Alt Text!
Afrika

Zanzibar – ostrov korenia

Zanzibar – ostrov korenia | Blog CK Victory Travel

Zanzibar – ostrov korenia

Je štipľavý, sladký, voňavý a krásne svojský. Ostrov, ktorý na mape takmer nevidno v sebe skrýva dobrodružstvo nech už sa vyberiete na ktorúkoľvek jeho svetovú stranu. Od šnorchlovania s delfínmi tu môžete nakupovať na nočnom trhu, zažiť korytnačiu zoo či dostať pokutu za rýchlosť na ceste bez značiek…

Keď už sa raz dostanete do Tanzánie nedá sa neodskočiť si na víkend na Zanzibar a hoci je tento ostrov vzdialený iba pár kilometrov rozdiel je citeľný. Keďže veľkomesto ako Dar es Salaam je zvyknuté na prílev turistov máte hneď niekoľko – dve – možnosti ako sa na Zanzibar dostať. Tou prvou je letecké spojenie trvajúce asi pol hoďku a tou druhou možnosťou je trajekt. Jednosmerný lístok stojí 35 dolárov a cesta trvá dve hodinky. Pri nalodení očakávajte ochotní personál, ktorí vám hneď vezme batožinu, navedie vás na správny smer k trajektu a nezabudne si vypýtať slušné prepitné za služby. Ak teda nechcete zbytočne míňať, slušne poďakujte a tých 10 krokov to so svojou batožinou ešte vydržte. :)

Čo robiť?

Tu platí jedna rada: Ak máte málo času, nechoďte na ostrov len tak na slepo, pokiaľ ide o aktivity. Keďže sa tu tešia turistickej obľúbenosti je tu nespočetne veľa atrakcií a možností ako spoznať ostrov. Čo tu platí je ale fakt, že nech sa dostanete na akúkoľvek pláž, zamilujete sa. Sú ako z rozprávok a doslova vyrážajú dych, biely piesok, priezračné more, jednoducho miesto, z ktorého nechcete odísť. Na ostrove je okolo 25 pláži a dokonca je tu aj ostrov Billa Gatesa – Mnemba. Naň má verejnosť síce vstup zakázaní, teda oprava, ak máte pár tisíc za jednu noc v chatkách na ostrove, tak ste vítaní, my, ktorí nemáme sa ale môžeme v blízkosti šnorchlovať, dokonca aj s delfínmi. Na túto atrakciu je ale potrebné si privstať a pripraviť sa na teplotný ranný šok!

Ďalšou nevšednou skúsenosťou na ostrove môže byť aj korytnačia zoo. Tu si s milým sprievodcom môžete korytnačky nie len chytiť a nakŕmiť ale aj si s nimi zaplávať.  Okrem týchto milých a niekedy prekvapivo veľkých fešákov si tu kontaktne vychutnáte gekonov, kraby a iné netradičné zvery.

Kto neabsolvoval na Zanzibare „Spice tour“ akoby tu ani nebol. Ostrov sa pýši láskou ku všakovakým koreniam a dokonca tu korenie preferujú pred liekmi. Na všetky možné choroby a neduhy majú korenie. Chcete byť silný, siahnite po zázvore (bežne tu majú 4 manželky a iba s ním dokážu zvládnuť všetky povinnosti), hľadáte večnú mladosť, tak určite majte po ruke kurkumu a okrem v jedálničku ju využívajte aj ako masku na tvár. Vedeli ste, že aj korenie má svojho kráľa a svoju kráľovnú? Kráľom v ríši korenia je klinček a kráľovnou škorica. Domáci ich takto korunovali preto, lebo sa z nich spotrebuje všetko, od koreňov, cez kôru až po plody. Na tejto tour si vás budú uctia aj starostlivo vyrobenými vecičkami z listov, samozrejme, s očakávaním nejakej tej papierovej bankovky.

 

Stone Town - koralové mesto

Po dvoch týždňoch mimo civilizácie v odľahlej časti Dar Es Salaam sa mi zrazu zdalo prístavné mesto Stone Town ako turistami preplnená atrakcia. Reštaurácie, v ktorých dostanete príbor, obchody so suvenírmi…a podobné záležitosti ma vyhnali do uličiek objavovať skutočný život, mimo očí rezortu. Celé toto mesto a budovy v ňom sú postavené z morského koralu a majú v sebe neskutočnú silu. Toto miesto je dokonca zapísané aj v zozname UNESCO  a dokonca tu domy nemôžu iba tak zbúrať. Koraly musia buď precízne rozobrať, aby sa dali znova použiť alebo renovovať, čo vychádza veľmi draho. Pravdou je, že medzi uličkami často nájdete chátrajúce majestáty Stone Townu.

Tak či onak, mesto dýcha svojou jedinečnosťou a bez problémov si tu môžete užiť polnočné nakupovanie na nočnom trhu, zľavy ráno pri nákupoch suvenírov či otvorené hotely s terasami na streche, kde môžete mať mesto ako na dlani.

A nakoniec pár zaujímavostí:

Názov Zanzibar pochádza z arabského slova a znamená „pobrežie čiernych ľudí“.

Ostrov je domovom takmer vyhynutých druhov zvierat –  červenej opice a leoparda zanzibarského.

A ak by ste si tu chceli postaviť dom, máte ho do mesiaca v prepočte za 5 000 EUR :)

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Bystrík Novák

O autorovi

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY