Alt Text!
Amerika

Kuba - jedinečný ostrov slobody

Kuba - jedinečný ostrov slobody | Blog CK Victory Travel

Kuba – krajina cigár, rumu, salsy, revolúcie, Fidela Castra, Che Guevaru, nekonečnej fiesty a jedinečnej neopísateľnej atmosféry všade na uliciach. Tento ostrov slobody je výnimočný. Na svete neexistuje žiadna krajina, ktorá sa na Kubu podobá, všetko je jedinečné a nejde to nikde nahradiť, a práve preto Kuba priláka ročne viac ako milión turistov z celého sveta. Najkvalitnejšie kubánske cigary, najkvalitnejší kubánsky rum, najtemperamentnejšie fiesty s tradičnou kubánskou hudbou na každej jednej ulici, jeden z najživších latinskoamerických národov, pikantná salsa v podaní mladých Kubáncov. No nezamiluj sa do tohto ich sveta.

V rytme Havany

Prelet z Cancúnu do Havany bol krátky a bezproblémový. Na letisku sme sa zvítali s mojim kubánskym kolegom a sprievodcom Josém a našim kubánskym vodičom mikrobusu Ernestom, ktorí s nami boli počas nášho celého pobytu. Prvé pohľady Slovákov na Kubu zatiaľ len cez okno mikrobusu boli počas nášho presunu priamo do hlavného mesta, kde sme sa ubytovali v kubánskych rodinách v tzv. casas particulares, ktoré Kubánci využívajú na prenájom turistom a turisti tak majú možnosť nahliadnuť priamo do života, do domova a do tradícií bežných Kubáncov, ktoré by inak na hoteli nikdy nezažili.

Zložili sme kufre, zvítali sa s našimi novými rodinami na nasledujúce 3 dni a plní očakávaní a entuziazmu sme vyrazili do srdca Havany. Prvé kroky po najstaršej a najhistorickejšej časti mesta La Habana Vieja nás dostali do nemého úžasu. Hotel Ambos Mundos s izbou Ernesta Hemingweya, výhľad na celé mesto, živá kubánska hudba, najväčšia katedrála, budovy koloniálneho štýlu, vôňa tabaku a kubánskych cigár, život vo svojej najkrajšej forme v podaní Kubáncov a ich prostého života na každom rohu… s rumom, zábavou a širokými úsmevmi. Večer nás čakala typická kubánska večera a zapálili sme si prvé kubánske cigary. Takto si predstavujeme relax, aj Vy?

Pamiatky v srdci Kuby

Druhý deň sme odštartovali návštevou cintorína Krištofa Kolumba, ktorý patrí medzi päť najvýznamnejších cintorínov na celom svete, na ktorom je pochovaných vyše 70 tisíc ľudí a na prepravu po ňom potrebujete dopravný prostriedok kvôli jeho veľkosti. Naše kroky ďalej smerovali na jedno z najvýznamnejších a najznámejších miest nielen v Havane, ale aj na celej Kube. Ocitli sme sa na Námestí revolúcie (Plaza de la Revolución), ktoré vyniká obrovskými rozmermi, vládnymi budovami dvoch ministerstiev s podobizňami Che Guevaru a Camila Cienfuega, s americkými veteránmi, bustou kubánskeho národného hrdinu José Martího a vysokým monumentom v tvare päťcípej hviezdy, za ktorým sú kancelárie vládnej strany, v ktorých má svoje pracovné sídlo aj prezident Raúl Castro.

Presunuli sme sa na vrch pevnosti El Morro de la Cabaña na druhej strane havanskej zátoky, odkadiaľ sme mali najlepší pohľad na celé mesto rozprestierajúce sa priamo pred našimi očami.

Hitom dňa bola návšteva najslávnejšieho baru v centre mesta Floridita práve kvôli soche Ernesta Hemingweya v jeho pôvodnej veľkosti, ktorý stále do tohto baru chodieval a písal tam svoje známe diela. Prechádzali sme sa havanskými ulicami plnými miestnych až k jednej z najväčších budov Capitolio, ktorá je krásnou kópiou Kapitolu z amerického Washingtonu. Ďalej sme pokračovali po pešom bulvári El Prado a vychutnávali si celkovú atmosféru a iskru mesta. Nočná návšteva svetoznámeho kabaretu Tropicana bola len čerešničkou na havanskej torte.

Čo je mogot?

Na tretí deň bol naplánovaný prvý výlet na Kube mimo hlavného mesta. Ocitli sme sa na západe ostrova a postupne sme navštívili ekologickú rezerváciu, orchideárium s botanickou záhradou, jeden z najznámejších národných parkov a chránených oblastí Viñales, ktorý je typický a zároveň jedinečný výskytom mogotov ako vápencových pahorkov oblesnených stromami a tropickým porastom, ktoré sa nachádzajú len na Kube a v niektorých častiach juhovýchodnej Ázie.

Ďalej známu jaskyňu Cueva del Indio, gigantickú nástennú maľbu na skale Muralla de la Prehistoria a nakoniec to najlepšie, na čo sa tešili všetci účastníci zájazdu. Navštívili sme kubánsky statok s farmou na pestovanie tabaku a výrobu kubánskych cigár, kde nám priamo miestny tabaquero popísal a znázornil proces, ktorým sa získava tabak a ako sa vyrábajú cigary, tie najtypickejšie na svete. Úžasný zážitok pre všetkých, no najmä chlapov.

Krásny Trinidad a špecifikum Cayo Blanco

Ďalší deň ráno sme sa rozlúčili s našimi kubánskymi rodinami a nabrali sme juhovýchodný smer do mesta Cienfuegos, po prehliadke ktorého sme sa následne presunuli do ešte južnejšieho mesta Trinidad, ktoré bolo čerešničkou nielen tohto dňa, ale aj celej Kuby. V roku 1988 bolo mesto pre svoju koloniálnu architektúru a nekonečnú farebnosť zapísané na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Trinidad je pre mňa najvýstavnejšie mesto na ostrove slobody. Prešli sme sa po farebných uličkách, nakúpili suveníry a nasávali miestnu atmosféru.

Nevynechali sme ani panenské miesto na Kube, ostrov Cayo Blanco, vzdialený asi hodinu cesty od pobrežia. Bola to jedna z najlepších atrakcií pre našich klientov z pohľadu oddychu na panenskej pláži s bielym pieskom, tyrkysovou vodou a to všetko pod palmami. Ostrov je špecifický tým, že na ňom žijú len leguány a kraby pustovníci, bez ľudí, takže sme mali celý ostrov len a len pre seba. V programe bolo zahrnuté aj šnorchlovanie a potápanie.

Deň v znamení veľkého Che

Šiesty deň začal návštevou rodinného domčeku rodiny Santanderovcov, ktorá sa už vyše 200 rokov venuje keramike a výrobe predmetov z keramiky, čím je v súčasnosti najslávnejšou rodinou nielen v Trinidade v tomto odvetví a navštevujú ich ľudia z celého sveta.

Potom sme už zamávali Trinidadu a vybrali sme sa severozápadne so zastávkou vo Valle de los Ingenios, údolí podobnému Viñales, kde boli kedysi početné fabriky na výrobu cukrovej trstiny, ktorým je tento kubánsky región, a takisto aj celá Kuba, nesmierne známy. Dorazili sme do revolučného mesta Santa Clara, s prívlastkom Che Guevarovo mesto. Veľký Che tu so svojimi prívržencami počas kubánskej revolúcie dosiahol finálny manéver proti vládnym jednotkám Batistu, ktorým ho donútil k rezignácii a Fidel Castro s Che Guevarom tak slávili triumf revolúcie. Každý roh v meste dýchal históriou, nehovoriac o múzeu a mauzóleu Che Guevaru, kde je on sám so svojimi priateľmi pochovaný. Toto miesto je na Kube považované za sväté.

Oddych na záver

Siedmy a ôsmy deň sme sa už ako celá posádka nachádzali na najznámejšom kubánskom letovisku Varadero. Perfektný hotel, jedlá od výmyslu sveta, kilometre pláží a mora, fajčenie cigár, popíjanie daiquirí a nekonečná kubánska pohoda na záver. Všetci sme si to zaslúžili. Posledný deň sme sa počas cesty na letisko zastavili ešte na najznámejšom a najväčšom moste na Kube pod názvom Bacunayagua, ktorý je zaradený medzi sedem divov kubánskeho inžinierstva. Po príchode na letisko José Martího v Havane sme sa rozlúčili s Josém aj Ernestom, poďakovali im za ich prácu a čakali nás dlhé dva lety až naspäť do srdca Európy.

Text a foto: Michal Hertlík

Extrémne fotogenická Kuba ponúka obrazy, na ktoré sa len tak nezabúda. Presvedčte sa sami a vydajte sa na jeden z našich dobrodružných výletov.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Michal Hertlík

O autorovi

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY