Alt Text!
Ázia

Čo ochutnať v Iráne: 10 autentických jedál, ktoré musíte vyskúšať (aj s bonusom)

Čo ochutnať v Iráne: 10 autentických jedál, ktoré musíte vyskúšať (aj s bonusom) | Blog CK Victory Travel

Irán nie je len krajinou pamiatok a perzských kobercov, ale aj rajom pre chuťové poháriky. Či už plánujete cestu do Isfahánu, Teheránu alebo Šírázu, tento zoznam vám pomôže zorientovať sa v tom najchutnejšom, čo Irán ponúka. Pripravte sa na gastronomickú cestu, ktorá vás zavedie od pouličných stánkov až po luxusné reštaurácie.

Kebaby - kráľovská disciplína iránskej kuchyne

Keď som prvýkrát ochutnal iránsky kebab, pochopil som, prečo je tak slávny po celom svete. Iránci povýšili prípravu kebabu na kultúrnu záležitosť, spoločenský rituál a skutočné umenie. Každý región má svoj vlastný štýl a chute, no jedno majú spoločné: kvalitné mäso, šafran, uhlíky a veľkú dávku hrdosti. Ak sa chystáte do Iránu, tieto druhy kebabu by ste si rozhodne nemali nechať ujsť:

Chello kebab (Čelo kebab) – kráľ iránskeho taniera

Toto je skutočný kráľ medzi kebabmi a najtradičnejší kebab, aký nájdete Predstavte si šťavnaté kúsky mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa, jemne ochutené šafranom a grilované na otvorenom ohni. Podáva sa s voňavou šafranovou ryžou a grilovanou rajčinou. Keď som si zahryzol do tohto kebabu v malej rodinnej reštaurácii v Isfaháne, cítil som, ako sa mi v ústach rozplývajú stáročia kulinárskych tradícií.

Jujeh kebab (Džudže kebab) – kuracie s citrónom a šafranom

Pre milovníkov kuracinky je tu Jujeh kebab. Kuracie kúsky marinované v šafrane, citrónovej šťave a cibuli sú grilované do zlatista. Pamätám si, ako som si ho vychutnával na terase reštaurácie s výhľadom na námestie Naqsh-e Jahan v Isfaháne. Kombinácia chutí a atmosféry bola jednoducho dokonalá.

Kebab barg-e barre – jemné jahňacie ako z hodvábnej látky

Ak máte radi jahňacie, tento kebab si zamilujete. Jemné plátky jahňacieho mäsa sú marinované v zmesi jogurtu, cibule a šafranu. Výsledok je tak jemný, že sa doslova rozplýva na jazyku.

Tradičné jedlá Iránu - 3 jedlá, ktoré ťa prenesú do Perzie

Abgušt / Dizi – jedlo s rituálom

Abgušt, známy aj ako dizi, je skutočným zážitkom nielen pre chuťové poháriky, ale aj pre oči. Keď mi v malej čajovni v Yazde priniesli hlinenú misku plnú dusených kúskov mäsa, zemiakov, cíceru a rajčín, nevedel som, čo mám očakávať. Kuchár mi vysvetlil, že najprv si mám vyliať vývar do misky ako polievku a potom roztlačiť zvyšok jedla tĺčikom. Výsledná kaša sa potom je s chlebom a zapíja polievkou. Bolo to ako malé kulinárske dobrodružstvo!

Fesenjan (Fesendžan) – granátová noblesa

Fesenjan som ochutnal v Isfaháne a musím povedať, že to bola láska na prvé sústo. Predstavte si kuracie alebo hovädzie mäso v omáčke z granátových jabĺk a vlašských orechov. Sladko-kyslá chuť omáčky dokonale kontrastuje s jemnosťou mäsa. Podáva sa so šafranovou ryžou ozdobenou brusnicami. Každé sústo bolo ako malá explózia chutí v ústach.

Ghorm-e Sabzí (Chorme sabzí) – iránske bylinky na tanieri

Toto je iránska špecialita, ktorú by ste si nemali nechať ujsť. Ghormeh sabzi je dusené mäso na čerstvých bylinkách, ktoré vytvárajú úžasnú kombináciu chutí. Keď som ho prvýkrát ochutnal v malej rodinnej reštaurácii v Teheráne, cítil som, ako sa mi v ústach miešajú chute petržlenu, koriandra a šťaveľu. Podáva sa s ryžou a je to skutočná pochúťka pre milovníkov byliniek.

Vegetariánske špeciality - Keď baklažán kraľuje tanieru

Aj keď je iránska kuchyňa známa svojimi mäsitými pokrmami, vegetariáni sa v nej rozhodne nestratia. Baklažán hrá v mnohých receptoch hlavnú rolu – a práve z neho vznikajú niektoré z najchutnejších vegetariánskych špecialít, aké v Iráne ochutnáte.

Mirza Qassemi (Mirzá Kasemí) – údený baklažánový dip plný cesnaku a rajč

Pre vegetariánov (alebo tých, ktorí si chcú dať pauzu od mäsa) je tu Mirza Qassemi. Je to zmes baklažánu, cibule, rajčín a cesnaku, ktorá sa roztlačí a nechá zapiecť. Ochutnal som ho v malom pouličnom stánku v Šíráze a bol som ohromený, ako jednoduché ingrediencie môžu vytvoriť tak komplexnú chuť.

Kask-e Bademjun (Kašk e Bademžan) – krémová baklažánová nátierka s kyslým jogurtom

Ďalšia baklažánová pochúťka, ktorú si zamilujete. Baklažán sa uvarí, pretlačí na kašu a zmieša sa s bylinkami a "kaškom" - typom usušeného jogurtu vyrobeného z kyslého mlieka. Výsledok je krémový, jemne kyslý a neuveriteľne chutný. 

Tento dip sa často zdobí praženou mätou, orechmi alebo karamelizovanou cibuľkou a je obľúbenou súčasťou tradičných iránskych stolov – ako predjedlo alebo aj ako ľahká večera.

Sladké pokušenia Iránu: Dezerty plné ružovej vody a šafranu

Iránska kuchyňa nežije len kebabom a bylinkami – jej sladká stránka vás očarí rovnako silno. Miestne dezerty sú jemné, aromatické a často prekvapia kombináciami, ktoré by sme u nás nenašli. Ružová voda, šafran, pistácie či limetka tu vládnu sladkej alchýmii.

Zoolbia – medovo chrumkavé špirály v ružovej vode

Zoolbia je sladké smažené cesto namočené v ružovom sirupe, ktoré ma priviedlo do kulinárskeho neba. Je to trochu ako naše šišky, ale oveľa jemnejšie a voňavejšie. Najlepšie chutia ešte teplé, priamo z pouličného stánku. Zoolbia je typickým dezertom počas sviatkov, najmä počas ramadánu, no nájdete ho aj v bežných cukrárňach.

Faloodeh – osviežujúca zmrzlina z ryžových rezancov

Toto je tradičný perzský dezert, ktorý som ochutnal v Šíráze. Ide o zmrzlinu z tenkých ryžových rezancov, ružovej vody a limetkovej šťavy. Je to osviežujúce, ľahké a dokonalé na horúce iránske dni. Faloodeh sa často podáva s extra limetkovou šťavou alebo dokonca s lyžičkou šafranu. Skvelý spôsob, ako zakončiť sýte perzské jedlo.

BONUS: Recept na iránsky ryžový puding Šolay Zard

Ak ste si počas čítania začali predstavovať vône šafranu a jemnú sladkosť ružovej vody, máme pre vás dobrú správu – Šolay Zard, jeden z najobľúbenejších tradičných iránskych dezertov, si môžete pripraviť aj doma.

Tento šafranový ryžový puding je jednoduchý na prípravu, no v chuti je všetko – história, pohostinnosť aj krása iránskej kuchyne.

Ingrediencie:

  • 1 šálka ryže
  • 6 šálok vody
  • 2 šálky cukru
  • 1/2 šálky ružovej vody
  • 1/4 lyžičky mletého šafranu
  • 1/2 šálky mandľových lupienkov
  • 1/4 šálky pistácií, nasekaných
  • Škorica na posypanie

Postup:

  1. Ryžu umyte a namočte na 2 hodiny.
  2. V hrnci priveďte vodu do varu, pridajte ryžu a varte na miernom ohni, kým ryža nezmäkne (asi 30 minút).
  3. Pridajte cukor a miešajte, kým sa nerozpustí.
  4. Šafran rozpustite v 2 lyžiciach horúcej vody a pridajte do hrnca spolu s ružovou vodou.
  5. Varte na miernom ohni, kým zmes nezhustne (asi 30-40 minút), občas premiešajte.
  6. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
  7. Naservírujte do misiek, posypte mandľami, pistáciami a škoricou.

Tento dezert je viac než sladkosť – je to symbol iránskej pohostinnosti, ktorý sa tradične podáva pri sviatkoch, svadbách či ako dar susedom. Ideálna voľba ak si chcete priniesťkúsok Perzie priamo do vašej kuchyne. Dobrú chuť!

Iránska kuchyňa je skutočným zážitkom pre zmysly. Od šťavnatých kebabov až po jemné dezerty, každé jedlo rozpráva príbeh o bohatej histórii a kultúre tejto krajiny. S Victory Travel som mal možnosť ochutnať tie najautentickejšie verzie týchto jedál, často v malých rodinných reštauráciách alebo pouličných stánkoch, kde sa recepty odovzdávajú z generácie na generáciu.

Ak sa chystáte do Iránu, odporúčam vám byť odvážni a skúšať nové chute. Nechajte sa uniesť vôňou šafranu, chuťou granátových jabĺk a jemnosťou ružovej vody. Iránska kuchyňa vás prekvapí svojou rozmanitosťou a určite si nájdete svoje obľúbené jedlo.

Tak neváhajte a vydajte sa na kulinársku cestu do srdca Perzie. A ak ešte stále váhate, či je Irán pre vás, odporúčam prečítať si môj predošlý článok: Je Irán bezpečný? Fakty, mýty a čo v ňom vidieť

Irán vás očarí nielen svojimi pamiatkami, ale aj svojou gastronómiou. A kto vie, možno sa tam stretneme pri šálke vynikajúceho perzského čaju a kúsku sladkého zoolbia!

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Martin Buzogaň

Martin Buzogaň

O autorovi

Večný optimista a bláznivý východniar. Miluje cestovanie, úchvatné kultúrne pamiatky, nedotknutú prírodu, svetovú gastronómiu, tance a hlavne ľudí, jednoducho miluje svet taký, aký je! Rád sa učí novým veciam, preto aj teraz študuje. Rok života strávil v Škandinávii, ďalší vo východnej Európe a ďalší študoval v Portugalsku, ktoré si s jeho ostrovmi úplne zamiloval. Rád spoznáva ľudí a ich príbehy, nasáva atmosféru s miestnymi, učí sa variť miestnu kuchyňu, spievať miestne piesne a tancovať ako správny vychodniar, napríklad aj v Indii. Ak chcete zistiť čo to znamená, vydajte sa s ním na jednu z jeho ciest v Európe či Ázii! Na každom mieste Vám ochotne ukáže tie najkrajšie pláže, najlepšie reštaurácie, bary s najlepším pivom alebo najlepšie karaoke kluby, kde Vás v tom nikdy nenechá samých! Martin Vám pomôže nasať atmosféru plnými dúškami a vychutnať si krajinu ako pravý domáci.