Alt Text!
Afrika

Slnečný svetadiel

Slnečný svetadiel | Blog CK Victory Travel

časť 2

„Sú zlaté rána nad riekou, oči hadov v noci šeliem. Aj keď sa vrátim ďaleko so sebou si ju navždy beriem“ Aj takto sa spieva o Afrike v jednom populárnom filme a dievčati a jej fontáne :)

Neopísateľná, hrejivá a divoká. Afrika-kolíska ľudstva sa do srdca vryje každému, kto sa odváži, čo i len jedným očkom zmapovať tento kontinent. Báť sa tu treba hrochov a nosorožcov, nie divokých tigrov. Nie žeby zdomácneli, len majú v pase inú krajinu pôvodu. Tu je moja druhá časť zaujímavostí o Afrike-mojej láske.

Názory na prívlastok najnebezpečnejší sa tu rôznia

Afrika vďaka svojej veľkosti a rozmanitosti skrýva mnohé naj- v zvieracej ríši. V prípade najnebezpečnejšieho zvieraťa sa názory líšia. Ak tipujete, že je tu najobávanejším živočíchom lev, mýlite sa. Nie, žeby bolo „žužo“ stretnúť sa s ním zoči voči na prechádzke, domáci tu varujú hlavne pred nosorožcami a hrochmi, ktoré považujú za najviac nebezpečné zvery. Oba druhy majú agresívnu povahu, strážia si svoje územie a vraj si to nie vždy nechajú vysvetliť.

Južná Afrika-krajina zázrakov

Táto časť kontinentu sa pýši hneď niekoľkými zaujímavosťami, o ktorý by sa dal písať samostatný blog. Tak v prvom rade je tu 11 oficiálnych jazykov, od tých ktoré vám napadnú a poznáte až po africký či jazyk Zulu.  Keď sme pri číslach, sú tu hneď tri hlavné mestá, preto výber metropoly je len a len na vás – Kapské mesto, Bloemfontain či Pretóriu. V roku 1905 sa tu našiel najväčší diamant sveta. Je známy pod menom Cullinan . Neskôr bol vybrúsený do dvoch diamantov – Veľkej a Malej hviezdy Afriky.

Afrika a láska k športu

O tom, že mnohí z najlepších bežcov pochádza z Afriky svedčia aj štatistiky. Dokonca ich vedia aj presne geograficky zaradiť. Najlepší bežci sú z Etiópie a Kene, konkrétne z kmeňa Kalenjins. Ak ste sa zadýchali už pri skrolovaní k tomuto faktu, tu je paradox, ktorý to dokončí, v tomto kmeni žije iba 0,0005% svetovej populácie. V Južnej Afrike sa chvália najväčším počtom majstrovských titulov v golfe a pokojne si tu môžete užiť aj futbal, kriket či rugby.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY