Alt Text!
Ázia

Balinézsky Nový rok

Balinézsky Nový rok | Blog CK Victory Travel

Deň Ticha

Začiatok tohto mesiaca bol trošku iný ako obyčajne..

V stredu, 9.marca 2016 bol u nás obyčajný deň. Ale na Bali sa oslavoval Nový rok, v indonéžštine sa nazýva “Nyepi”, alebo v preklade Deň Ticha.

Patrí k najdôležitejším dňom v roku. Niečo je predsa iné, viac neobvyklé. Zvláštnou poznávacou črtou tohto dňa, ktoré je odlišná od osláv u nás, je úplné a hrobové ticho.

Niektorí obyvatelia opúšťajú ostrov, pretože sú nútení dodržiavať mnohé pravidlá a obmedzenia. Avšak, myslím si, že by ho mal každý zažiť aspoň raz za život, pretože je to neskutočný zážitok.

 

Deň ticha predstavuje premenu tzv. Saka kalendára, ktorý je 78 rokov za Gregoriánskym kalendárom a nadväzuje na fázy Mesiaca. “Nyepi” vlastne nasleduje, keď je Mesiac vo fáze nového mesiaca.

Niekoľko týždňov pred “Nyepi” sa obyvatelia, často aj deti začnú stretávať a spoločne pracujú na budovaní démonických postáv, ktoré sa nazývajú Ogoh-ogoh. Každá dedina “banjar” ich vytvára podľa vlastných predstáv a fantázie. Tieto postavy reprezentujú zlých duchov, ktorí sú vo vnútri nich.

 

Tri dni pred Nyepim sa začínajú dôležité rituály, kedy sa pútnici zhromažďujú na uliciach v sprievode. Oblečení sú všetci v bielom, nesúc rôzne milodary, slnečníky, transparenty. Kráčajú smerom k pobrežiu, kde sa konajú očistné ceremónie, známe ako “Melasti púť ”.

Melasti Bali

Večer pred Novým rokom každá Balinézske domácnosť pokračuje v rituáli a dáva požehnanie v rodinnom chráme. Členovia rodiny sa snažia odohnať zlé sily, buchotajú hrncami, panvicami a inými hlučnými nástrojmi. V tento večer sa dá na uliciach Bali vidieť mnoho Ogoh-Ogoh, ktorými sa jednotlivé dediny pýšia. Väčšinu obchodov a reštaurácií zatvorili v skoré poobedné hodiny, len lokálne mini-obchody sú otvorené do 23:00.

 

 

Všetko pomaly začne miznúť, pouliční predavači sa vytratia, autá a motocykle sa pohybovali menej frekventovane ako obyčajne. Ceremónia sa začína zvyčajne o 19.00 hod. Je to akýsi pochod, ľudia postávajú naokolo a obdivujú tieto strašidelné tvory. Atmosféra je priateľská, pričom celú show sprevádza tradičná hudba a oslavné piesne. Tieto postavy reprezentujú zlých duchov “Bhuta Kala”, ktorým sú obetované milodary, aby sa démoni vrátili domov a  nenarúšali životy ľudí. Na konci nočných ceremónií sú Ogoh-ogoh spálené a tým nastáva očistenie od démonov. Je to predpríprava na nasledujúci deň. Po ukončení sa dav rozpŕchne domovo, všetko sa ukludní, uspí. Pretože na druhý deň, keď začína Nyepi, kompletné ticho zahalí ostrov.

Link tu: Nyepi a Ogoh Ogoh

Balinézania nasledujú rituál, ktorý má štyri obmedzenia. To zahŕňa “amati geni” alebo žiadny oheň, “amati lelungan” – žiadne cestovanie, “amati karya” – žiadna aktivita a “amati lelanguan” alebo žiadna zábava. Niektorí to považujú za čas vhodný na relaxáciu a rozjímanie, iní ako šancu pre Matku prírodu, aby obnovila svoje sily po rušných 365 dňoch ľudského otravovania.

Aktivity sú obmedzené na minimum, vykonávajú sa v maximálnej tichosti. Nemôže sa vychádzať z domu a žiadne svetlá nie sú zažnuté v noci. Úplná tma (pár sviečok v prípade potreby), samota a odlúčenie od okolitého sveta, prichádzajúceho s fázou nového mesiaca, od  06:00 rána do 06:00 rána nasledujúceho dňa.

Celý ostrov sa hlboko ponorí do magického ticha, ulice sú prázdne. Brány letiska sú uzatvorené, prílety, či odlety nie sú povolené. Pre prípadné naliehavé prípady, aktívna je iba ambulancia spolu s políciou. A tiež muži z tradičnej hliadky, tzv. “Pecalang” majú povolené pohybovať sa vonku, strážiť ostrov a zasiahnuť v prípade porušenia pravidiel.

Predstavte si tú nočnú oblohu, zbavenú lámp, svetiel a akéhokoľvek hluku. Je možné vidieť i ten najtemnejší kúsok oblohy, každú hviezdu, dokonca spozorovať niekedy i Mliečnu cestu bez použitia teleskopu.

 

Zaujíma vás zažiť túto zriedkavú udalosť? Nevadí, ak ste ju zmeškali. Nový rok Saka 1939 spadá na 28. marca 2017. Nasledujúce roky “Nyepi” sú 17. marec 2018; 7. marec 2019 a 24. marec 2020.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Petra Tiklová

Petra Tiklová

O autorovi

Petra je mladá zcestovaná duša, ktorá po prvej návšteve Ázie v roku 2010 pochopila, že tam nechala kúsok srdca a musela túto posadnutosť premeniť na realitu. Opustila neskôr Slovensko a usadila sa v tropickej Indonézii, na Bali, kde žije takmer 3 roky. Tento raj sa stal jej druhým domovom. Rada cestuje najmä po juhovýchodnej Ázii. Na svojich dobrodružstvách najradšej využíva lokálne spôsoby dopravy, ochutnáva rôznorodé jedlá a obľubuje sa vždy pustiť do reči s miestnymi obyvaťeľmi, aby sa naučila všetko o kultúre a živote v danej krajine. Jej potrebou je mať vždy ten najautentickejší zážitok. Prispôsobila sa pomalému tempu na Bali, kde sa snaží pomáhať rozvoju udržateľného a ekologického turizmu. Dni trávi tiež aktívne na surfe, cvičí yogu, alebo ju často nájdete vysmiatu pri západe slnka na pláži s kokosom v ruke. Zažíva tam denne všedné i nevšedné situácie, o ktoré sa bude s Vami pravidelne deliť.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY