Alt Text!
Ázia

Život na Bali

Život na Bali | Blog CK Victory Travel

 

Som si takmer istá, že ostrov Bali je na Slovensku veľmi populárna a zároveň luxusná, exotická destinácia. Ak by náhodou niekto nevedel, kde sa nachádza, tak je to jeden z približne 17 000 ostrovov Indonézie.

Výnimočný je tým, že hlavným náboženstvom je hinduizmus, preto sa aj odlišuje od zvyšku Indonézie, kde majorita vyznáva islam. Na náboženstve vôbec nezáleží, ale zrovna v prípade Bali je to špecifická črta, pre ktorú ľudia tento ostrov navštevujú. Má nádherné tradície a ceremónie, ktoré sú zážitkom sami o sebe.

Prečo vlastne rozprávam o Bali? Mňa sem zavial vietor pred 3 rokmi a už v tom čase som tu nechala kúsok srdca. Nielen srdca, ale aj kúsok seba, a to doslovne. Zapustila som korene a hoci som sa medzičasom vrátila na čas do modernej Európy, neodolala som a utiekla naspäť do tohto jednoduchého prímorského raja.

Bali mi učarovalo svojou magickou ostrovnou energiu, tropickou klímou, vysmiatimi lokálnymi obyvateľmi, lahodnou štipľavou kuchyňou, prenádhernými ryžovými poliami, chrámami na každom kroku a množstvom populárnych i menej známych pláží. Pláže sa dajú využiť nielen na plávanie, šnorchlovanie, potápanie, ale fanúšikovia športov si užijú tiež oslobodzujúce surfovanie. Úplný raj pre oči mladých nezadaných (aj zadaných samozrejme :) )slečien.

Obyvatelia sú jednoduchí, v turistických oblastiach rozprávajúci tiež po anglicky a teda aj veľmi zvedaví. Vo väčšine prípadov sú veľmi nápomocní a s radosťou pomôžu v hociakej situácii, aj keď už si myslíte že sa z tej kaše nikdy nedostanete. Výhodou je rozprávať ich jazykom, čo zjednodušuje denné situácie. Ak ovládate jedno, či dve slovíčka, pochvália Vás, ako plynule rozprávate po indonézsky.

Hlavnou zložkou kuchyne je samozrejme ryža, typický zdroj potravy v Ázii. Kto ju neobľubuje, zemiakov sa na stole často nedočká, pretože ryža býva konzumovaná aj tri krát denne. Chleby s Bambínom, či paštékou ráno na raňajky, to by bol prepych. Bali je viac rozvinuté, ako iné časti Indonézie, preto tu nájdete supermarkety pre cudzincov, kde sa dajú kúpiť rôzne moderné potraviny, avšak si za ne riadne priplatíte. Typickou súčasťou sú hinduistické chrámy, bez ktorých by Bali nebolo Bali. Nachádzajú sa všade, každý dom má tiež svoj maličký hinduistický chrám s obetnými darmi pre Bohov, kde sa chodia rodinní príslušnici modliť pravidelne päť krát denne.

Pre mňa najdôležitejším znakom je teplo a najmä slnko. Tropický raj, kde šortky sú vaším najlepším priateľom a kokosový orech pri západe slnka určitým stereotypom.

Toto sú len také všedné súčasti môjho každodenného života na ostrove Bohov.

Kto má chuť sa pridať a prísť sa za mnou pozrieť?

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Petra Tiklová

Petra Tiklová

O autorovi

Petra je mladá zcestovaná duša, ktorá po prvej návšteve Ázie v roku 2010 pochopila, že tam nechala kúsok srdca a musela túto posadnutosť premeniť na realitu. Opustila neskôr Slovensko a usadila sa v tropickej Indonézii, na Bali, kde žije takmer 3 roky. Tento raj sa stal jej druhým domovom. Rada cestuje najmä po juhovýchodnej Ázii. Na svojich dobrodružstvách najradšej využíva lokálne spôsoby dopravy, ochutnáva rôznorodé jedlá a obľubuje sa vždy pustiť do reči s miestnymi obyvaťeľmi, aby sa naučila všetko o kultúre a živote v danej krajine. Jej potrebou je mať vždy ten najautentickejší zážitok. Prispôsobila sa pomalému tempu na Bali, kde sa snaží pomáhať rozvoju udržateľného a ekologického turizmu. Dni trávi tiež aktívne na surfe, cvičí yogu, alebo ju často nájdete vysmiatu pri západe slnka na pláži s kokosom v ruke. Zažíva tam denne všedné i nevšedné situácie, o ktoré sa bude s Vami pravidelne deliť.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY