavou, na horúce kamene prihadzuje rôzne sušené bylinky a živicu kopál. Čerstvé trsy podáva účastníkom, rozdá indiánske hudobné nástroje, vajíčka, …. Nie je to obyčajná sauna, je to prastarý indiánsky rituál. Približne po hodine vychádzajú ľudia malým otvorom von. Ľahnú si a zabalení v deke oddychujú, užívajú si masáž olejom s bylinkovou vôňou, popíjajú teplý čaj.

Temazcal môžete zažiť aj v „sterilnejšej“ verzii v luxusnom hoteli, autenticita zážitku na dvore u domácich je avšak oveľa zaujímavejšia a pre Európana je to pravé dobrodružstvo poznania.

Mexiko navštívi ročne 7 miliónov turistov. Ak by ste chceli prispieť k zvýšeniu návštevnosti tejto krajiny, určite odporúčame náš poznávací zájazd, kde počas 2 týždňov prejdeme najzaujímavejšie miesta – od hlavného mesta, cez pralesné oblasti Chiapas a pyramidálne pamiatky, kultúra Mayov, … až po biele pláže na Yucatáne a kúpanie v podzemných jaskyniach Cenote aj modrom Karibiku.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Zuzana Hermanová

Zuzana Hermanová

O autorovi

Vyštudovaná učiteľka dlhodobo sprevádzala v rôznych regiónoch sveta. Zaujímajú ju témy zachovania pôvodných kultúr, zodpovedného cestovania a ochrany prírody. Gruzínske chrámy, hory a víno, ruské múzeá a kaviarne, ázijské jedlo, Indonézia v jej pestrosti, mexická mystika a kubánska pohoda. Kúpanie v cenotes, Karibiku aj tajchoch, Venuje sa dcére, záhrade, turistike, projektom Erasmus a práci pre CK VICTORY TRAVEL. Žije vo Vysokých Tatrách.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY