Alt Text!
Európa

Madeira vs Azory: ktorý sopečný ostrov si vybrať?

Madeira vs Azory: ktorý sopečný ostrov si vybrať? | Blog CK Victory Travel

Madeira a Azorské ostrovy sú dve sopečné perly Atlantiku s bohatou prírodou a kultúrou. Obe portugalské súostrovia ponúkajú jedinečný zážitok a vybrať si len jeden môže byť náročné. Aké sú medzi nimi rozdiely a čo ich spája? Pozrite si naše porovnanie a zistite, ktorý z nich lepšie vyhovuje vašim cestovateľským preferenciám. A ak váhate, máme pre vás perfektné riešenie.

Ktorý portugalský ostrov má lepšiu polohu?

Azory sú od pevniny vzdialenejšie a cestovatelia si priplatia aj za cestu. Madeira je prístupnejšia a rozvinutejšia, a preto je medzi turistami tak obľúbená. V roku 2013 bola Madeira 4. najnavštevovanejším regiónom Portugalska.

Kultúrny zážitok Funchal a Ponta Delgada

Bohaté kultúrne dedičstvo Madeiry sa prejavuje v tradičných festivalov, rušných trhoch a historických pamiatkach. Hlavné mesto, Funchal, je atraktívne kozmopolitné mesto a centrum výletných lodí. Plné rušných reštaurácií, kaviarní a priateľských lokálcov, je ako strvorené na potulky. Uchváti vás mozaikovými chodníkmi, architektúrou, katedrálami, múzeami, parkami a záhradami.

TIP: Malé mesto môže byť cez leto zaneprázdnené. Návštevu si načasujte mimo sezóny alebo keď je v meste menej výletných lodí.

Kultúrny zážitok: nočné mesto Funchal a Ermida de Nossa Senhora da Paz na Azoroch

Azory predvádzajú svoju jedinečnú identitu prostredníctvom ľudových a náboženských festivalov, ručných prác a osobitej kuchyne. Ponta Delgada, bývalá rybárska dedina, je dnes hlavným mestom s príjemnou atmosférou. Vtiahne vás do seba prechádzkou po nábrežnej promenáde, pomedzi mestské brány, kostoly a starú pevnosť. Uniknúť od zhonu mesta môžete do jednej z botanických záhrad.

Počasie a kedy navštíviť sopečné ostrovy?

Madeira si drží celoročne jarné počasie s teplotami od 17 do 25 °C. Od decembra do februára čakajte menej slnečných lúčov a občasný dážď.

Azorské ostrovy majú oceánske, subtropické podnebie s miernymi ročnými teplotami od 13 do 24 °C. Najlepší čas na návštevu je od jari do začiatku jesene, kedy je počasie stabilnejšie a ostrovy sú posiate kvetmi.

Celoročne jasné počasie na Madeire a kvitnúce hortenzie na Azoroch

Sopečné ostrovy majú jedinečné počasie, ktoré sa môže líšiť v závislosti od lokality. V južnej časti Madeiry je teplejšie a žije tu väčšina obyvateľov. Na severe častejšie prší a teploty sú nižšie. Na Azoroch je bežné, že na jednej strane ostrova svieti slnko a na druhej prší. „Dni štyroch ročných období“, ako ich volajú Azorčania, prevládajú v mesiacoch od októbra do apríla.

TIP: Ľahké oblečenie s jedným alebo dvomi svetrami a tenkou nepremokavou vrstvou postačí v oboch destináciách po celý rok.

Gastronómia sopečných ostrovov

Bez ohľadu na konkrétne miesto, gastronómia by mohol byť pokojne primárny dôvod vašej cesty do Portugalska. Strava je autentická, jednoduchá a zložená z čerstvých lokálnych surovín. Pripravovaná s láskou, servírovaná s citom a samozrejme, s dobrým vínom. Typické sú ryby, morské plody a mliečne výrobky. Ponuka a spôsob prípravy sa častokrát líši od regiónu.

  • Bolo do Caco – medzi obľúbené predjedlá na Madeire patrí cesnakový chlieb.
  • Espetade – madeirský hovädzí špíz grilovaný na otvorenom ohni.
  • Filete de espada – ryba s banánom, špecialita na Madeire.
  • Medový Bolo de mel a marakujové Pasteis sú špecifické dezerty Madeiry.

Madeirské víno a Pasteis, azorská špecialita Cozido das Furnas

  • Cozido das Furnas – jedinečný kulinársky zážitok na Azoroch, kde sa mäso a zelenina pomaly varia pod zemou, v prirodzenom teple vulkanickej pôdy.
  • Alcatra – tradičný azorský hovädzí guláš.
  • Queijo São Jorge a Queijo do Pico – populárne azorské syry.
  • Fofa da Povoação – jemné sladké azorské pečivo.

Príroda na Azoroch a najlepšie turistiky na Madeire

Prírodná krása je najčastejším dôvodom návštevy týchto sopečných ostrovov.

Madeira je rajom pre milovníkov turistiky. Východná strana ponúka najkrajšie výhľady, ako Miradouro Ninho da Manta, odhaľujúci scenérie stredu ostrova, alebo Miradouro dos Balcões s výhľadom na zelené údolia pokryté vavrínovými lesmi. Nezabudnuteľné panorámy prináša turistika na najvyšší vrchol ostrova Pico Ruivo, ako aj dostupnejšia vyhliadka Pico do Arieiro, 2. najvyššieho vrchu ostrova. Neodmysliteľnou senzáciou sú staroveké zavlažovacie systémy, levády, ktoré vás prevedú úchvatnými scenériami po celom ostrove. Počas prechádzok budete míňať vodopády a tunely.

Madeirská prírodná Levada a panoramatický výhľad na jazerá v Sete Cidades na Azoroch

Azory vás zavedú po neprebádaných cestičkách k neuveriteľným panorámam, dramatickým pobrežiam, vulkanickým kráterom, jazerám a termálnym prameňom. Najväčší ostrov, Sao Miguel, je pre svoje prírodné bohatstvo nazývaný „Zelený ostrov”. Malebná dedinka Sete Cidades vás uchváti jazerami Lagoa Azul a Lagoa Verde. Jeden z najkrajších výhľadov na ostrove je Grota do Inferno, odkiaľ môžete obdivovať obidve jazerá.

TIP: Prečítajte si článok, kde bližšie popisujeme top 4 Azorské ostrovy ktoré sa oplatí navštíviť a prečo.

Najlepšie pláže a kúpanie na sopečných ostrovoch

Zavrite oči a predstavte si vôňu oceánu, šum vĺn, pokoj, osviežujúcu vodu a magické východy a západy slnka. Takýto pocit navodzujú útesy a pláže v srdci Atlantiku. Najpríjemnejšia voda je v období od mája do októbra.

Madeira ponúka pestrú paletu pláží. Od kamenistých pláží s krásnymi výhľadmi, stvorených na fotku, až po pláže s čiernym pieskom, ktoré lákajú na oddych a surfovanie. Pre milovníkov klasických dovolenkových pláží sú tu Calheta a Machico s dovezeným svetlým pieskom z afrického Maroka. Obľúbené na plávanie sú prírodné bazény „Piscinas naturais”, napr. v skalách Porto Moniz alebo Seixal. Okrem pláží a prírodných bazénov sa na Madeire nachádza mnoho umelo vybudovaných kúpalísk, nazávaných „Complexo balnear”, ideálnych pre rodiny s deťmi.

Sopečné pláže na Madeire a termálne kúpele na Azoroch

Azory síce nie sú typickou plážovou destináciou, no nájdete tu sopečné pláže s čiernym pieskom, ako aj skalnaté zákutia ukryté medzi malebnými útesmi. Mnohé sa pýšia, podobne ako na Madeire, morskými bazénmi. Jedným z top pobreží je Ponta da Ferraria - prírodné kúpalisko s termálnou vodou. Zaujímavou alternatívou sú prírodné horúce sírne pramene, s teplotou 26 až 39 °C. Medzi obľúbené kúpele pod holým nebom patria Caldeira Velha s 3 teplými termálnymi bazénmi a chladnejším prírodným bazénom s vodopádom.

Jedinečný zážitok Madeiry a Azorov

Madeira ponúka

  • Tobogán na súši – top atrakcia na Madeire je 2 km zjazd na drevených saniach.
  • UNESCO rezervácia – typické domčeky v Santane so slamenými strechami siahajúce až k zemi.
  • Cabo Girão – 2. najvyšší morský útes v Európe (580 m n. m), ktorý je atrakciou pre odvážnejších turistov.
  • Madeirské víno – ohúria vás terasovité vinice a ochutnávky svetoznámeho madeirského vína.

Najlepší zážitok: tobogán na Madeire a pozorovanie veľrýb na Azoroch

Azory ponúkajú

  • Jediné čajové plantáže v Európe, kde môžete spoznať proces výroby čaju a vychutnať si jeho jedinečnú chuť.
  • Ananásy – ani za exotikou netreba chodiť ďaleko, Azorčania pestujú výborné ananásy.  
  • Pozorovanie veľrýb a delfínov v ich prirodzenom prostredí.

Suveníry zo sopečných ostrovov

Madeirské klobúky, maľby, keramika a rustikálne sladkosti sú najčastejším suvenírom, najmä pre svoju skladnosť. Ak máte viac priestoru v podpalubnej batožine, madeirský rum, či víno, sú taktiež ideálnym suvenírom pre vašich blízkych.

Z Azorov si môžete odniesť remeselné výrobky, vrátane keramiky, prútené košíky, miniatúry figovníkovej kôry a kvety z rybích šupín. Okrem toho ľudia obľubujú výrobky z čajových a ananásových plantáží.

Tradičné madeirské klobúky a ananásový džem z Azorských ostrovov

Stále váhate, na ktorý sopečný ostrov sa vybrať? Nezúfajte. Pripravili sme pre vás dobrodružný zájazd, ktorý kombinuje to najlepšie z oboch. Navštívite čarovný Lisabon, Madeiru aj Azorské ostrovy. Rezervujte si miesto ako jednotlivec, pár, rodina alebo skupinka priateľov a pripravte sa na nezabudnuteľné dobrodružstvo s našimi skúsenými sprievodcami.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Nikoleta Kotrčová

Nikoleta Kotrčová

O autorovi

Digitálna nomádka, ktorá s ruksakom na chrbte spoznáva svet. Vášeň k cestovaniu objavila počas štúdia v Grécku a Nórsku. Obľubuje zvieraciu spoločnosť a keďže sa sama ešte neusadila, stráži ľuďom na cestách ich domácich miláčikov. Kultúru krajiny objavuje cez lokálne jedlo a ľudí, najradšej má ázijskú a indickú kuchyňu. Miluje hory aj oceán, kde nachádza nesmiernu hĺbku a inšpiráciu. Keď práve nepíše o všetkých úžasných miestach na svete, ktoré by ste mali navštíviť, túla sa, fotí a objavuje nepoznané.