Alt Text!
Európa

9 najlepších miest čo vidieť v Lisabone + extra tip

9 najlepších miest čo vidieť v Lisabone + extra tip | Blog CK Victory Travel

Pripravte sa na spoznávanie naprieč hlavným mestom Portugalska, ktoré láka svojou farebnou architektúrou, históriou a nezabudnuteľnými výhľadmi z miradouros. Lisabon je ako múzeum pod holým nebom. Zážitok, ktorý treba vychutnať všetkými zmyslami. Poďme sa spoločne pozrieť na top miesta, ktoré tvoria túto špeciálnu atmosféru. Oh, a vezmite si fľašu vody. Množstvo krokov a schodov vyrazí dych aj športovcovi.

1. Štvrť Alfama

3 fotky zachytávajú súčasne tichú a rušnú atmosféru štvrte Alfama. Zdroj: Nikoleta Kotrčová

Začnime v najstaršej časti mesta – Alfame. Predstavte si kľukaté dláždené uličky, kde sa každodenný život mieša s turistickým ruchom. Domáci vešajú prádlo z okien, turisti sedia v kaviarniach pod holým nebom a pouliční umelci dodávajú uličkám jedinečnú atmosféru. A práve tu, nad všetkým týmto rušným divadlom, stojí majestátny hrad Castelo de São Jorge. Nemôžete ho minúť, je viditeľný takmer z každého kúta mesta. Počítajte s tým, že sa tu turizmu nevyhnete.

Alfamu križuje aj ikonická električka číslo 28. Historické žlto-biele remodelado je stále prostriedkom verejnej dopravy, no turisti ju čoraz viac využívajú na prehliadku mesta. Niet sa čo diviť, dodáva mú retro šmrnc.

2. Vyhliadky na mesto Lisabon

Červené strechy histrorických budov z výhľadu Miradouro das Portas do Sol. Zdroj: Nikoleta Kotrčová

Lisabon je očarujúce mesto s nespočetným množstvom výhľadov. Teda my sme sa ich pokúsili spočítať a skončili sme pri čísle 23. Pri týchto 3 sa za nás najviac oplatí zastaviť:

  • Miradouro da Senhora do Monte – najvyšší bod mesta, kde sa môžete kochať panoramatickým výhľadom na celý Lisabon. Skvelé miesto na obdivovanie západu slnka.
  • Miradouro de São Pedro de Alcântara – obklopený krásnymi záhradami, s pohľadom na hrad a historické centrum.
  • Miradouro de Santa Luzia, ktorý je sám o sebe architektonický skvost alebo o niečo vyššie položený Miradouro das Portas do Sol – s výhľadom na rieku Tajo a červené strechy Alfamy. Oba sú ako stvorené na rannú kávu a sledovanie prebúdzajúceho sa mesta.

Najimpresívnejšie sú výhľady, ktoré siahajú na druhý breh rieky Tajo. Vypína sa v ňom gigantická socha Krista Cristo Rei, ku ktorej vedie červený visutý most Ponte 25 de Abril.

3. Katedrála Sé de Lisboa

Lisabonská katedrála s električkou č. 28 . Zdroj: Nikoleta Kotrčová

Lisabonská opevnená katedrála Panny Márie z 12. storočia je po hrade druhou najstaršou pamiatkou a súčasne najvýznamnejším kostolom mesta. Zvonku imponujú jej robustné múry a zvonice. Monument, ktorý nesmiete obísť bez fotky. Ak počkáte zhruba 15 minút, zachytíte ju spolu s prechádzajúcou električkou č. 28.

Vedľa katedrály stojí nezvyčajný Dom z hrotov Casa dos Bicos zo 16. storočia. Jedna z mála stavieb, ktorá ako-tak prežila ničivé zemetrasenie v roku 1755.

 

4. Námestie Praça do Comércio

Atmosféra na námestí Praça do Comércio. Zdroj: Nikoleta Kotrčová

Prejdite sa popod brány historickej pamiatky – víťazného oblúku Arco sa Rua Augusta. Pokračujte cez vydláždené námestie Praça do Comércio, okolo vonkajších kaviarní a reštaurácii až po nábrežie. Je to živá oblasť plná pouličných hudobníkov a tradičnej lisabonskej atmosféry. Piesoční sochári na pláži stavajú hrady z piesku a to nie také, na aké sme zvyknutí z detských čias.

 

TIP: Spojte kultúru s nedotknutou prírodou na našom zájazde Lisabon, Madeira a Azorské ostrovy. Prečítajte si aký je rozdiel medzi tými dvomi sopečnými ostrovmi v článku Madeira vs Azory

 

5. Štvrť Belém

Pohľad z výšky na Torre Belém. Zdroj: Depositphotos

Torre de Belém, jeden z pokladov štvrte a chránená pamiatka UNESCO, bola postavená na severnom brehu rieky Tajo v rokoch 1514 až 1520 architektom Francisco de Arruda. Nemusíte byť fanúšikom histórie, aby ste si to tu užili. Len dávajte pozor na úzke schody.

Portugalsko bolo kedysi jedným z najväčších námorných národov na svete – jeho dobrodruhovia sa vydávali na mapu neprebádaných kútov sveta z prístavu Belém. Na pamiatku moreplavcov tu stojí pomník Padrão dos Descobrimentos.

Ak sa budete z Belému vracať pešo po nábreží, osviežiť sa môžete moderným umením jedného z najmladších múzeí – MAAT.

6. Kláštor Mosteiro dos Jerónimos

Vnútorné oblúky kláštora Mosteiro dos Jeronimos. Zdroj: Depositphotos

Počas poznávania Portugalska sa spolu pozrieme aj na Kláštor jeronýmov, v blízkosti Torre de Belém. Bol postavený v manuelínskom slohu na počesť plavby bádateľa Vasco da Gama do Indie, ktorý tu je aj pochovaný. Z architektúry tohto svetového dedičstva UNESCO, ktorého výstavba trvala celé storočie, vám padne sánka. 

 

7. Modrá pekáreň Pastéis de Belém

Portugalský pudingový dezert Pastel de nata. Zdroj: Depositphotos

Ochutnajte portugalský pudingový koláčik obalený v chrumkavom lístkovom cestíčku. Pôvodnú receptúru môžete dodnes zažiť v pekárni Pastéis de Belém, ktorá ich každý deň ručne vyrobí 20 000. Pastel de Nata dnes nájdete v každej portugalskej kaviarni a bol by hriech ich neskúsiť. 

Historické srdce Lisabonu: Praça do Rossio

Sardinky, vôňa gaštanov na námestí Praça do Rossio a Elevador de Santa Justa. Zdroj: Nikoleta Kotrčová

Námestie Praça do Rossio je srdcom Lisabonu, pulzujúcim centrom plným života. Dominantou je vlaková stanica Rossio s jej neo-gotickým štýlom. Všade naokolo sa predávajú horúce gaštany, ktorých vôňa sa mieša s morským vzduchom. A ak hľadáte unikátny suvenír, určite si nenechajte ujsť obchod The Fantastic World of Portuguese Sardines, kde si môžete vybrať z pestrej ponuky konzervovaných sardiniek v umeleckých obaloch.

V blízkosti námestia stojí neogotický architektonický skvost Elevador de Santa Justa. Je obľúbenou turistickou atrakciou, na ktorú si postojíte v rade aj hodinu. Popri prechádzke mestom Lisabon sa na ňu oplatí pozrieť aspoň zvonku. Hneď vedľa sa nachádza aj zrútený gotický kostol Carmo Convent, ktorý dnes slúži ako architektonické múzeum.

 

9. Večerné uličky a nočný život Lisabonu

Osvetlený nočný Lisabon a most Ponte 25 de Abril. Zdroj: Nikoleta Kotrčová

Na záver dňa si doprajte autentickú chuť hlavného mesta Portugalska. Pocítite vôňu grilovaných rýb a morských plodov. Melancholické piesne známe ako „fado“ tvoria zvukovú kulisu štvrte Alfama, a väčšinu nocí sa jej tóny ozývajú ulicami. Z večernej atmosféry v Lisabone vám nabehnú zimomriavky. 

Bairro Alto je jednou z najživších mestských štvrtí s nočným životom. V spleti schátraných ulíc nájdete maličké vínne bary aj rozľahlé strešné terasy. Kdekoľvek sa usadíte, highlightom je ochutnávka portugalského vína s azorským syrom. Späť k nábrežiu sa môžete zviesť lanovkou Bica Funicular linkou č. 23, ktorá premáva cez lisabonskú najviac fotografovanú ulicu – Rua da Bica de Duarte Belo.

 

BONUSOVÝ TIP: Time Out Market & LX Factory

Time out market – Mercado da Ribeira. Zdroj: Depositphotos

Zažite to najlepšie z lisabonskej kulinárskej scény pod jednou strechou s návštevou Mercado da Ribeira. Obrovská kupolová hala je domovom mestského trhu s ovocím a zeleninou. Od roku 2014 tu nájdete rôzne stánky s jedlom, ako aj reštaurácie TOP portugalských šéfkuchárov.

Ak máte času nazvyš, môžete sa vybrať do priemyselného komplexu z 19. storočia – LX Factory, západnej štvrti Alcântara. Dnes je domovom moderného umenia, skvelých obchodov, reštaurácii a barov. Nájdete tu aj lokálne korkové produkty, ideálny suvenír z Lisabonu.

 

V Lisabone by ste mohli ostať pokojne aj mesiac a stále objavovať nové miesta a aktivity. Niet divu, že je rajom digitálnych nomádov z celého sveta. Je to mesto, kde sa mieša staré s novým, a kde každý nájde to svoje. Tak na čo ešte čakáte?

Pridajte sa s nami na jeden zo zájazdov do Portugalska a zažijeme spolu tie najkrajšie miesta Lisabonu.

 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Nikoleta Kotrčová

Nikoleta Kotrčová

O autorovi

Digitálna nomádka, ktorá s ruksakom na chrbte spoznáva svet. Vášeň k cestovaniu objavila počas štúdia v Grécku a Nórsku. Obľubuje zvieraciu spoločnosť a keďže sa sama ešte neusadila, stráži ľuďom na cestách ich domácich miláčikov. Kultúru krajiny objavuje cez lokálne jedlo a ľudí, najradšej má ázijskú a indickú kuchyňu. Miluje hory aj oceán, kde nachádza nesmiernu hĺbku a inšpiráciu. Keď práve nepíše o všetkých úžasných miestach na svete, ktoré by ste mali navštíviť, túla sa, fotí a objavuje nepoznané.