Alt Text!
Afrika

10 tipov ako si priniesť pekné fotky z dovolenky – nielen pre Madagaskar

10 tipov ako si priniesť pekné fotky z dovolenky – nielen pre Madagaskar | Blog CK Victory Travel

V tomto blogu vám ponúknem 10 zásad, ktoré by ste mali mať na pamäti, ak sa chystáte na cesty (nielen na Madagaskar) a chcete priniesť domov fantastické fotografie. Správne pripravený fotograf môže zachytiť úžasné zábery, ktoré budú krásne a aj plné emócií.

Volám sa Dominik Šuplata a profesne sa venujem videoprodukcii a fotografii. Na Madagaskar som sa dostal prvýkrát v roku 2014. Keďže som v tom čase, ako jeden z mála na Slovensku, lietal s dronom, dostal som ponuku natočiť letecké zábery pre dokumentárny film o Móricovi Beňovskom práve na Madagaskare. Odvtedy sa na tento veľký ostrov vraciam pravidelne. Učaroval mi. Počas mojich ciest, samozrejme, aj fotím. Najradšej miestnych ľudí.

NP Tsingy do Bemaraha je národný park prvej triedy a dá sa zdolať za pomoci ferratového setu. Foto: Dominik Šuplata

1. Naplánujte si vybavenie

Pred cestou si premyslite, aké fotografické vybavenie budete potrebovať. Ako profesionálny fotograf a kameraman mám síce veľa techniky, ale vždy pred cestou bojujem sám so sebou a uvažujem, ako nastaviť pomer “ľahkosť a kompaktnosť” vs. “profesionalita a množstvo techniky”. Napríklad v prípade Madagaskaru môže byť ľahký a kompaktný fotoaparát výbornou voľbou. Stále platí, že dobrá fotografia nie je len o technickom vybavení, a niekedy na pekný záber postačí aj mobil.


Ak beriete foťák, nezabudnite na dostatok pamäťových kariet, náhradné batérie, ktoré si pred cestou nabite, a samozrejme nabíjačku. Keď cestujeme na Madagaskar ako kamaráti zo Združenia Mórica Beňovského, často spíme na miestach bez elektriky, v miestnych v chyžkách, kde nie je možné nabíjať baterky. Ak však cestujeme na Madagaskar s Victory Travel, spíme v dobrých hoteloch s elektrinou, kde sa dajú baterky pohodlne nabiť každý večer.

Občas robím to, že keď odfotím miestnych obyvateľov a o rok sa vrátim na to isté miesto, tak ich hľadám a prinesiem im ich vytlačenú fotku. Foto: Dominik Šuplata

2. Urobte si malý prieskum lokality

Pred cestou si premyslite, ktoré miesta a objekty by ste chceli fotiť. Zistite si, kedy sú najlepšie svetelné podmienky, napríklad východ a západ slnka, kde nájdete unikátne scenérie a ako sa tam dostanete. 

Ja používam Google maps a Google street view a potom stránku suncalc.org, kde si môžete pozrieť konkrétny bod na mape a zistiť, odkiaľ bude v danom momente dňa svietiť slnko. Týmto spôsobom budete pripravení zachytiť to najlepšie z každej lokality. 

Madagaskar je v tomto trochu špecifický, lebo veľa informácii o pekných lokalitách na internete nenájdete. Turizmus je tu stále v plienkach. Pri cestách do iných krajín však môžete pozrieť na zábery ľudí, ktorí tam boli pred vami, a nechať sa inšpirovať.

TIP: Ak sa chcete dozvedieť viac o mojich skúsenostiach z Madagaskaru, vypočujte si epizódu podcastu, kde hovorím o najzaujímavejších živočíchoch a mieste, kde možno stretnúť ikonické baobaby.

Pred výchdom slnka pri Aleji Baobabov neďaleko mesta Morondava. Foto: Dominik Šuplata

3. Zamerajte sa na príbeh

Fotografie by mali rozprávať príbeh. Nezameriavajte sa len na klasické turistické zábery, ale skúste zachytiť aj detaily, ako sú miestni ľudia, jedlo, zaujímavé textúry a farby. Skombinovaním rôznych typov záberov vytvoríte komplexnejší a zaujímavejší obraz vašej cesty. 

Momentka z mesta Diego Suarez, kde z ničoho nič okolo nás prefrčali po hroznej ceste traja in-line korčuliari. Foto: Dominik Šuplata

Vždy, keď navštevujem nejakú krajinu, predstavujem si, že budem mať prezentáciu a budem o nej rozprávať. Na každú vec, ktorú by som chcel v prezentácií spomenúť, si chcem priniesť zopár fotiek – ľudí, gastronómiu, turistické zaujímavosti, architektúru, prírodu...

Biznis s autami je skvelá vec, stále sa totiž kazia a treba ich opravovať; obzvlášť na Madagaskare je to nekonečný príbeh. Foto: Dominik Šuplata

Na Madagaskare rád fotím Malgašov pri práci alebo len tak, ako sú v pohybe pri nejakej činnosti.

Tradičné spracovanie ryže, ktoré vykonávajú všetci obyvatelia Malgaškého vidieka. Foto: Dominik Šuplata

4. Menej je niekedy viac

Nesnažte sa zachytiť všetko, čo vidíte. Vyberajte si starostlivo, čo chcete fotiť a sústreďte sa na kvalitu, nie kvantitu. Pokúste sa zachytiť jedinečné momenty a zábery, ktoré pre vás majú osobný význam, a neplňte svoju pamäťovú kartu zbytočnými fotografiami, ktoré pôjdu “do koša”.

Pri návšteve exotickej krajiny, ako je Madagaskar, je ľahké spadnúť do "eufórie nového", pretože všetko sa zrazu zdá iné, zaujímavé. Vždy je dobre vnútorne sa zastaviť. Rozhliadnuť sa okolo seba a premyslieť si záber skôr, ako ho urobíme. Ja sa snažím, predtým ako stlačím spúšť, premyslieť si, či by som si fotku, ktorú idem práve odfotiť, chcel vytlačiť a zavesiť nad posteľ.

Alej Baobabov, čarovné a magické miesto, pre ktoré sa mnohí rozhodnú navštíviť Madagaskar. Foto: Dominik Šuplata

5. Miestni obyvatelia

Každá krajina má svoje špecifiká, ktoré stojí za to zachytiť na fotkách. Na Madagaskare sú to okrem tých klasických vecí ako baobaby, lemury, oceán a vápencové tsingy, aj miestni ľudia. Práve tých fotím najradšej. Sú srdeční, milí a zväčša sa aj radi fotia. Môj tajný recept, ako sa k nim dostať “bližšie”, je môj úsmev, ktorý mi potom opätujú, a malgaština, ktorú sa účím. 

Na Madagaskare sú dva úradné jazyky – francúzština a malgaština. Miestni prirodzene očakávajú, že cudzinci budú rozprávať po francúzsky. Keď ich ale prekvapím tým, že ako beloch hovorím po malgašsky, ich reakcie sú pefektné a sú veľmi otvorení.

TIP: Pripojte sa k nám na Madagaskare a zažite miestnych obyvateľov zblízka – zájazd Esencia veľkého ostrova vám to umožní.

1. Preosievanie ryže v dedinke Ankarana je takmer každodenná práca a vykonávajú ju zväčša ženy. 2. "Miss zdravý chrbát" – keďže malgaši nosia všetky veci na hlavách ich chrbát je vždy elegantne vystretý. 3. Návšteva v pohostinstve u spokojnej tety nášho malgašského sprievodcu – pri krásnom svetle, ktoré vnikalo do miestnosti. Foto: Dominik Šuplata

6. Využite prirodzené svetlo

Prirodzené svetlo je vaším najlepším priateľom pri fotografovaní vonku. Využívajte mäkké svetlo ráno a podvečer, keď je slnko nižšie na oblohe a vytvára jemnejšie tiene. V poludňajších hodinách, keď je svetlo tvrdé a vytvára ostré kontrasty, skúste fotografovať v tieni alebo vyhľadajte zaujímavé tiene.

Keď sprevádzam pre Victory Travel snažím sa nastaviť denný program tak, aby sme trávili východ alebo západ slnka na zaujímavých fotogenických miestach, ktoré budú vyzerať magicky nielen na fotkách, ale aj v realite.

 

Jedna zo štvrtí obrovského hlavného mesta Antananarivo vie občas tiež vyzerať zaujímavo. Foto: Dominik Šuplata

7. Buďte pripravení na nečakané momenty

Iste, je zaujímavé dokumentovať aj aranžované a skupinové fotky “na pamiatku” zo zaujímavých miest. Najlepšie zábery však často vznikajú, keď to najmenej čakáte. Majte fotoaparát vždy po ruke a buďte pripravení zachytiť nepredvídateľné okamihy, ktoré môžu byť veľmi cenné. Či už ide o náhlu zmenu svetla, zaujímavú situáciu s miestnymi obyvateľmi alebo neočakávané prírodné úkazy. Ja mám vždy jeden malý foťák zavesený na krku.

Môj obľúbený žáner fotografie na Madagaskare je “street photo”. A páči sa mi nearanžovaná fotka, ktorá zachytáva vizuálne zaujímavý okamih spojením prostredia a miestnych obyvateľov.

Poobedný oddych na Madagaskare využívajú ľudia každej vekovej skupiny; aj starí manželia. Foto: Dominik Šuplata

8. Rešpektujte miestne kultúry a pravidlá

Pri fotografovaní ľudí alebo kultúrnych pamiatok si vždy overte, či je povolené fotografovať. V niektorých oblastiach môžu byť zákony obmedzujúce fotografovanie. Vždy rešpektujte miestne zvyky a etiku, aby ste sa vyhli nedorozumeniam.

Pri návšteve Saudskej Arábie som sa napríklad cítil zvláštne a často som musel akceptovať upozornenia miestnych na zákaz fotenia. Na Madagaskare neodporúčam fotiť vojakov a policajtov. Inak som sa ale na Madagaskare s vysloveným zákazom fotenia nikdy nestretol.

Buďte obzvlášť opatrní, ak chcete lietať a fotiť fotky z dronu, aby ste niekoho neohrozili. Každá krajina ma svoje pravidlá.

Návšteva Slovákov v národnom parku Tsingy Ankarana na severe Madagaskaru. Foto: Dominik Šuplata

9. Urobte pár krokov navyše

Moderné telefóny aj fotoaparáty majú často “zoom”, a tak ľudia stoja na jednom mieste, otáčajú sa okolo seba, približujú si objekty a fotia ich. Ja napríklad rád fotím na fotoaparát s pevným ohniskom (objektívom). Núti ma to viac rozmýšľať nad kompozíciou. Urobiť pár krokov a priblížiť sa k fotenému objektu.

Nebojte sa zohnúť. Keď fotíte napríklad deti, držte fotoaparát vo výške ich očí. Premýšlajte nad tým, aký pohyb môžete urobiť preto, aby fotka, ktorú práve idete odfotiť, vyzerala lepšie. Ak by ste nerobili fotku, ale obraz danej situácie, z akého uhla by ste ho namaľovali?

Malgaši často chodia bosí, my si to už nevieme veľmi predstaviť. Foto: Dominik Šuplata

10. Vychutnajte si okamih

Pamätajte, že najdôležitejšie je užiť si samotnú cestu. Nenechajte sa úplne pohltiť fotografovaním a nezabudnite si vychutnať okamihy aj bez fotoaparátu. Fotografia je len spôsob, ako si uchovať spomienky, ale tie najlepšie zážitky zostanú v srdci.

Už teraz sa teším na našu spoločnú návštevu Madagaskaru a aj na momenty, ktoré spolu zachytíme na pekných  fotkách.  Kým  sa  tam vyberieme, môžete si preklikať môj instagram, kde nájdete aj fotky z Madagaskaru.

 

Poďťe s nami objavovať Madagaskar, ponúka veľa fotogenického obsahu :). Foto: Dominik Šuplata

Premýšľate nad cestovaním na Madagaskar? Prečítajte si porovnanie dvoch častí ostrova Madagaskar a vyberte si podľa vašej preferencie.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Dominik Šuplata

Dominik Šuplata

O autorovi

Dominik Šuplata je profesne kameraman, režisér a filmový dronista. Cestovateľsky si najviac zamiloval Afriku a špeciálne ostrov Madagaskar. Prvý krát sa naň dostal v roku 2014 keď sa podieľal na tvorbe dokumentárneho filmu o Móricovi Beňovskom. Už vtedy ho začal fascinovať spôsob života Malgašov a tak sa sem rád opätovne vracia. Natočil tu niekoľko dokumentárnych filmov. Je členom Združenia Mórica Beňovského.