Alt Text!
Amerika

Kuba – ostrov tajomstva vôní cigár

Kuba – ostrov tajomstva vôní cigár | Blog CK Victory Travel

Keď sa povie cigara ..

..automaticky sa prenesiem na Kubu. Ostrov plný pestrosti, hudby, kontrastov a komunizmu. O Kube sa toho dá samozrejme písať mnoho, ale teraz sa na chvíľku pristavím pri cigarách. Pri asi najtypickejšej črte tohto ostrova.

.. sedeli sme pod malým prístreškom v malom mestečku Viñales. Nie, ani my sme nemohli odísť z tohto ostrova bez absolvovania prehliadky. Ako všade, na Kube to platí dvojnásobne, skamarátiť sa s domácimi sa určite oplatí. Ten náš, ktorý všetkých poznal a všetci poznali jeho, nás dostal na tabakovú farmu, nie až tak zvyknutú na turistov. Náš „tabakový guru“ Manolo si nás zobral pod svoje krídla (žiadalo by sa napísať dymové) a vtiahol nás do fascinujúcich tajov priam kultúrneho dedičstva Kuby – cigár. A tak, vedeli ste, že?

Nie je tabakový list ako list

Produkcia kubánskych cigár môže byť porovnávaná s vinárskou kultúrou Napa Valley .. Tabakové rastliny sa vysádzajú koncom roka a pestujú sa tri mesiace predtým, ako ich poľnohospodári vyberú. Nielen tak ledabolo, ale list po liste.

Zaujímavosťou je, že ani listy nie sú rovnaké. Tie navrchu bývajú najsilnejšie, je to kvôli množstvu slnka, ktoré pohltia. Tie stredné majú prívlastok médium a tie najspodnejšie listy sa používajú na výrobu jemných cigár – pre ženy. Potom sa čerstvé listy odoberú do sušiarne, kde sú listy zavesené na sucho v procese vytvrdzovania, ktorý môže trvať až tri mesiace.

Akonále sú listy vysušené a tvarovateľné, cigara je pripravená na zvinutie. To ako je cigara zavinutá môže ovplyvniť jeho kvalitu. Je teda nevyhnutné, aby sa cigary balili so všetkými listami zabalené v rovnakom smere.

Už dávno nie na stehnách

Priam legendárne historky o tom ako krásne Kubánky denno-denne prichádzajú do práce, mierne vyhrnú sukne a šúľali cigary, sú akosi preč, aspoň Manolo nostalgicky zaspomínal. Táto tradičná ručná práca však nezmizla úplne a nenahradila ju ani strojová. Na malých tabakových farmách stále pracujú týmto štýlom a za deň dokáže jeden človek pripraviť asi 200 kusov cigár. Nie však na stehne, ale špeciálnej podložke, za priemerný plat asi 20 až 30 eur za mesiac.

Tajomstvo chuti

Pobyt na Kube má zvláštne účinky, dokonca aj na nefajčiarov. Keď na uliciach vidíte ako si užívajú každý nádych tejto tradície, ako oheň pomaly spaľuje tú dokonale zavinutú cigaru .. je ťažké odolať alebo minimálne neochutnať.

Kuba vyšperkovala túto svoju kultúru cigár do dokonalosti a na každej farme do svojich cigár pridávajú svoje „tajné ingrediencie“. Po pár odskúšaných sme si mysleli, že sme „skúsení“, ale potom nás dostal do obrazu Manolo, ktorý s vášňou opisoval tóny chutí v rôznych várkach – korenisté, drevité či viac zemité tóny .. Jednoducho je to mágia a veda v jednom!

Jeden tip sme si ale osvojili aj my a frajerovali ním. Tím tipom je med. Namočená špička cigary, samozrejme tá, ktorú si dávate do úst, v mede dokáže celý zážitok s cigary posunúť na úplne inú, priam neopísateľnú úroveň.

Čaro Kuby

.. dobré aj zlé. Cigary sú jednoducho „suvenírom“, ktorý si domov odnesie nejeden natešený turista či cestovateľ. Pozor však na prefíkaných obchodníkov, pretože nie je cigara ako cigara, a ani balenie ako balenie. Ak už chcete kupovať cigary, urobte to radšej na farme, tam si danú sortu odskúšate a aspoň viete, ako to bude chutiť.

V niektorých častiach Kuby, hlavne tam, kde je cestovný ruch rozvinutý, prišli predavači na fígeľ s dvojitým balením a drevom. Predajú vám síce krásne vyzerajúcu krabicu s dvoma poschodiami, ako inak za výhodnú cenu a vy až doma zistíte, že na spodnej vrstve žiadne cigary nie sú, iba imitácie papierikov. Preto pri kúpe, kontrolujte vždy každú jednu cigaru. Áno, je to zdĺhavé, ale účinné a aspoň sa vyhnete zbytočnému sklamaniu :)

Z krajiny si na Slovensko môžete priniesť 50 kusov na jednu osobu. Balenia by vám mali označiť špeciálnou značkou o kúpe, niečo ako licencia, ktorú môžu na letisku skontrolovať.

Čo sme sa ale po návrate domov naučili je, že tie isté cigary chutia na Kube inak ako doma na terase .. Neviem, či je to ovzduším, ale Kuba dáva cigarám navyše niečo, čo si nevychutnáte nikde inde na svete. Preto šup aspoň na jednu cigaru na dva ťahy! Kuba už čaká!

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY