Alt Text!
Európa

Sprievodca Islandom: Ako nájsť to najlepšie na ostrove?

Sprievodca Islandom: Ako nájsť to najlepšie na ostrove? | Blog CK Victory Travel

Skvelý výlet na Island? Lucie Meisnerová píše, ako cestovať na najpopulárnejší európsky ostrov.

Sedím v reykjavíckom klube Húrray a odpíjam zo silného osem eurového piva Einstök. Pri bare sa pripravuje na svoj Stand up karikaturista Hugleikur Dagsson. Jeho nákazlivý humor je čiernejší ako polárna noc. Tu je esencia Islandu.

Prvý krát som sem priletela v januári roku 2014 ako dobrovoľník. Keď som odchádzala po štyroch tmavých ale skvelých mesiacoch, už som vedela, že sa vrátim. Vulkanický ostrov s najstarším parlamentom na svete sa človeku dostane pod kožu.

Doprava

Ak sa rozhodnete navštíviť Island, musíte zo Slovenska prekonať vzdialenosť 3000 km, z čoho polovica vedie cez Atlantický oceán. Ak nelietate a netrpíte morskou chorobou, z dánskeho Hirsthalsu sa pravidelne plaví trajekt. Využívajú ho hlavne cestovatelia s terénnymi autami, ktoré nájdu na Islande veľké uplatnenie. Pokiaľ poletíte, vyskúšajte Icelandair. Váš zážitok sa začne už po ceste. Na servítkach píšu: “V roku 1000 sa Leifur Eiriksson nazývaný Šťastný plavil z Islandu do Ameriky. Pomenoval ju Vineland. Na jeho ceste nepodávali zdarma kávu, čaj ani bublinkové nápoje.“

Musíte vidieť

Ak ste na Islande prvý krát, chcete vidieť jeho najznámejšie miesta. Mali by ste porozmýšľať o Zlatom okruhu. Ale pozor, aby ste sa nestratili v mase turistov. Ak si chcete v kľude vychutnať gejzír, priekopu medzi kontinentmi, či monumentálny dvojstupňový vodopád Gullfoss príďte počas nekonečnej letnej noci. Odporúčam pozrieť si aj geotermálne polia, či priľahlé elektrárne. Vďaka nim je islandská energia veľmi lacná. Priemernú rodinu vyjdú mesačné poplatky za kúrenie, teplú vodu a elektrinu na 100 USD. Je to jediná lacná vec na Islande.

Cesta do stredu Zeme

Ak sa chcete vyhnúť davom, poberte sa na západ od Reykjavíku. Vulkán Snæfellsjökull je pokrytý ľadovcom a napriek tomu býva považovaný za jeden zo siedmych energetických centier planéty Zem. Za jasného dňa vidno jeho bielu čapicu aj z hlavného mesta. Je ústredným motívom jednej z kníh Julesa Vernea. Na poloostrove Snæfellsness je množstvo opustených pláží s vrakmi lodí. Nádherné skalné útvary obľubujú veľké kŕdle vtákov, tulene a do zátok občas zablúdia delfíny, či kosatky.

Ak obľubujete vodopády

Jednoznačne zamierte na juh. Nájdete tu ohromné vodopády, obrovské pusté vulkanické plochy a nádherné čierne pláže. Našťastie, hneď pri populárnych vodopádoch sú aj menšie, s horším prístupom a menším počtom turistov. Môžete sa vybrať trajektom do Heimay k ešte teplému vulkánu na Ostrovy západných mužov. Meno nesú podľa gaelských otrokov z Írska, ktoré paradoxne leží podstatne východnejšie ako Island. Krátko po osídlení ich tu zavraždil zakladateľ Reykjaviku, Ingólfur Arnarson. Pomstil tak vraždu svojho brata. Možno aj vďaka krvavej histórii, Island v súčasnosti nemá armádu ani námorníctvo a policajti nechodia ozbrojení strelnými zbraňami.

Dúhové hory – jeden z najkrajších trekov na svete

Na južné pobrežie môžete prísť aj peši. Stačí nasadnúť do starého terénneho autobusu, ktorý zvláda cesty do vnútrozemia plné kameňov a výmolov a sem tam vie aj prekročiť rieku. Po príchode do Landmannalaugar obklopeného geotermálnymi javmi a ryolitovými horami sa môžete rozhodnúť pre jednodňový výlet alebo štyri dni cesty na južné pobrežie. Ak slnko ukáže nádherné dúhové zafarbenie hôr, pochopíte, čo sem priťahuje ľudí z celého sveta.

Ľadovcová lagúna

Býva označovaná za jedno z najkrajších miest na ostrove. Je to iba niečo vyše sto rokov, čo si roztápajúci sa ľadovec prebil cestu do Atlantiku. Je v pohybe, obrovské kusy ľadových krištálov stlačeného snehu sa odlamujú a postupne roztápajú. Môžete medzi sa nimi plaviť loďou a počuť, ako padajú do vody. Medzi kryhami vykúkajú tulene. Pri letnej prechádzke okolo lagúny, pozor na veľké množstvo hniezdiacich vtákov. Nerozpakujú sa, ochrániť si svoje teritórium.

Sever je skutočný Island

Na autentický sever sa dostanete po okružnej ceste č. 1 alebo lietadlom do Akureyri. Okrem najsilnejšieho vodopádu v Európe, Dettifossu je tu fascinujúca geotermálna oblasť pri jazere Mývatn a obrovské množstvo vtáctva. Pôsobivé skalné útvary Dimmuborgir ukrývajú jaskyňu vytvorenú horúcou lávou. Prírodný kúpeľ Mývatn je alternatívou komerčnej Modrej lagúny na juhu.

Islanďania

Islandský spôsob myslenia je podobne ako slovenský prepojený s prírodou. Islanďania musia dostať seno do stodoly, predtým ako začne pršať. Musia chytiť tresku, predtým ako odpláva. Potrebujú mať veci urobené, sú netrpezliví a tvrdohlaví a veľmi si trvajú na svojej pravde. Napriek tomu sú veľmi otvorení a ich umenie rozprávať príbehy či už v ságach alebo hudbe, ďaleko presahuje tento malý ostrov uprostred Atlantiku.

Varovanie

Pozor, ak sa do tejto predraženej krajiny vyberiete raz, je veľmi pravdepodobné, že sa budete vracať!

 

Vyberte sa na Island s nami v jednom z našich termínov!

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Lucie Meisner

Lucie Meisner

O autorovi

Lucie Meisnerová chcela pôvodne do sveta poslať svoju dospievajúcu dcéru, napokon však odišla dobrovoľníčiť na Island ona. Magický ostrov jej učaroval a stále sa tam vracia. Svoje skúsenosti publikuje v blogoch a delí sa o ne aj na zájazdoch ako profesionálna sprievodkyňa. Rada chodí do kopca, poobede si zvykne vychutnať silné espresso a bojí sa karuselových dverí. Vyštudovala marketingovú komunikáciu a vydala Angličtinu a Nemčinu na počúvanie.