Alt Text!
Amerika

Yosemitský národný park – víkendový trip zo San Francisca

Yosemitský národný park – víkendový trip zo San Francisca | Blog CK Victory Travel

Strmé ulice, vibrujúce kaviarne či vyznávači alternatívnych životných štýlov… keď sa vám zunuje mestský ruch San Francisca, môžete nasadnúť do auta a za 3 hodiny ste obkolesení horami v Yosemitskom národnom parku.

Park je otvorený celoročne, avšak hlavná sezóna je od mája do septembra. Mimo sezóny sa môže ľahko stať, že niektorými turistickými chodníkmi sa pre sneh nedostanete. V čase mojej návštevy (apríl) sme museli tiež pomeniť niektoré plány, keďže na klzkom snehu by bol výstup nebezpečný.

Najjednoduchšie je Yosemity navštíviť vlastným autom. Budete sa vedieť nielen flexibilne presúvať, ale nájsť aj tie najkrajšie fotogenické miesta. Aj v tomto prípade platí, že ranné vtáča ďalej doskáče a v Yosemitoch aj ľahšie zaparkuje :). Vo vrcholnej sezóne to znamená do 9.hod. ráno. K dispozícii sú aj takzvané „shuttle buses“, teda kyvadlová doprava do parku.

V objatí žulových skál

Najznámejšou a najnavštevovanejšou časťou parku je Yosemitstké údolie. Na jar je údolie najvyhľadávanejšie, keďže sa nielen zazelená do krásy, ale je aj pokryté kobercom pestrofarebných kvetín. Na svoje si v parku prídu všetci návštevníci bez ohľadu na kondičku. Na výber je niekoľko jednoduchých trás, ktoré v pohode zvládajú aj rodiny s malými deťmi v rámci nedeľnej vychádzky. Jednodňoví turisti sa môžu vybrať po jednej z celodenných trás. Trvajú v priemere 5-6 hodín. Pre milovníkov lezenia je najväčšou výzvou ikonický El Capitan. Táto hora bude známa najmä užívateľom MacBookov ako jedno zo známych pozadí obrazovky :).

Krajina dúhy a vodopádov

Yosemity sú charakteristické svojimi početnými vodopádmi, ktoré sa oplatí vidieť najmä na jar a v lete. Na jeseň sa môže stať, že niektoré nebudú mať dostatok vody. Yosemitský vodopád patrí k najväčším na svete. Ľahko ho zbadáte už z diaľky. Skladá sa z troch úrovní a tí vytrvalejší môžu absolvovať túru k jeho strednej časti alebo aj úplne na vrchol.

Najobľúbenejší turistický chodník „Mist trail“ vás dovedie k Vernalovmu vodopádu. Platí, že k mnohým vodopádom sa viete dostať na vzdialenosť niekoľkých metrov, a teda aj k peknej spŕške vody :). Nezabudnite mať oči otvorené, je totiž veľká šanca, že v oblaku padajúcej vody zazriete dúhu. V jarnom období pri plnom svite mesiaca dokonca môžete vidieť aj nočnú dúhu na Yosemitskom vodopáde.

Výhľady a preslávené instagram miesta

Nemôžete navštíviť  Yosemity bez toho, aby ste sa necvakli s El Capitan. Možnosti v rámci parku je viacero. My sme skúšali rôzne uhly, no napokon najkrajšie zábery vznikli na brehu neďalekých jazier. Ak máte šťastie a v parku sa vyskytnete vo februári, môžete vidieť západ slnka, ktorý horu zafarbí do oranžova. Ďalším miestom je „Tunnel view“, doslova výhľad z tunela. Nájdete ho ako inak pri tuneli v národnom parku. Nezabudnite si dobre naštudovať mapu, keďže toto miesto je mimo ciest, po ktorých sa budete bežne pohybovať. V prípade bezvetria sa oplatí prejsť k Mirror Lake teda zrkadlovému jazeru. Na jeho pokojnej hladine sa odrážajú okolité hory ako v spomínanom zrkadle. Najfotogenickejším obdobím v roku pre Yosemitské údolie je nepochybne jar a leto, keď hrá najpestrejšími farbami.

A ešte nejaké rady…

Pri návšteve nezabúdajte, že sa jedná o divočinu, a to aj napriek vybudovaným kempom a asfaltovým cestám. Pozor si treba dať najmä na medvede a nenechávať v aute žiadne jedlo, ktoré by ich mohlo prilákať. Ak sa chystáte na turistiku v jarnom období, počítajte s výkyvmi teplôt, ale aj so snehom na vrcholkoch turistických chodníkov. Cesta môže byť vtedy šmykľavá a na niektorých miestach nebezpečná. Určite rešpektujte zákazy vydané miestnymi rangermi. A hlavne, ak sa chystáte ubytovať v blízkosti parku, zarezervujte si izbu čo najskôr. Možnosti sú limitované a návštevníkov môže byť vo vrcholnej sezóne naozaj veľa.

Na návštevu si vyhraďte aspoň dva dni a pokiaľ možno sa pozrite aj na miesta, ktoré nie sú v údolí. Jedná sa o Mariposa Grove (sekvojový les) a Tuolomne Meadows (fotogenické lúky pretkané riekou).

Teraz už len stačí zbaliť trekovacie topánky, kvalitný fotoaparát (teda váš výkonný smartphone) a ísť okúsiť divočinu v americkom podaní :).

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Michaela Janíková

Michaela Janíková

O autorovi

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY