Alt Text!
Afrika

Akú časť ostrova Madagaskar si vybrať na cestovanie

Akú časť ostrova Madagaskar si vybrať na cestovanie | Blog CK Victory Travel

Madagaskar, štvrtý najväčší ostrov sveta, je pre mnohých cestovateľov veľmi lákavou destináciou. Ponúka množstvo zážitkov od dažďových pralesov plných lemurov až po dramatické vápencové tsingy. Napriek tomu ho aj v súčasnosti navštevuje relatívne málo turistov. Pre mňa je to krajina, do ktorej som raz vstúpil a odvtedy sa sem s láskou vraciam. Ak máte aj vy ambíciu Madagaskar osobne navštíviť a rozmýšľate, ktorú časť by ste radi spoznali, ponúkam vám porovnanie centrálnej časti Madagaskaru južne od hlavného mesta so severnou časťou ostrova.

Pri ceste na Madagaskar treba zabudnúť na európske cestovateľské nastavenie, pri ktorom ľudia chcú za pár dní obsiahnuť celú krajinu a navštíviť väčšinu odporúčaných turistických lokalít.

Krajina 12x väčšia ako Slovensko zďaleka nie je pripravená na turizmus, ako sa tvári. Väčšina ciest je tu bez asfaltu, mnohé sú v období dažďov nepriechodné. Miestne diaľnice „route nationale“, na ktorých je priemerná rýchlosť bežne iba 25km/h, zastaralý autopark lokálnych vozidiel, časté zmeny a rušenie letov miestnej leteckej spoločnosti Tsaradia môžu kedykoľvek narušiť aj perfektne pripravený cestovateľský plán. Človek na Madagaskare musí byť trpezlivý a pripravený improvizovať. 

Napriek tomu Madagaskar stojí za návštevu.

Čo môžete uvidieť a zažiť južne od hlavného mesta

1. Národný park Andasibe

NP Andasibe sa nachádza vo východnej časti Madagaskaru v oblasti dažďového pralesa. Andasibe je prirozdeným domovom viac ako 10 druhov lemurov vrátane najväčšieho druhu Indri Indri (v miestnom jazyku babakutu), ktorého možno pozorovať vo voľnej prírode. V blízkosti parku sa nachádza aj rezervácia Vakoana, kde je možné pozorovať krokodíly a na malých člnoch navštíviť „lemurie ostrovy“. Tam sa dostanete k týmto milým zvieratkám doslova na dotyk.

2. Morondava a alej baobabov

Mesto Morondava v oblasti Menabe leží na pobreží Mozambického prielivu a je východiskovým miestom k aleji baobabov. Túto unikátnu fotogenickú lokalitu si treba užiť pri západe aj pri východe slnka.

Náš tip – pri východe slnka tam budete skoro sami. V Morondava odporúčame navštíviť Oasis bar u Rastyho alias Boba Marleyho so živou malgašskou muzikou. Z Morondava sa dá preplaviť na pirogách do neďalekej rybárskej dediny Betania alebo do rekreačnej lokality Kimoni.   

Alej baobabov, Zdroj: Vladimír Dudlák

3. Národný park Tsingy de Bemaraha

NP Tsingy de Bemaraha patrí k prírodným skvostom Madagaskaru. Návštevu tohoto vápencového raja odporúčame aj napriek jeho tažkej dostupnosti. V časti parku Veľké Tsingy sa ocitnete v prírodnom svete bizarných vápencových útvarov. Vnoríte sa do podzemného sveta tsingových jaskýň, budete sa štverať kolmo po rebríkoch na vyhliadkové bralá s využitím istenia via ferratových setov a prechádzať cez visuté kývajúce sa mosty ponad vápencové priepasti. V NP Bemaraha sa dá plaviť na pirogách po rieke Manambolo s kaňonovitými brehmi, v ktorých sa nachádzajú malé jaskyne. V oblasti odporúčame vstúpiť aj do labyrintu Malé Tsingy a absolvovať túru Manambolobe s panoramatickým výhľadom vysoko nad riekou.

Národný park Tsingy de Bemaraha, Zdroj: Vladimír Dudlák

4. Kráterové jazero Tritiva

Neďaleko mesta Antsirabe je možné absolvovať poldenný výlet k vulkanickému jazeru Tritiva (čítaj čičiva). Jazero vypĺňa vnútro sopečného kopca s výškou 1850 m. V jazere je možné sa okúpať alebo absolvovať nenáročnú turistiku okruhom okolo jazera. Cesta k jazeru a dedinke Tritriva prechádza autentickou krajinou, miestnymi osadami a ryžovými poliami obyvateľov kmeňa Imerina. 

 

Vulkanické jazero Tritiva, Zdroj: Vladimír Dudlák

5. Mesto Antsirabe

Antsirabe – v preklade “na veľkej soli“ – leží na náhornej planine vo výške 1500 m v centrálnej časti Madagaskaru. Nachádza sa 170 km južne od hlavného mesta Antananarivo a vďaka slanej vode má aj svoju kúpeľnú históriu. V meste sa nachádza fotogenická katedrála rádu Notre Dame, ulica Mórica Beňovského i hlavný výrobný závod STAR, kde varia klasický 3-koňový malgašský ležiak THB (Tree Horses Beer). V Antsirabe možete navštíviť remeselnícke dielne, kde sa vyrábajú rozmanité umelecké predmety.

Náš tip – cestou z Tana do Antsirabe odporúčame zastaviť sa v mestečku Behenji na miestnu špecialitu Foie gras – kačacia alebo husacia pečienka.

Mesto Antsirabe, Zdroj: Vladimír Dudlák

Čo ponúka severná časť ostrova

1. Národný park Mountagne d´Amber

Montagne d´Amber je prvý národný park na území Madagaskaru zriadený ešte Francúzmi počas kolonizácie v roku 1958. Nachádza sa v blízkosti mesta Joffreville, 37 km od Antsiranana. Park je tvorený tropickým dažďovým pralesom s nadmorskou výškou okolo 1400 m. Je domovom siedmich druhov lemurov a desiatok druhov endemických vtákov a plazov, medzi inými aj najmenšieho chameleóna na svete Brocesia Mimina. V parku sa nachádzajú posvätné vodopády. Krátka túra vás zavedie k sopečnému jazeru, ktoré je zásobárňou pitnej vody pre mesto Antsiranana.

Náš tip – doprajte si v parku obed formou pikniku v krásnom prírodnom prostredí.

Národný park Mountagne d´Amber, Zdroj: Vladimír Dudlák

2. Smaragdové more

Na severe určite nevynechajte dobrodružný výlet k pobrežiu so smaragdovou vodou. Štartuje sa z pláže Ramena 22 km od mesta Antsiranana, kde sa nalodíte na miestne lode s plachtami. Plavba z veľkého zálivu cez Smaragdové more na ostrov trvá 75 minút. Na ostrove počas kúpania a relaxácie si môžete užiť masáž, dať si spraviť afro účes alebo skrášliť tvár prírodnými farbami od miestnych Malgašiek. Medzitým vám domorodci pripravia čerstvé ryby a veľkú gurmánsku hostinu, ktorú si užijete v krytých prístreškoch aj s chladenými nápojmi a malgašským rumom.

Čersto pripravené ryby pri Smaragdovom mori, Zdroj: Vladimír Dudlák

3. Národný park Tsingy Antakarana

NP Tsingy Antakarana, park “prvej triedy”, je náhorná plošina pozostávajúca zo 150 miliónov rokov starého vápenca. Pri výdatných ročných zrážkach sú skaly náchylné k erózii, ktorá vytvarovala ostré vápencové ihly, jaskyne i podzemné rieky. Oblasť je posvätná pre ľudí v Antakarane, ktorí sa v jaskyniach v minulosti ukrývali pred nepriateľskými kmeňmi. V rezervácii je možné pozorovať populácie lemurov – lemur hnedý, korunovaný, maki hrubochvostý, sifaka, lemur bambusový a iné. Nachádzajú sa tu špeciálne druhy plazov, rastlín a stromov, vrátane baobabov. V parku odporúčame absolvovať celodenný výlet s prechodom cez visuté kývajúce sa mosty a návštevu veľkých jaskýň. 

Vápencový národný park Tsingy Antakarana, Zdroj: Vladimír Dudlák

4. Červené Tsingy

Lokalita Tsingy Rouge Park alebo Červené Tsingy sa nachádza 60 km južne od mesta Antsiranana. Červené – pieskovcové – tsingy sú výsledkom unikátneho geologického javu na Madagaskare. Erózia červeného pieskovca vytvára krehké stavby a útvary tvarované vetrom a dažďom. Zloženie horniny umožňuje hry svetla a tieňov po celý deň v závislosti na polohe slnka. Červené Tsingy aj s priľahlým kaňonom sú vhodným zastavením po ceste na Tsingy Antakarana.

Náš tip – pred prehliadkou Červených Tsíng si objednajte obed v lokálnej reštaurácii asi 2 km pred Tsingami. 

Tsingy Rouge Park – Červené Tsingy, Zdroj: Vladimír Dudlák

5. Mesto Antsiranana

Mesto Antsiranana alebo Diego Suarez je perlou severného Madagaskaru. Rozkladá sa na poloostrove obrovského morského zálivu. Mestu dominuje bulvár Rue Colbert, ktorému dali formu Francúzi počas kolonizácie, začiatkom dvadsiateho storočia.

 

Mesto Antsiranana, Zdroj: Vladimír Dudlák

Na Rue Colbert sa nachádzajú reštaurácie, kde môžete ochutnať skvelú malgašskú gastronómiu od rybích špecialít až po chutné hovädzie stejky. Po večeri sa môžete zastaviť v karaoke bare a na diskotéke, kde hrá živá kapela. Na Rue Colbert môžete objaviť budovu, ktorú projektoval Gustav Eiffel alebo kúsok od bulváru aj Beňovského ulicu. Antsiranana je východiskovým bodom pre výlety na severe ako napr. Ku trom zátokám, na ostrov Nosy Hara, na Windsor Castle, na Francúzske pohorie alebo na koniec sveta – jantárový mys Cap d´Ambre

Príprava na ochutnávku malgašskej gastronómie, Zdroj: Vladimír Dudlák

Nech si vyberiete ktorúkoľvek z týchto dvoch alternatív, všade zažijete autentický Madagaskar, kontakt s domorodcami, dažďový prales, baobaby, lemure, chameleóny, more a pre mňa najväčší ťahák Madagaskaru – vápencové tsingy. Ak by sa ma niekto opýtal na moju preferenciu, mne osobne viac vonia sever Madagaskaru, možno aj kvôli tomu, že tam pôsobil Móric Beňovský.

 

Lokálni ľudia v krajine baobabov, Zdroj: Vladimír Dudlák

Príťažlivosť Madagaskaru je nielen v tom, že tu nežijú nebezpečné šelmy ako v Afrike alebo v našich lesoch, že tu nie sú jedovaté hady ani nebezpečné pavúky ako napr. v Austrálii alebo v Južnej Amerike, že väčšina rastlinných i živočíšnych druhov na tomto ostrove sa nevyskytuje nikde inde na svete. Príťažlivosť Madagaskaru je najmä v jeho obyvateľoch, v ich pohostinnosti a úsmeve. 

 

 

Príťažlivosť Madagaskaru je najmä v jeho obyvateľoch, v ich pohostinnosti a úsmeve. Zdroj: Vladimír Dudlák

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Vladimír Dudlák

Vladimír Dudlák

O autorovi

Vladimír Dudlák, riaditeľ Združenia Mórica Beňovského a sprievodca Victory Travel. Vladimír sa na svojich cestách po svete venuje Madagaskaru intenzívne od roku 2010. Na Madagaskare zorganizoval mnoho bádateľsko-filmárskych expedícii, natočil niekoľko filmových dokumentov a vydal dva knižné tituly s touto tématikou. Madagaskar si natoľko obľúbil, že sa tam stále vracia a objavuje ďalšie lokality.