Alt Text!
Afrika

Otvorili sme slovenskú školu na Madagaskare

Otvorili sme slovenskú školu na Madagaskare | Blog CK Victory Travel

Naši klienti pri slávnostnom otvorení slovenskej školy na Madagaskare

Počas našich potuliek beňovským kráľovstvom sa nám podarilo na chvíľku zastaviť aj v slovenskej škole. Áno, správne čítate :) Zastavili sme sa v slovenskej škole na Madagaskare.

A neuveríte,  práve v ten víkend –  sobotu 18.11.2017 sa slávnostne otvárala základná škola za podpory predovšetkým Anežky Boriovej a nášho slovenského Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (ktoré mimochodom poskytlo finančné prostriedky na vnútorné vybavenie školy).

A my sme boli pri tom! Bol to neopísateľný zážitok. Školu začali stavať v marci 2017. V súčasnosti má päť tried a bude sa v nej učiť 250 malgašských detí na prvom stupni. Garanciou výstavby školy a účelnosti využitia poskytnutých financií je salezián Don Vladimír Stuchlý, ktorý pôsobí na Madagaskare už od roku 1986 len niekoľko kilometrov od obce Antoby Est na farnosť v Ijely.

Otvárací ceremoniál prebehol za prítomnosti oficiálnych hostí spolu s Donom Vladimírom, hostiteľom i organizátorom celého podujatia i za prítomnosti  klientov CK Victory Travel v celkovom počte 15 Slovákov. Škola dostala názov SEKOLY ANEŽKA (Škola Anežka).

Oficiálny ceremionál za prítomností vzácnych hostí (z pravej strany Vladko Dudlák, Don Vladimír, Anežka Boriová a ďalší hostia)

Samotná cesta do Antoby Est je veľkým dobrodružstvom. Z Ijely, asi 14 km terénnym vozidlom, po nespevnenej ceste pomedzi domorodé domčeky a ryžové políčka, nám trvala viac ako hodinu. Keď sme vystúpili, čakalo nás veľké zhromaždenie – asi 200 m dlhý špalier rozradostených detí, ktoré ešte nevideli toľko  bielych tvárí pokope.

 

Samotné zhromaždenie sprevádzala 20-členná miestna dychová kapela, ktorá hrala známe malgašské piesne. Vychutnávali sme si tento moment. Asi tisíc detí nám v špalieri nadšene kývali a snažili sa o dotyk našich rúk, keď sme okolo nich prechádzali. Cítili sme sa ako celebrity.

Blížili  sme  sa  k budove  novej   Školy Anežky  a emócia,  ktorá  išla z detí a ľudovej kapely bola taká silná, že sme sa neubránili   ani slzám dojatia.

 

Práve tento neočakávaný moment bol pre našich klientov CK Victory Travel (moment prekvapenia bol dokonale naplánovaný naším sprievodcom Vladkom Dudlákom) v našom zájazde bol snáď najsilnejším zážitkom na Madagaskare. Veľmi intenzívny, autentický a hlavne prospešný pre domácu komunitu nás naplnil hrdosťou a šťastím. Boli sme plní vďačnosti za tento krásny moment keď človek či skupina ľudí pomôže iným ľudom, ktorí to potrebujú. Náš slogan dobrodružstvo poznania dostalo iný rozmer. Spoznať a zažiť inú kultúru, ľudí, formy správania, popásť oči a zmysly na čarovných scenériách, nasať atmosféru exotických končín a ako bonus precítiť moment veľkého daru ľudského srdca vzácneho človeka pani Anežky – je zážitok na celý život.

Don Vladimír nás povodil po čerstvo dokončených triedach. Na škole dominuje nakreslený motív motýľa a je pestro pomaľovaná lemurmi, palmami, motýľami, ale aj vlajkami a farbami Madagaskaru a Slovenska. Symbolmi týchto dvoch krajín, ktoré spojila táto úžasná myšlienka.

Škola je iná, krajšia ako bežné školy na Madagaskare. Vo všeobecnosti, saleziánske školy na Madagaskare sú kvalitné, so vzdelanými učiteľmi. Deti zo saleziánskych škôl tak majú väčšie šance získať zamestnanie a presadiť sa v ďalšom živote. Po obhliadke školy bola svätá omša vo veľkom kostole hneď vedľa školy. Omša bola venovaná práve škole a deťom. Potom nasledoval ceremoniál vysvätenia Školy Anežka. Deťom sme rozdali perá, sladkosti a saleziáni pre nás pripravili v jednej z tried spoločné stolovania.

Otvorenie slovenskej Školy Anežka bola nádherná a jedinečná udalosť, po ktorej neostáva nič iné len zaželať novej škole a jej žiakom, aby v nej dostali dobrý základ vzdelania, ktorý im pomôže na ďalšej ceste životom.

Celý tento náš zážitok z tejto výnimočnej udalosti vystihuje asi najlepšie samotný video záznam – v ktorom sa o svoje zážitky podelili z tejto úžasnej ceremónie podelili aj naši klienti CK Victory Travel.

 

Produkciu pripravili Vladimír Dudlák a Dominik Šuplata.


 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Vladimír Dudlák

Vladimír Dudlák

O autorovi

Vladimír Dudlák, riaditeľ Združenia Mórica Beňovského a sprievodca Victory Travel. Vladimír sa na svojich cestách po svete venuje Madagaskaru intenzívne od roku 2010. Na Madagaskare zorganizoval mnoho bádateľsko-filmárskych expedícii, natočil niekoľko filmových dokumentov a vydal dva knižné tituly s touto tématikou. Madagaskar si natoľko obľúbil, že sa tam stále vracia a objavuje ďalšie lokality.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY