Alt Text!
Ázia

ČO ZAŽIŤ A VIDIEŤ NA MALDIVÁCH

ČO ZAŽIŤ A VIDIEŤ NA MALDIVÁCH | Blog CK Victory Travel

Dovolenka na Maldivách - nuda pri mori alebo kopa zážitkov?

Biele pláže s pieskom ako hladká múka, tyrkysové more a nekončiaca pohoda. Takto by ste mohli vystihnúť Maldivy v podaní väčšiny CK v jednej vete. Čo ak ale patríte k ľuďom, ktorých „žerú mrle“, len pri predstave celodenného vylihovania a typická „dovolenka pri mori“ je pre nich ako za trest? Môžete vôbec nad Maldivami uvažovať ako o destinácii, kde sa nebudete nudiť?

Certifikát bezpečnej krajiny a TOP destinácia roku 2020

Maldivy sa v súčasnosti v komunite cestovateľov skloňujú čoraz častejšie. Patria totiž k jednej z mála exotických destinácii, kde sa cestovanie aj v čase pandémie považuje za veľmi bezpečné. Môže za to fakt, že malé ostrovčeky navzájom oddelené morom sú prirodzene „karanténne“ a prípadné dovezenie vírusu sa tak dokáže veľmi jednoducho zachytiť . Svetová organizácia cestovného ruchu (UNWTO) udelila Maldivám certifikát bezpečnej destinácie, za systematický plán bezpečnostných a hygienických opatrení, ktorý krajina zaviedla. Aj preto Maldivy získali 1. miesto v súťaži World Travel Awards a stali sa tak najlepšou turistickou destináciou roku 2020. 

 Malé ostrovčeky navzájom oddelené morom sú prirodzene „karanténne“ a prípadné dovezenie vírusu sa tak dokáže veľmi jednoducho zachytiť . Foto: Zuzana Čaprnková

Zážitky pod hladinou mora

1200 ostrovčekov, ktorých priemerná dĺžka sa pohybuje od 200 metrov do 2,5 kilometra roztrúsených v reťazi 26 atolov uprostred Indického oceánu. Široko - ďaleko nič, len more. Jediná „väčšia pevnina“ je Srí Lanka, vzdialená asi 700 kilometrov vzdušnou čiarou. Tieto fakty naznačujú, že ak sa rozhodnete vybrať na Maldivy, istú afinitu k oceánu by ste predsa len mali mať. Maldivy totiž patria k vôbec najlepším lokalitám na potápanie a šnorchlovanie na svete. Obrovské koralové steny, hejná tropických rýb, korytnačky, manty aj veľkí morskí predátori. Tamojšia bohatosť a rozmanitosť podmorského života vyráža dych aj skúseným potápačom, čo pri potápaní nemusí byť vždy bezpečné. Keď máte ale pri sebe certifikovaného potápača a sprievodcu v jednej osobe (ako tých našich), nemusíte sa ničoho báť. :) Aj keď ste si doteraz mysleli, že potápanie nie je nič pre vás a podmorský svet vás nijako zvlášť neláka, je čas zbaviť sa predsudkov a objaviť úplne nový, úžasný vesmír, pod hladinou mora.

Pri potopenom vraku lode sme našli aj strateného Nema, aj pani korytnačku. Šnorchlovanie na Maldivách je nádherný zážitok. Foto: Zuzana Čaprnková

Šnorchlovanie v húfe žralokov

Skočili by ste do vody plnej žralokov? Väčšinou sa do toho nikomu veľmi nechce, ale po pár sekundách v prítomnosti týchto 2 metrových "rybičiek" ostanete takí fascinovaní, že sa vám nechce vyliezť von!  Nebojte sa, neplávame so žiadnymi žralokmi tigrími, ale s neškodnými žralokmi fúzatými. Tento neagresívny druh žraloka má len malé ústa a preto je schopný loviť len menšiu korisť, ktorú silným tlakom nasáva do svojho ústneho otvoru. Väčšinu času trávi na piesočnom dne mora, kde pomocou svojich senzorických fúzov hľadá potravu (homáre, raje a menšie ryby). Dosahuje dĺžky 2 - 3 metre a váhy až 150 kg. Na Maldivách v blízkosti nášho obľúbeného lokálneho ostrova je TOP miesto na ich pozorovanie. Pri šnorchlovaní si vás žraloky maximálne nevšímajú a dokonca do vás občas narážajú (aké neohľaduplné :D )!

Šnorchlovanie s neškodnými žralokmi fúzatými je ten najbizarnejší a najzábavnejší zážitok z Maldív. Foto: Zuzana Čaprnková

Zažite maldivskú rybačku

Rybačka na malej lodi s miestnymi rybármi pri západe slnka patrí medzi najobľúbenejšie výlety našich klientov. Nečakajte žiadnu veľkú vedu. Namiesto navijáku vlasec zmotaný na pet fľaši a ako návnada kúsok chobotnice. Rybárčenie na maldivský spôsob :) . Úlovok si potom môžete ugrilovať na pláži. Táto ryba bude chutiť najlepšie! Ak máte s rybárčením skúsenosti a chceli by ste si trúfnuť na skutočne veľké úlovky, zorganizujeme pre vás kvalitnú športovú rybačku s profesionálmi.

Maldivská rybačka pri západe slnka. Ryby sa chytajú bez udice, rovno na vlasec. Foto: Zuzana Čaprnková
Vlastný úlovok si potom môžete ugrilovať na pláži. Táto ryba bude chutiť najlepšie! Foto: Zuzana Čaprnková

Staňte sa dobrovoľným stroskotancom

Nádherné siahodlhé piesočné pláže, tropická zeleň a nikde nikoho. Vydajte sa na výlet loďou na neobývaný ostrov a skúste si život stroskotanca na vlastnej koži. Na programe dňa je objavovanie nedotknutého koralového útesu a slnenie na ľudoprázdnych plážach. Vyšplháte sa na palmu a zhodíte si dolu osviežujúci kokosový orech? Obed si ako správni Robinzoni vychutnáte v piesku pod palmami. Nechce sa vám z ostrova odísť? My vo Victory Travel vieme zorganizovať aj prenocovanie na neobývanom ostrove pod širákom.

Zaplávajte si so žralokom veľrybím

Existuje len veľmi málo miest, kde sa dajú počas celého roka nájsť ohromné žraloky veľrybie. A jedným z nich sú práve Maldivy. Plávanie s jedným z týchto obrov, ktorí môžu dosahovať  dĺžky až 18 metrov je neskutočný zážitok. Nebojte sa, sú úplne neškodné a živia sa len planktónom. Aby ste s týmto morským obrom udržali krok, musíte poriadne zaberať. Elegantne máva svojím veľkým chvostom a ide ako raketa! :) 

Žralok veľrybí môže mať 10 - 18 metrov na dĺžku. Ocitnúť sa v prítomnosti tejto "veľkej rybky" je fascinujúca skúsenosť. Foto: Zuzana Čaprnková

Skúste si morský kajak a preskúmajte pobrežie

Krásny spôsob ako preskúmať pobrežie vášho ostrova je na morskom kajaku. Zašportujte si a oboplávajte si celý ostrov dokola, alebo si to odpádlujte na jeden zo sandbankov. Tieto piesočné ostrovčeky uprostred mora neustále  menia svoj tvar a veľkosť vplyvom morských prúdov.

Morský kajak je krásny spôsob ako spoznať pobrežie ostrova. Foto: Zuzana Čaprnková

Preskúmajte lokálny ostrov a zoznámte sa s domácimi

Palmové háje, rybári vracajúci sa s čerstvými úlovkami, deti hrajúce sa v prístave, ženy pletúce košíky z palmových listov. Takéto je čaro života miestnych v malých dedinkách na zelených ostrovoch pánu bohu za chrbtom. Ak svoju dovolenku trávite na lokálnom ostrove, stanete sa na chvíľu súčasťou tohto pohodového života. Ak ju trávite v luxuse rezortných ostrovov, spravte si aspoň jeden denný výlet na obývaný ostrov a zoznámte sa s domácimi. Vedia dobre po anglicky a radi s vami prehodia pár slov pri šálke presladenej kávy alebo čaju. Neviete sa rozhodnúť, či si vybrať dovolenku v rezorte, alebo na lokálnom ostrove? Prečítajte si veľké porovnanie v tomto blogu.

Idylka v piesočných uliciach jedného z obývaných ostrovov. Tradičné sedenie z kovového rámu a textilného výpletu je tu na každom rohu. Foto: Zuzana Čaprnková
Domy na Maldivách nemajú čísla, ale mená. Tento napríklad nosí obľúbené ženské meno Meenaaz. Foto: Zuzana Čaprnková
Deti hrajúce sa v prístave a čerstvé denné úlovky. Poetika lokálneho života. Foto: Zuzana Čaprnková

Ochutnajte tradičné jedlá

Maldivská kuchyňa je ovplyvnená ostrovnou polohou krajiny aj náboženstvom. Drvivú väčšinu jedálnička Maldivčanov tvoria ryby a morské plody. Pre turistov do rezortov dovážajú aj hovädzinu, no bravčové tu nehľadajte. Islamské náboženstvo dovoz a konzumáciu tohto mäsa zakazuje. Kto by ale hľadal bravčové, keď má denne v ponuke čerstvé morské úlovky ?  Ryby sa tu pripravujú na grile, smažia sa na oleji a dokonca i v troj-obale. Medzi špeciality miestnej kuchyne, ktoré by ste určite mali ochutnať patrí Mas Huni. Tradičný recept drteného tuniaka s čerstvým kokosom, limetkou a šalotkou, ktorý sa podáva s indickou plackou chapathi a s omeletou – dokonalé maldivské raňajky! Maldivské recepty sú inšpirované indickou a srílanskou kuchyňou. Preto sa pripravte na množstvo skvelého karí a tiež poriadnu dávku čili.

Mas Huni - Tradičný recept drteného tuniaka s čerstvým kokosom, limetkou a šalotkou, ktorý sa podáva s indickou plackou chapathi a s omeletou – dokonalé maldivské raňajky! Foto: Zuzana Čaprnková

Zatancujte si s ohromnou mantou

Na Maldivách môžete stretnúť rôznych morských akrobatov, no nik sa nehýbe tak elegantne ako obrovské manty. Tieto podmorské netopiere, mávajú svojimi veľkými krídlami a krúžia okolo vás v pomalom tanci. Manty sú extrémne zvedavé, preto nie je ojedinelé, že sa k vám pri šnorchlovaní priblížia až na dotyk. Netreba sa ich báť, živia sa len planktónom a chvost nemajú vybavený jedovatým bodákom tak, ako ich menšie sestry. Predátorov sa raje snažia zastrašovať svojou veľkosťou – to je ich jediná „zbraň“. 

Na Maldivách skutočne nemusí byť nuda. Keď cestujete v skvelej partii ľudí a so skúseným sprievodcom, ktorý pozná dané miesto a jeho možnosti, o program máte zaručene postarané. Pozor ale, aby ste nakoniec neprosili o voľný deň na pláži :) . 

Prečítajte si program našich zájazdov na Maldivy tu.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Zuzana Čaprnková

Zuzana Čaprnková

O autorovi

Profesiou fotografka odišla na Ostrov bohov - Bali, kde na Univerzite umenia v Denpasare študovala tradičné umelecké remeslá. Do Indonézie sa okamžite zamilovala a našla v nej nekonečný zdroj inšpirácie. Bali je teraz jej druhý domov, kam sa neprestáva vracať. Tiež skúsila, aké je to žiť v krajine, kde v lete slnko nezapadá - v Nórsku študovala aj pracovala a precestovala ho celé od Osla až po Nordkapp. Ako sprievodkyňu ju môžete stretnúť na našich zájazdoch do Ázie a do Európy.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY