Alt Text!
Európa

Letný roadtrip Nórskom

Letný roadtrip Nórskom | Blog CK Victory Travel

Nórsko, krajina kontrastov kde sú zimy kruté a tmavé a v lete slnko nezapadá ani o polnoci. Krajina, kde všetko funguje na 110% a inžinierske projekty sú také ohromujúce, že vás časom neprekvapí ani niekoľko-pruhový kruhový objazd v tunely v skalnom masíve uprostred tundry. Krajina majestátnych hôr týčiacich sa nad hlbokými fjordami, kde jedna z najstarších civilizácií stvorila jeden z najmladších národov. Obrovskí patrioti a pohostinní dobráci, takí sú Nóri. 

Údolie Oldendalen s nádherným ľadovcovým jazerom

Pracujem ako sprievodkyňa pre cestovnú kanceláriu Victory Travel a Nórsko patrí medzi moje najobľúbenejšie európske destinácie. Vďaka nízkej hustote obyvateľstva je pravdepodobné, že by sa po korona kríze mohlo Nórsko ako jedna z prvých krajín znovu otvoriť turizmu. Poďte sa teda inšpirovať mojimi obľúbenými miestami v tejto nezabudnuteľnej krajine.

Oslo

Náš veľký okruh Nórskom začíname v hlavnom meste, v Osle. Kozmopolitná metropola zasadená medzi more a vysoké hory si zachováva osviežujúcu blízkosť k prírode. Jedno z najrýchlejšie rastúcich európskych miest, Oslo bzučí energiou nových štvrtí, pýši sa repertoárom reštaurácii so špičkovým jedlom, aj pestrou umeleckou scénou. Centru mesta dominuje skvost súčasnej severskej architektúry, budova opery Operahuset. Táto ikonická stavba z bieleho mramoru a zo skla od architektonického štúdia Snohetta má svojim tvarom pripomínať ľadovec plávajúci v prístave. Ponúka nádherný výhľad na Oslofjord, s tvarom labutej šije. 

Budova opery Operahuset v Osle

Autoturistika, alebo nórske výhliadkové trasy

Nórska krajina je neobyčajne rozmanitá – na západe dlhé pobrežie lemujú hlboké fjordy, na východe sú husté lesy, na severe arktická tundra a na juhu tisíce ostrovov a skalných ostrovčekov. Scenérie, ktoré sú naživo ešte úžasnejšie ako na obrázkoch, do Nórska každoročne lákajú tisíce návštevníkov. Na to aby ste si užili krásu panenskej prírody dokonca nemusíte absolvovať dlhé túry do nedostupných terénov. Nórsko má vybudovaných 18 národných turistických ciest v celkovej dĺžke 2136 km, ktoré vedú cez tie najscénickejšie miesta krajiny. To z neho robí ideálnu destináciu na „roadtrip“. Projekt zahŕňa budovanie odpočívadiel a vyhliadkových plošín nápaditého dizajnu, či umeleckých inštalácii, ktoré májú človeka novými a prekvapujúcimi spôsobmi priblížiť k prírode. Aj obyčajná zastávka na toalete tak môže byť zážitkom – steny sú tu presklené a vy máte zo svojho trónu výhľad na nádhernú divokú prírodu. 

Národná turistická cesta vysoko v horách

Cesta Trolov

Azda tá najdramatickejšia zo všetkých národných scénických ciest je „Trollstigen“ – Trolia cesta. Vinie sa 10 percentným stúpaním prudkým svahom a vyzerá akoby ju do skalného masívu skutočne vysekali samotní trolovia. Horský prechod má prevýšenie približne 850 metrov a ponúka prenádherné výhľady na divokú horskú krajinu. Jedenásť prudkých úzkych zákrut spôsobuje slabším povahám závrate a adrenalínovým nadšencom príjemné zimomriavky. Cestu pretínajú dva nádherné asi 240 m vysoké vodopády napájané vodou z topiaceho sa snehu z okolitých 1800m vysokých hôr. Zaujímavá vyhliadková plošina ako balkón vyčnieva cez skalnú rímsu a vznáša sa 200 metrov priamo nad cestou Trollstigen. Prevádzková sezóna tu trvá od polovice mája do októbra, v zimných mesiacoch je kvôli návalom snehu cesta uzavretá.

Trollstigen v preklade znamená "trolí rebrík"

Najkrajší fjord sveta

Trollstigen je spojená s Geiranger fjordom, zapísaným do svetového prírodného dedičstva UNESCO. Geiranger, mnohými považovaný za najkrajší fjord na svete je 15 km dlhá vetva Sunnylvsfjordu zarytá v horách ďaleko od mora. Vyhliadková plavba loďou odhaľuje vysoké vodopády s romantickými názvami „Sedem sestier“ a „Nevestin závoj“. K prudkým svahom sa na niektorých miestach tlačia malé zelené farmy, odrezané od okolitého sveta. Farmári do mestečka Geiranger na konci fjordu často nechodia. Na malom kúsku zeme majú všetko, čo potrebujú.

Geiranger fjord

Secesia severu

Ďalej na západ od Geiranger fjordu leží najväčšie rybárske mesto Nórska – Ålesund, ktoré sa rozprestiera na niekoľkých ostrovoch siahajúcich až do Atlantického oceánu. V minulosti mesto zasiahol silný požiar, ktorý zničil takmer celé jeho centrum vystavané z dreva. Preto boli v roku 1904 navrhnuté nové budovy vo vtedy módnom secesnom štýle. Prechádzky uličkami tohto najromantickejšieho mesta severu odhaľujú farebné priečelia prístavných domov zdobené odkazmi na severskú mytológiu, množstvo útulných kaviarní,  galérii a antikvariátov. Dnes je Ålesund kultúrnym centrom regiónu, aj miestom konania jedného z najpopulárnejších letných hudobných festivalov v Nórsku – Jugendfest. 

Panoráma mesta  Ålesund

Ostrov vtákov Runde

Neďaleko od secesného Ålesundu leží čarovný ostrov Runde. Vedie naň scénická cesta, ktorá ako húsenková dráha preskakuje mostmi z jedného ostrovčeka na druhý. Dlhé pešie túry panenskou prírodou s čerstvým morským vzduchom a s úchvatnými výhľadmi na vysoké útesy a otvorené Nórske more človeku doslova „dobíjajú baterky“. Ostrov má len 150 obyvateľov, no každoročne od februára do augusta je domovom viac ako 500 000 vtákov. Stretávame sa tu aj s kolóniou rozkošnej Alky bielobradej „papagája severu“.

Alka bielobradá hniezdi na malebnom ostrove Runde

Rýchlo miznúce ľadovce

Ďalej na východ v pohoriach vnútrozemia sa skrýva dedinka Olden, ktorá je začiatkom krásneho údolia Oldedalen. Vedie ním nenáročná prechádzka okolo tyrkysového ľadovcového jazera až k ľadovcovému splazu Briksdalsbreen. Briksdalsbreen je ramenom najväčšieho ľadovca kontinentálnej Európy Jostedalsbreen, ktorý zaberá plochu 487 kilometrov štvorcových a jeho najvyšší bod je vo výške 1957 m. n. m. Ľadovcová voda je tu taká čistá, že miestni turisti smelo pijú priamo z jazera. 

Ľadovcový splaz Briksdalsbreen

Trolí jazyk

Nižšie na juhu medzi mestami Oslo a Bergen leží spektakulárna prírodná dominanta – Trolltunga. Útes pripomínajúci trolí jazyk levituje 700 metrov nad jazerom Ringedalsvatnet. Túra cez vysokohorský terén až na okraj „jazyka“ (1180 m. n. m.) je dlhá a náročná, ale odmenou sú dych vyrážajúce výhľady.

Úžasné Nórsko s dostupnou divokou prírodou, pôsobivou architektúrou a sympatickými obyvateľmi sizamilujete natoľko, že sa tam zaručene budete chcieť vrátiť.

Trolltunga - trolí jazyk čnie 700 metrov nad jazerom

Autor: Zuzana Čaprnková, sprievodkyňa CK Victory Travel.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Zuzana Čaprnková

Zuzana Čaprnková

O autorovi

Profesiou fotografka odišla na Ostrov bohov - Bali, kde na Univerzite umenia v Denpasare študovala tradičné umelecké remeslá. Do Indonézie sa okamžite zamilovala a našla v nej nekonečný zdroj inšpirácie. Bali je teraz jej druhý domov, kam sa neprestáva vracať. Tiež skúsila, aké je to žiť v krajine, kde v lete slnko nezapadá - v Nórsku študovala aj pracovala a precestovala ho celé od Osla až po Nordkapp. Ako sprievodkyňu ju môžete stretnúť na našich zájazdoch do Ázie a do Európy.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY