Alt Text!
Ázia

Togeánske ostrovy

Togeánske ostrovy | Blog CK Victory Travel

Krása offline života, tie najpestrejšie koralové útesy, potápanie aj kultúra etnika morských cigánov Bajau na súostrový Togian, Sulawesi v Indonézii.

Chce to odhodlanie, dostať sa na Togeánske ostrovy. Letisko je ďaleko, cesty sú rozbité a loďky malé. Keď sa ale do tejto tropickej oázy pokoja konečne dostanete, bude to chcieť veľkú dávku sebazaprenia, aby ste dokázali odísť. 

Príchod motorovým člnom na odľahlé Togeánske ostrovy. Foto: Zuzana Čaprnková

Zašité na konci sveta

Togeánske ostrovy ležia ukryté v pokojných a krištáľovo-čistých vodách zálivu Tomini, na severe ostrova SulawesiIndonézii. 56 ostrovov a ostrovčekov sopečného pôvodu je chránených pred silným príbojom súvislou koralovou bariérou. Indonézia je tvorená viac ako 17 000 ostrovmi a Togeány sú jedny z tých viac zašitých. Chce to 2 lety, stovky kilometrov na rozbitých cestách a min. 2 plavby motorovými loďami, aby ste sa sem dostali. Vďaka tejto odľahlej polohe sa Togeánom stále darí ukrývať  svoje poklady pred globálnym masovým turizmom. Úchvatné potápanie a šnorchlovanie na nedotknutých chránených koralových útesoch, nomádska kultúra morských cigánov „Bajo“, či romantika „offline“ života, bež signálu a wifi. To sú Togeány!

Togeánske ostrovy sa vďaka svojej odľahlej polohe stále vyhýbajú masovému turizmu. Zdroj: Archív Victory Travel

Komfort džungle

Na väčších z ostrovov – Batudaka, Togean a Talatako sú lokálne dediny. Tá najväčšia romantika sa však ukrýva na malých neobývaných ostrovčekoch pokrytých džungľou, na ktoré sa dostanete len motorovými člnmi. Tu už vzniklo pár malých rezortíkov, ponúkajúcich ubytovanie v jednoduchých bungalovoch priamo na pláži. Aký je teda komfort v týchto hoteloch pralesa? Nie je to žiaden luxus. Všetko, vrátane sladkej vody, sa na ostrovy dováža z pevniny. Preto sú tu sprchy krátke a studené (inak by sa mohlo stať, že si vodu na týždeň miniete za 2 dni), večera sa tu nevyberá z 10 stranového menu, ale je sa to, čo kuchár navaril a namiesto Netflixu večer pozorujete svetielkujúci planktón a žiarivú mliečnu dráhu. Vďaka nulovému svetelnému smogu je to naozaj úžasné divadlo. Že môže byť? Pre mňa má tiež slovo „luxus“ v tomto prípade trochu iný význam. :)

Milion star hotel na Togeánoch. Foto: Juraj Uvíra

Žiť offline

Togeány sú miestom kde elektrina, telefón a wifi ešte stále nie je samozrejmosťou. Elektrina sa tu zapína na 4 hodiny od 19:00 do 23:00, wifi tu neexistuje a aby ste chytili telefónny signál, či 4G, musíte absolvovať 40 minútovú prechádzku pralesom na opustenú pláž a tam vyšplhať na jednu konkrétnu palmu, kde sa vám tá vytúžená „1 palička“ objaví. Ísť na Togeány znamená spomaliť, vypnúť a vychutnávať jednoduché radosti života.

Pri prechádzke džungľou si môžete nazbierať sladké tropické ovocie. Foto: Zuzana Čaprnková

Raz som na Togeánoch stretla ženu, ktorá sa tam vybrala na pár týždňov a zostala tam pol roka písať svoju knihu. „Neplánujem v najbližšej dobe odísť“, hovorí mi, „... nič krajšie ako život v tomto raji si neviem predstaviť“. Meditačný stav na Togeánoch dosiahnete úplne spontánne – ani sa o to nemusíte veľmi snažiť. Neustály kontakt s prírodou, stret s magickým podmorským životom a zároveň odpojenie od toho „našeho sveta“ je pre väčšinu ľudí tak radikálny, že hneď pociťujú zmenu na sebe samom.

Absolútny kľud na opustených plážach. Foto: Zuzana Čaprnková

Plavba za platbou 

Aby ste si zas nemysleli že cestujeme v čase do minulosti, napríklad taká platba kartou je možná aj na Togeánoch. Namiesto rýchleho a automatického procesu je to však malé dobrodružstvo! Keď na konci pobytu chcete vyplatiť svoju sekeru na hotelovom bare, recepčná zoberie terminál, vás a kapitána, nasadnete do motorového člnku, a vydáte sa na more chytať signál! :D Keď ho po pár minútach plavby nájdete, zapne sa termínál a môžete uskutočniť svoju platbu. :)

Pri platbe kartou musíte nasadnúť na člnok a ísť hľadať signál na more :) Foto: Zuzana Čaprnková

Najkrajšie potápanie

Potápanie je hlavným dôvodom, prečo sem väčšina ľudí cestuje. Fauna a flóra na týchto izolovaných ostrovoch je neuveriteľná a väčšina highlightov sa nachádza práve pod vodou. More je tu krištáľovo čisté a na našich ponoroch mávame viditeľnosť viac ako 30 metrov. Zažijete tu všetko: od veľkých rýb, neskutočných koralov, malých potvoriek až po potápanie vo vraku bombardéra B24 z druhej svetovej vojny. Že nemáte potápačský kurz? Nevadí. Na našom zájazde Sulawesi, Wakatobi, Togeany, budete mať dosť času na jeho absolvovanie. Pre prípad, že by ste si chceli potápanie len vyskúšať, spolupracujeme s certifikovanými potápačskými školami, ktoré ponúkajú aj tzv. „discovery dives“ – skúšobné ponory s profesionálnym inštruktorom do bezpečnej hĺbky, aj bez potápačskej licencie. Pozor! potápanie je vysoko návykové! :)

Priezračné more, pokojná hladina a nekonečné koralové útesy - ideálne podmienky na šnorchlovanie a potápanie. Zdroj: Archív Victory Travel

Morskí cigáni Bajo

Ich pôvod nie je jasný, nájdeme ich vo vodách Filipín a Indonézie. Oni sami považujú za svoju matku oceán samotný – to sú morskí cigáni, Bajo. Po väčšinu svojej histórie boli Bajo kočovnými moreplavcami, ktorí sa živili rybolovom. Držali sa blízko brehu stavaním domov na koloch a cestovali pomocou drevených člnov „lepa“, v ktorých mnohí aj žili. Togeany sú jedným z posledných miest kde toto autentické etnikum môžeme navštíviť. 

V dedine morských cigánov Bajo, ktorí si svoje domy stavajú na drevených koloch priamo na vode. Foto: Zuzana Čaprnková
Pre miestne deti sme fascinujúci a všade nás sprevádzajú. Foto: Zuzana čaprnková

Keď prichádzame do dediny morských cigánov vystavanej na drevených koloch na mori, vzbudzujeme obrovský rozruch. Väčšina ľudí tu bielych ešte nevidela. Pre miestne deti sme fascinujúci a všade nás sprevádzajú. Cigánsky temperament im sála z očí. Pozývajú nás do svojich jednoduchých, no dokonale vyupratovaných domov a hanblivo sa schovávajú jeden za druhého. Väčšie dievčatá majú tváre natreté červenkastým bahnom – vraj maska na rozjasnenie pleti.

Väčšie dievčatá majú tváre natreté červenkastým bahnom – vraj maska na rozjasnenie pleti. Foto: Zuzana Čaprnková

Na terase dreveného domu na vode behajú sliepky, ktoré nemajú do čoho hrabať. Bajo sú úžasní plavci. Bez akéhokoľvek vybavenia (bez plutiev či okuliarov) sa dokážu potápať do hĺbky viac ako 17 metrov a podomácky vyrobenou harpunou tu loviť ryby a morské plody. Už 6 ročné deti sa vedia potápať a ovládajú niektoré rybárske techniky. Najžiadanejšou surovinou, s ktorou Bajo aj obchodujú, sú morské uhorky, považované za delikatesu aj prírodné liečivo. Sušia sa tu na slnečných terasách drevených domov.

Najžiadanejšou surovinou, s ktorou Bajo obchodujú, sú morské uhorky, považované za delikatesu aj prírodné liečivo. Foto: Zuzana Čaprnková

Plávanie s medúzami

Predstavte si že sa ocitnete uprostred jazera plného medúz! Desivé? Na Togeánoch nie! Nachádza sa tu totiž jedno zo siedmych jazier s nepŕhlivými medúzami na svete. V prírodnom jazere Mariona naplnenom morskou vodou sa počas stoviek rokov premnožili dva druhy medúz. Keďže v tomto bezpečnom území nemajú akéhokoľvek nepriateľa, stratili svoju jedinú zbraň – pŕhlenie. Keď si nasadíte masku a skočíte do jazera, zdá sa, že medúz je viac ako vody. Tieto živé dáždniky víria a tancujú všade okolo vás ako galaxia malých hviezd. Krása tohto predstavenia je nezabudnuteľná. S medúzami sa dá bezpečne hrať, ale pozor - sú veľmi krehké.

Plávanie v morskom jazere s nepŕhlivými medúzami. Zdroj: Lia beach Togian Islands

Vyjsť zo svojej komfortnej zóny a ísť objavovať málo navštevované miesta našej planéty prináša zážitky na celý život. Lebo len dlhé a komplikované cesty vedú na autentické a nedotknuté miesta. Zažite Togeánske ostrovy na vlastnej koži na našom zájazde Sulawesi, Wakatobi, Togeany.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Zuzana Čaprnková

Zuzana Čaprnková

O autorovi

Profesiou fotografka odišla na Ostrov bohov - Bali, kde na Univerzite umenia v Denpasare študovala tradičné umelecké remeslá. Do Indonézie sa okamžite zamilovala a našla v nej nekonečný zdroj inšpirácie. Bali je teraz jej druhý domov, kam sa neprestáva vracať. Tiež skúsila, aké je to žiť v krajine, kde v lete slnko nezapadá - v Nórsku študovala aj pracovala a precestovala ho celé od Osla až po Nordkapp. Ako sprievodkyňu ju môžete stretnúť na našich zájazdoch do Ázie a do Európy.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY