Indonézia, rozsiahla krajina rozprestierajúca sa na tisícoch ostrovov medzi Tichým a Indickým oceánom, je jedným z najvýznamnejších producentov kávy na svete. Históriu kávy v Indonézii môžeme datovať už do začiatku 18. storočia, keď holandskí kolonizátori priviezli kávové semená na ostrov Jáva. Indonézia bola jednou z prvých krajín mimo Arabského polostrova, kde sa káva začala pestovať. Prvé plantáže boli založené v roku 1696 a káva sa rýchlo stala významným exportným artiklom.
Spočiatku sa v Indonézii pestovala prevažne arabika, no v 19. storočí plantáže zasiahla hrdza kávovníkových listov, a veľa plodín bolo zničených. Na prelome 20. storočia sa preto začala pestovať odolnejšia odroda robusta, ktorá sa stala dominantnou na indonézskych plantážach. Postupom času sa však pestovanie arabiky obnovilo, a dnes Indonézia ponúka širokú škálu kávových odrôd a profilov.