Alt Text!
Ázia

Potápanie na Bali

Potápanie na Bali | Blog CK Victory Travel

Ostrov jeleňov, morské netopiere a praveké obry  – potápanie na Bali

Ostrov Bohov, Bali, nie je len o piesočných plážach, nákazlivo pohodovej atmosfére, magickom hinduizme a skvelom jedle. Je to aj miesto s obrovskou pestrosťou podmorského života. Na svoje si tu prídu všetci, čo radi so šnorchlom v ústach brázdia pobrežie, aj tí, ktorí by chceli preskúmať oceán pri potápaní. Šnorchlovanie a potápanie na Bali ponúka mnoho rôznych zážitkov. Stále tu nájdete miesta s nedotknutými koralovými záhradami plnými pestrých rýb a sasaniek, útesy s mierumilovnými žralokmi či korytnačkami, potopené vraky lodí a stretnúť sa tu môžete aj s unikátnymi morskými obrami, kvôli ktorým sem chodia potápači z celého sveta - s mantami a s mola mola. Treba len vedieť, kam sa vydať!

Veľa ľudí, čo ešte nepotápalo, má obavy, alebo pocit, že potápanie nie je pre nich. Hneď po prvom ponore sa však z potápania môže rýchlo stať závislosť. Je to pocit, ktorý sa snáď najviac približuje návšteve vesmíru. Ponoríte sa a razom sa ocitnete vo svete živočíchov, o ktorých stále vieme tak málo, vo svete, kde slová nemajú význam. Na to, aby ste s potápaním začali, nepotrebujete hneď potápačský kurz. Môžete ísť na tzv. „Discovery dive“, skúšobný ponor so skúseným profesionálnym inštruktorom, ktorý vás po krátkom nácviku v bazéne vezme pod morskú hladinu. Naši sprievodcovia, ktorí dlhodobo žijú na Bali, sú aj pokročilí certifikovaní potápači a radi vám odporučia tie najlepšie miesta a spoľahlivých inštruktorov. Tak, kde sú tie najzaujímavejšie ponory? Tu sú naše typy:

Menjangan

„Stretne sa raz potápač a jeleň na pláži a jeden druhému hovorí…“ Znie to ako vtip, no vedeli ste, že existuje ostrov blízko Bali, kde jelene žijú na pláži a pestrosť podmorského života nepozná v širokom okolí páru? Je ním ostrov Menjangan (čo v preklade znamená „jeleň“), ležiaci v tesnej blízkosti severného pobrežia Bali. Chránená prírodná rezervácia s množstvom farebných koralov, sasaniek rýb a korytnačiek predstavuje hotový podmorský raj a je tajným klenotom pre potápačov z celého sveta. Okrem toho podmorského, vás ohromí aj svet nad hladinou. Na malom ostrove s piesočnými plážami totiž žijú jelene. Ako sa sem dostali? Priplávali! Blízke ostrovy Bali a Jáva so svojou vulkanickou aktivitou donútili tieto kopytníky presťahovať sa na bezpečnú pôdu. Dnes ich tu stretnete v celých stádach. Čo je bizarnejšie? :)

Manty

Obrovské mierumilovné netopiere sú dôvodom, prečo potápači z celého sveta prichádzajú práve na Bali.  Na stretnutie s nimi však často stačí aj šnorchel, pohybujú sa totiž v malých hĺbkach. Manty útesové, ktoré sa vyskytujú na Bali dosahujú až 5 metrov a v oceáne sa pohybujú sólo alebo v skupinách až do 50 kusov. Netreba sa ich báť. Živia sa výhradne len planktónom a mýty o ich jedovatom bodáku na konci chvosta sú nepravdivé. Nezáleží na tom, či ste nováčik, alebo už máte za sebou stovky ponorov. Stretnutie s mantami je vždy ohromujúcim a magickým zážitkom. Elegantne mávajú svojimi obrovskými krídlami a krúžia potápačom nad hlavami. Aj tí, ktorí sa báli, že pod vodou spanikária, boli len ohromení ich vznešenou krásou a zhypnotizovaní ich ladnými pohybmi. Sezóna na pozorovanie mánt je na Bali počas celého roka a my vás tam na našich zájazdoch radi vezmeme.

Mola Mola

Najčudesnejšia ryba na svete Mola Mola vyzerá ako prehistorický žralok, ktorý stratil svoj chvost. Patrí medzi najťažšie ryby oceánu (váži aj viac ako 2000kg), svojimi rozmermi sa približuje nosorožcovi a je pre človeka úplne neškodná. Prečo ju evolúcia zbavila chvostovej plutvy zatiaľ nie je objasnené. Mola Mola, alebo po slovensky Mesačník svietivý, vyzerá ako obrovská rybia hlava bez tela a svojím tvarom naozaj pripomína mesiac. Vo vodách ostrova Bali sa pohybuje celoročne, najlepší čas na jej pozorovanie je však od augusta do konca októbra. Vtedy sa z obrovských hlbín dostáva do plytších vôd, aby si nechala svoju hrubú kožu menšími rybami vyčistiť od parazitov. Často za týmto účelom vypláva na hladinu, aby svoje ploské okrúhle telo vystavila slnečným lúčom. Vyslúžila si tak v angličtine pomenovanie „Sunfish“, slnečná ryba. Rozhodne patrí medzi tie najčudnejšie a najúžasnejšie stvorenia, aké môžete vo vode stretnúť.

 

Na Bali je naozaj, čo vidieť a potápačské výlety tu organizuje mnoho škôl. Vyberať si treba ale kvalitné centrá, ktoré vám nielen zabezpečia bezpečný ponor, ale aj poznajú kódex správania sa pri potápaní, aby ani podmorský život nebol ohrozený.

 

 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Zuzana Čaprnková

Zuzana Čaprnková

O autorovi

Profesiou fotografka odišla na Ostrov bohov - Bali, kde na Univerzite umenia v Denpasare študovala tradičné umelecké remeslá. Do Indonézie sa okamžite zamilovala a našla v nej nekonečný zdroj inšpirácie. Bali je teraz jej druhý domov, kam sa neprestáva vracať. Tiež skúsila, aké je to žiť v krajine, kde v lete slnko nezapadá - v Nórsku študovala aj pracovala a precestovala ho celé od Osla až po Nordkapp. Ako sprievodkyňu ju môžete stretnúť na našich zájazdoch do Ázie a do Európy.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY