Alt Text!
Afrika

Viktóriine vodopády pre pravých dobrodruhov

Viktóriine vodopády pre pravých dobrodruhov | Blog CK Victory Travel

Cestovanie do čiernej Afriky ako takej je ešte stále aj pre ľudí, ktorí pravidelne cestujú do exotických krajín, opomínanou destináciou.

Aby vás nemiatol nadpis článku, okrem opisu nádherného miesta na hranici s Namíbiou, Botswanou, Zambiou, vás chcem nalákať na úžasné adrenalínové aktivity pod horúcim africkým slnkom. Spomínanou krajinou je Zimbabwe. Krajina donedávna spätá s diktátorom R. Mugabem, ktorý vládol krajine ako prezident 30 rokov a doviedol krajinu na psí tridsiatok s cválajúcou infláciou. Sám si pamätám časy, keď som ráno v jednom z mála otvorených obchodov kupoval vodu za 500-tisíc zimbabwianskych dolároch a už poobede stála tá istá fľaša 750-tisíc. Tie časy sú už dávno preč, hoci tu v bývalej Rodézii človek nikdy nevie. To boli časy, keď boli všetky obchody zatvorené (vo Vic Falls ako domáci familiárne volajú svoje mesto na rieke Zambezi je aj predajňa Baťa), benzínová pumpa nefungovala a všetky potraviny sa nakupovali v neďalekom Kasane v Botswane či v Katoma Mulilo v Namíbii. V markete boli okrem kukuričnej múky, pár fliaš lacnej zimbabwianskej whisky a plastových lavórov nič. A o rok, v roku 2010 už nebola ani tá whisky. A čierny trh fungoval na plné obrátky. Nuž za vlády Roberta tomu bolo tak..

Tie časy sú už za nami a dnes sa toto čarovné miesto preslávené hrmiacimi vodopádmi, majestátnou sochou cestovateľa cestovateľov D. Livingstona, gigantickým baobabom, dobrým jedlom z diviny. Ozaj, jedli ste už žirafie rebierka? Viete si to predstaviť? Poznám reštauráciu, kde ich majú v menu. A tými najlepšími adrenalínovými aktivitami objavujú cestovatelia z celého sveta.

Ťahákom sú z pochopiteľných príčin ikonické vodopády Victoria Falls alebo Mosi oa Tunya v preklade z miestneho jazyka Dym, ktorý hrmí. Dnes sú národným parkom National Park Victoria Falls a to od roku 2013. Objavené v roku 1855 slávnym anglickým cestovateľom a misionárom  Davidom Livingstonom, sa nachádzajú na hranici dvoch krajín Zimbabwe a Zambia. Vodopády sú krásne a neopakovateľné v každom období. Široké 1700 metrov a valiacej sa vody Zambezi padajú do rokliny z výšky 100 metrov vytvárajú úžasné prírodné divadlo. V čase od polovice februáre do mája, kedy enormne veľa vody, voda z vodopádov nás popráši tzv. slávny spray, ešte sa len blížite k vstupu do parku. V niektorých úsekoch prší voda doslova zospodu a na vás nezostane ani suchá nitka. Od augusta do novembra málo vody, ale horúco, možnosť zažiť najlepší rafting na svete … Apropo famózne aktivity …

Po absolvovaní vodopádu , obhliadke obrovského baobabu, ktorý je najstarší a najväčší v Zimbabwe (jeho vek sa odhaduje na 2000 rokov, hoci ide o tri samostatné kmene rôzneho veku) pod ktorým vraj oddychoval sám Livingstone (vedeli ste, že baobab nie je strom, ale sukulent? A tento deduško je vysoký 25 metrov a v obvode kmeňa meria 23 metrov), návštevy trhov, kde si môžete za „babku“ kúpiť krásne umelecké predmety z dreva alebo kameňa či ochutnávke piva Zambezi alebo Harare nás čakajú na špecifickom zájazde Viktóriine vodopády pre pravých dobrodruhov.

Adrenalín v krvi bude kypieť pri niektorých aktivitách ako napr. celodenný rafting na rieke Zambezi, kedy si užijeme cez 20 km dlhý rafting s divokými perejami v stupnici od jedna po päť. Divoká voda! Mnohé názvy perejí hovoria sami za seba: Terminátor I. a II., Schody do neba, Zabudnutie, Guliverove cesty, Polnočná večera či Diablova záchodová misa…Obtiažnosť si môžete domyslieť :). Inak nádherné prostredie na jednej strane stien kaňonu je Zambia a na druhej Zimbabwe. Pravú stranu kaňonu občas lemujú kresby hrôzostrašného ducha Zambezi river – Nyami Nyami (čítaj Ňami Ňami).

Rovnako bláznivou aktivitou je africký bungee jumping …bez lana :-).  Nie, to bol vtip. Robia ho skvele s precíznou bezpečnosťou a priamo z mosta, ktorý spája dve krajiny – Zambiu s Zimbabwe s tým najkrajším výhľadom na rieku Zambezi. Skáče sa z výšky neuveriteľných 111 metrov. Vrelo odporúčam. Sám som si ho skočil, nikdy predtým som nič také nerobil, takže ak sa chcete veľmi báť, ako som sa bál ja, tak vrelo odporúčam .. V každom prípade zážitok to bol úžasný a dnes som hrdý jumper.

Ďaľšou možnosťou už nie adrenalínovou aktivitou, ale príjemný a pokojný sunset cruise na katamaráne pri západe slnka po veľtoku rieky Zambezi.

Za 50 USD si užívame takmer tri hodinky plavby pozorujúc hrochy, popíjajúc alko a nealko nápoje, čo každému hrdlo ráči s malým zákuskom. Pred odchodom na loď nám zatancujú sporo odetí tanečníci a hor sa ovlažiť smädné hrdlá na emblematickej rieke a štvrtej najväčšej rieke afrického kontinentu. Tu zaručujem vždy dobrú náladu :).

A samozrejme safari. Afrika je o zvieratkách, takže nevidieť slona či leva alebo aspoň antilopy, to je v Afrike takmer trestné. Na safari vyrážame do neďalekej Botswany. Hodinka a pol cesty plus povinná „Afrika“ na hraniciach a hor sa do Ďalšieho dobrodružstva. Kedysi lovci s puškami prežívajúcimi adrenalín pri love, dnes chtiví cestovatelia vybavení foto puškami a aparátmi svetových značiek. Prichádzame do NP Chobe ležiaceho na rovnomennej rieke, ktorý je domovom 80 tisíc slonov, najväčšej populácie týchto hrubokožcov v celej Afrike .. Čaká nás safari na lodi po rieke Chobe a tradičné safari na terénnych autách. Vidieť leva odpočívajúceho po obede, či majestátne stáda slonov kráčajúce k rieke, byvoly pasúce sa v tráve, je tým najlepším zážitkom v africkej divočine.

Čo dodať na záver? Môžeme popísať množstvo slov, ale len jediné je to podstatné .. a to na vlastnej koži odžitý zážitok. A ten, vám nikto nikdy nevezme.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Tibor Pekarčík

Tibor Pekarčík

O autorovi

Vyštudovaný „španielčinár“, ktorému okrem Latinskej Ameriky učaroval aj čierny kontinent. Najvhodnejší kandidát povoziť vás na autách 4×4 po namíbijských a botswanských cestách, zaraftovať na divej Zambezi a vychutnať si Afriku na spôsob BUKEKELA AFRICA! Miluje červené víno, argentínske stejky, latino, svoju rodinku a Pretóriu keď kvitne na fialovo.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY