Alt Text!
Ázia

Indonézska káva: tropický pôžitok v šálke

Indonézska káva: tropický pôžitok v šálke | Blog CK Victory Travel

Objavte tajomstvá indonézskej kávy, ktorá sa pestuje na tisícoch ostrovov rozprestierajúcich sa medzi Tichým a Indickým oceánom. Indonézia, krajina s bohatou históriou a rozmanitosťou, ponúka unikátne kávové zážitky od tradičných plantáží na Jáve po exotickú Kopi Luwak. Prečo má káva z tohto regiónu taký jedinečný chuťový profil a aké tajomstvá sa skrývajú za jej pestovaním? Vydajte sa s nami na cestu za kávovými pokladmi Indonézie a objavte, prečo sa táto krajina stala jedným z najväčších svetových producentov kávy.

História a vývoj kávy v Indonézii

Indonézia, rozsiahla krajina rozprestierajúca sa na tisícoch ostrovov medzi Tichým a Indickým oceánom, je jedným z najvýznamnejších producentov kávy na svete. Históriu kávy v Indonézii môžeme datovať už do začiatku 18. storočia, keď holandskí kolonizátori priviezli kávové semená na ostrov Jáva. Indonézia bola jednou z prvých krajín mimo Arabského polostrova, kde sa káva začala pestovať. Prvé plantáže boli založené v roku 1696 a káva sa rýchlo stala významným exportným artiklom.

Spočiatku sa v Indonézii pestovala prevažne arabika, no v 19. storočí plantáže zasiahla hrdza kávovníkových listov, a veľa plodín bolo zničených. Na prelome 20. storočia sa preto začala pestovať odolnejšia odroda robusta, ktorá sa stala dominantnou na indonézskych plantážach. Postupom času sa však pestovanie arabiky obnovilo, a dnes Indonézia ponúka širokú škálu kávových odrôd a profilov.

Indonézske kávovníky – zelené kávové bôby Robusta a Arabica. Zdroj: Depositphotos

Indonézske odrody kávy

Indonézia je známa svojou rozmanitosťou kávových odrôd, ktoré odrážajú rôznorodosť klímy a geografických podmienok krajiny.  Mnohé kávové plantáže v Indonézii sa nachádzajú na vulkanickej pôde, ktorá je bohatá na minerály. To prispieva k unikátnym chuťovým vlastnostiam kávy z tohto regiónu.

Medzi najvýznamnejšie odrody patria:

  1. Sumatra Mandheling: Táto odroda pochádza z ostrova Sumatra a je známa svojím plným telom a nízkou kyslosťou. Káva Mandheling má často zemitý a korenistý profil s náznakmi čokolády a tabaku. Ostrov Sumatra je známy svojimi bohatými a plnými kávami s charakteristickými zemitými tónmi. Najvýznamnejšie oblasti pestovania kávy sú Mandheling, Lintong a Gayo.
  2. Sulawesi Toraja: Káva z ostrova Sulawesi, konkrétne z oblasti Toraja, má jedinečný chuťový profil. Vyznačuje sa komplexnými chuťami s jemnou kyslosťou a sladkými tónmi ovocia a orechov. 
  3. Bali Kintamani: Odroda pestovaná na ostrove Bali má svetlejšie telo a výraznejšiu kyslosť. Káva Kintamani často obsahuje citrusové tóny, ktoré jej dodávajú sviežosť.
  4. Java Arabica: Pôvodná indonézska odroda, ktorá sa pestuje na ostrove Jáva, je známa svojou jemnosťou a vyváženou chuťou. Káva Java Arabica má stredne plné telo a jemné ovocné tóny.
  5. Kopi Luwak: Jedna z najznámejších a zároveň najkontroverznejších indonézskych káv. Kopi Luwak sa získava z trusu cibetiek, ktoré konzumujú kávové čerešne. Tento proces údajne zlepšuje chuťový profil kávy, no je spojený aj s etickými otázkami týkajúcimi sa chovu cibetiek.

 
TIP: Dedinu Toraja navštevujeme počas zájazdu Sulawesi, Togeany - Indonézska rozprávka.

 

Na tradičnom indonézskom obede nechýba ani káva. Zdroj: Martina Mikušová

Súčasnosť a obľúbenosť kávy v Indonézii

V súčasnosti je Indonézia štvrtým najväčším producentom kávy na svete, hneď za Brazíliou, Vietnamom a Kolumbiou. Káva zohráva dôležitú úlohu v indonézskej ekonomike a kultúre, pričom krajina ročne vyprodukuje milióny ton kávových zŕn.

Indonézania sú vášniví konzumenti kávy a kávová kultúra je pevne zakorenená v každodennom živote. V mestách ako Jakarta a Bali vznikajú moderné kaviarne, ktoré ponúkajú kvalitnú domácu aj importovanú kávu. Tradičné kaviarne, známe ako "warung kopi," sú tiež stále populárne a slúžia ako miesta spoločenských stretnutí.

 

Najobľúbenejšie kávy v Indonézii

  1. Kopi Tubruk: Tradičná indonézska káva, ktorá sa pripravuje jednoduchým zalievaním hrubo mletých kávových zŕn horúcou vodou. Tento spôsob prípravy je veľmi populárny v celej krajine, najmä na vidieku.
  2. Kopi Joss: Unikátna káva, ktorá pochádza z Yogyakarty na Jáve. Do šálky horúcej kávy sa pridáva kúsok horúceho dreveného uhlia, čo jej dodáva jedinečnú chuť a arómu.
  3. Kopi Luwak: Už spomínaná exkluzívna káva, ktorá je často považovaná za delikatesu a je obľúbená medzi turistami aj domácimi konzumentmi.
  4. Es Kopi: alebo ľadová káva, ktorá je obzvlášť obľúbená v horúcom tropickom podnebí Indonézie. Es Kopi môže byť pripravená rôznymi spôsobmi, vrátane kombinácií s kondenzovaným mliekom alebo rôznymi príchuťami.

TIP: Takúto kávu máte možnosť ochutnať na našom zájazde Jáva & Bali: Duša Indonézie.

 

Príprava tradičnej indonézskej kávy. Zdroj: Depositphotos

Káva na Bali: Poklad v srdci Indonézie

Káva z Bali patrí medzi menej známe, ale o to zaujímavejšie poklady svetovej kávovej scény. Táto indonézska perla, pestovaná na tejto tropickej ostrove, ponúka jedinečný chuťový profil, ktorý ocení každý milovník kvalitnej kávy.

Na Bali sa káva pestuje na sopečných svahoch pohoria Kintamani, ktoré poskytuje ideálne podmienky pre rast kávovníka. Pôda je bohatá na živiny vďaka sopečnému popolu a klíma je mierne chladnejšia a vlhkejšia, čo je pre kávovníky optimálne.

Bali využíva tradičné metódy spracovania kávy, pričom najbežnejšou je mokrá metóda, ktorá zaručuje vysokú kvalitu zŕn. Po zbere sú kávové čerešne ručne triedené, následne fermentované a sušené na slnku. Tento proces zachováva prirodzené chuťové vlastnosti zŕn a prispieva k ich charakteristickému komplexnému chuťovému profilu.


Hlavné chuťové vlastnosti, ktoré môžete očakávať od kávy z Bali, zahŕňajú:

  • Ovocné tóny: často sú to najmä citrusové a bobuľové plody. To káve dodáva sviežosť a živé arómy.
  • Čokoládové a karamelové podtóny: je cítit jemné čokoládové a karamelové podtóny, ktoré káve dodávajú hĺbku a sladkosť.
  • Korenisté a bylinkové nuansy: balijské kávy majú korenisté a bylinkové nuansy, ktoré zvyšujú komplexnosť chuťového profilu.
  • Jemná acidita: acidita kávy z Bali je zvyčajne jemná a vyvážená, čo prispieva k jej hladkému a príjemnému pocitu v ústach.

 

Praženie balijských kávových zŕn . Zdroj: Depositphotos

Indonézia je krajinou s bohatou kávovou históriou a rozmanitou ponukou kávových odrôd. Od tradičných metód prípravy až po moderné kaviarne, káva je neoddeliteľnou súčasťou indonézskeho každodenného života. Pestovanie kávy je dôležitým ekonomickým faktorom a indonézske kávové zrná sú cenené po celom svete pre svoju jedinečnú chuť a kvalitu. Bez ohľadu na to, či preferujete robustné sumatranské kávy alebo exotickú Kopi Luwak, Indonézia má čo ponúknuť každému milovníkovi kávy.

Ochutnať takúto kávu budete rozhodne môcť na jednom z našich zájazdov v Indonézií

 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Martina Mikušová

Martina Mikušová

O autorovi

Túžba cestovať v nej splanula už na základnej škole, keď listovala učebnicu geografie. Teraz už má precestovanú veľkú časť Európy, celú Juhovýchodnú Áziu, sčasti Indonéziu a pár ďalších kútov. Mesiac strávila štúdiom v Johanesburgu a 4 roky v Dánsku. Cestovanie je pre Martinu inšpirácia a rada stretáva rôznych ľudí a spoznáva cudzie kultúry. Preferuje prírodu a turisticky menej navštevované miesta. Najfotogenickejší trek zažila v Gruzínsku a najdobrodružnejší v Mjanmarsku. Motorkou vyliezla na “Kilimandžáro”– cestu plnú opíc a učila kmeň manggarajcov piecť palacinky.