Alt Text!
Ázia

Objavte 4 nepoznané destinácie v Indonézií

Objavte 4 nepoznané destinácie v Indonézií | Blog CK Victory Travel

Indonézia, krajina tisícov ostrovov a rozmanitých kultúr, ponúka veľa rôznych zážitkov pre cestovateľov. Okrem známych destinácií ako Bali či Yogyakarta, existujú menej navštevované miesta, ktoré stoja za objavenie. Spoznajte Raja Ampat, Lombok, Tana Toraja a dedinku Waerebo - menej známe, ale fascinujúce a autentické miesta, ktoré predstavujú neprekonateľnú krásu.

1. Raja Ampat: Potápačský Raj

Raja Ampat, čo v preklade znamená "Štyria králi", je súostrovie skladajúce sa z viac než 1500 malých ostrovov, zátok a koralových útesov pri severozápadnom pobreží Novej Guiney v Indonézii. Toto miesto si získalo povesť jedného z najlepších miest na potápanie a šnorchlovanie na svete. Jeho malebné krajiny a nedotknutá príroda lákajú cestovateľov z celého sveta. Súostrovie je domovom jednej z najrozmanitejších biologických koralových útesov na svete. Odhaduje sa, že vo vodách Raja Ampat žije viac ako 1300 druhov rýb a 600 druhov koralov. 

 

Malebná krajina ostrova Wayag, Raja Ampat. Zdroj: Depositphotos

Najlepšie lokality na potápanie

  • Cape Kri: Toto miesto je známe rekordným počtom druhov rýb, ktoré tu môžete vidieť počas jedného ponoru. Od drobných gobií až po veľké pelagické druhy, Cape Kri je miestom, kde sa musíte ponoriť.
  • Manta Sandy: Ako názov napovedá, táto lokalita je známa výskytom obrovských mant, ktoré sem prichádzajú na čistenie. Vidieť tieto elegantné tvory v ich prirodzenom prostredí je nezabudnuteľný zážitok.
  • Misool: Táto oblasť je domovom niekoľkých nádherných potápačských lokalít, kde môžete objavovať rozmanité podmorské ekosystémy, od jaskýň až po koralové steny.

Podmorský svet Raja Ampat. Zdroj: Depositphotos

Raja Ampat nie je len o prírodných krásach; je to aj miesto s bohatou kultúrou a históriou. Miestni obyvatelia, väčšinou patriaci k pôvodným kmeňom, sú veľmi priateľskí a pohostinní. Tradičný životný štýl je stále prítomný a môžete sa zapojiť do rôznych kultúrnych aktivít, ako sú tradičné tance a remeselné práce.

TIP: Ak vás zaujíma tradičný spôsob života ľudí žijúcich v kmeňoch, vypočujte si náš podcast  Indonézia: Siberut a život etnika Mentawai. Ostrov Siberut sme navštívili so skupinkou cestovateľov zo Slovenska na našom zájazde.

2. Lombok: Skrytý klenot Indonézie

Ak hľadáte miesto, ktoré je plné vodopádov, ryžových políčok a bielych pláži, a nie je  preplnené turistami, Lombok je tou správnou voľbou. Tento ostrov, nachádzajúci sa len kúsok východne od Bali, ponúka návštevníkom úchvatné pláže, skvelé vlny na surfovanie, dramatické prírodné scenérie, kultúrne bohatstvo a autentický indonézsky zážitok.

Ostrov Lombok sa v roku 2024 umiestnil na 5. mieste v kategórii Najlepšia prírodná destinácia na svete podľa ocenenia Travellers Choice Award na portáli TripAdvisor.

TIP: Lombok navštevujeme na našom zájazde LOMBOK, GILI, BALI, JÁVA

Foto 1: Ryžové políčka v oblasti Tetebatu, Zdroj: Martina Mikušová. Vodopád Sendang Gile. Zdroj: Depositphotos

Len kúsok od letiska sa nachádzajú pokojné biele pláže Tanjung Aan, Selong Belanak a Mawi – známe idylickými západmi slnka, miernymi vlnami a bielym pieskom.

Pláže Selong Belanak, Mawi a Tanjung Aan. Zdroj: Martina Mikušová

Lombok je tiež rajom pre milovníkov prírody a turistiky. Najvýznamnejším vrcholom ostrova je Mount Rinjani: druhá najvyššia sopka v Indonézii, ktorá ponúka náročné, ale odmeňujúce túry. Výstup na vrchol Rinjani vám poskytne nádherné výhľady na okolitý ostrov a kráterové jazero Segara Anak. Výstup je náročný, ale zážitok stojí za každú kvapku potu.

Ostrov Lombok je významný aj svojou bohatou kultúrou. Jedným z miest, kde sa táto kultúra zachováva a žije, je dedina Sade. Dedina je známa svojimi tradičnými obydliami a zvykmi, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu.

 

Počas nášho zájazdu sme si v tradičnej dedine Sade urobili fotky v tradičných sasackých sarungoch. Zdroj: Martina Mikušová

Unikátna je architektúra v dedine Sade, ktorá predstavuje autentický obraz Sasakov - pôvodného etnika ostrova Lombok. Domy, známe ako "bale tani", sú postavené z prírodných materiálov, ako sú bambus, drevo a sušená tráva. Bale tani - tradičné domy, majú obdĺžnikový tvar a sú postavené na stĺpoch, čo chráni obyvateľov pred záplavami a škodcami. Strechy sú strmé a pokryté suchou trávou alebo palmovými listami, čo poskytuje dobrú izoláciu proti slnečnému žiareniu a dažďu.

V dedine Sade si tradičné sobášenie starostlivo zachovávajú ako súčasť kultúrneho dedičstva Sasakov. 

TIP: Prečítajte si o tradičných sobášoch v článku Kultúrne dedičstvo Indonézie: sobáše, pohreby a tance.

 

3. Tana Toraja: Magický kraj tradičných rituálov

V srdci indonézskeho ostrova Sulawesi sa nachádza jedinečný región Tana Toraja, známy svojou bohatou kultúrou, tradičnými rituálmi a malebnými krajinami. Toto fascinujúce miesto je ako cestovanie späť v čase, kde miestni obyvatelia dodnes dodržiavajú starodávne tradície a zvyky.

Tana Toraja sa vyznačuje jednou z najzložitejších a najrozsiahlejších ceremónií na svete, pohrebnými obradmi. Môžete tu byť svedkami rituálov, ktoré zahŕňajú tradičné tance, spevy a obetovanie byvolov či prasiat.

TIP: Prečítajte si o Pohrebných obradoch v článku Kultúrne dedičstvo Indonézie: sobáše, pohreby a tradičné tance

 

Pohrebné obrady v Tana Toraja. Zdroj: Martina Mikušová

Unikátne Pohrebiská

V Tana Toraja nájdete niekoľko unikátnych pohrebísk:

  • Lemo: Miestni obyvatelia pochovávajú svojich zosnulých v jaskyniach, ktoré sú vytesané do útesov. 
  • Londa: Na miestach ako Londa sú rakvy zavesené vysoko v skalách, čím sa zabezpečuje ochrana pred zlými duchmi a zvieratami.

Tradičné Domy Tongkonan

Jedným z charakteristických znakov Tana Toraja sú tradičné domy zvané Tongkonan. Tieto domy sú známe svojou jedinečnou architektúrou, ktorá zahŕňa vysoké, zakrivené strechy, často zdobené vyrezávanými motívmi a jasnými farbami. Tongkonan slúžia nielen ako obytné domy, ale aj ako miesta na rodinné a spoločenské stretnutia.

Podľa miestnych legiend, prvé Tongkonany postavili predkovia Toraja ľudí, ktorí prišli z pohoria na severe. Názov "Tongkonan" pochádza zo slova "tongkon," čo znamená "sedieť" alebo "zastaviť sa," čo odkazuje na funkciu domu ako miesta stretnutia a odpočinku.

 

Tradičné domy Tongkonan. Zdroj: Martina Mikušová

Najvýraznejším prvkom Tongkonan je jeho zakrivená strecha, ktorá pripomína tvar byvolích rohov. Strecha je pokrytá vrstvami bambusových alebo palmových listov a je vyvýšená na drevených stĺpoch. 

Nie sú to len stavby; sú živým svedectvom bohatého kultúrneho dedičstva a tradícií Toraja ľudí. Návšteva Tana Toraja a jej ikonických Tongkonan poskytuje nezabudnuteľný zážitok, ktorý vám umožní hlbšie pochopiť a oceniť rozmanitosť a krásu indonézskej kultúry. Ak hľadáte jedinečnú a autentickú cestovateľskú destináciu, Tana Toraja by mala byť určite na vašom zozname.

TIP: Túto unikátnu dedinu Tana Toraja navštevujete aj na našom zájazde SULAWESI, TOGEANY – INDONÉZSKA ROZPRÁVKA 

4. Flores a dedina Waerebo: Perla medzi horami

Waerebo je odľahlá dedina nachádzajúca sa vo vysokých horách ostrova Flores. Je známa svojimi tradičnými domami, nazývanými mbaru niang, ktoré majú unikátny kužeľovitý tvar a sú postavené z prírodných materiálov​​. Dedina je dostupná iba pešou túrou, čo pridáva na jej autentickosti a izolovanosti.

Návšteva Waerebo je ako krok späť v čase, kde môžete zažiť pohostinnosť miestnych obyvateľov, naučiť sa o ich tradíciách a zúčastniť sa ich každodenných činností. Dedina sa nachádza vo výške 1200 metrov nad morom, obklopená hustými lesmi a vysokými horami.  V roku 2012 bola ocenená UNESCO za zachovanie kultúrneho dedičstva a obnovu týchto tradičných domov.

 

Tradičné domy a miestna obyvateľka zahalená v sarungu. Zdroj: Martina Mikušová

Pri príchode do dediny vás najprv musí prijať miestny náčelník, ktorý vám umožní ostať v dedine cez noc, keďže cesta sem je ďaleká a musíte tu zostať počas noci.  Budete mať možnosť sa zúčastniť na rôznych miestnych rituáloch a každodenných činnostiach. Môžete sa naučiť, ako sa vyrábajú tradičné textílie, ochutnať miestne jedlá, vidieť ako pestujú vanilku, alebo kávu…

TIP: Prečítajte si článok Indonézska káva: tropický pôžitok v šálke a objavte tajomstvá kávy, ktorá sa pestuje na tisícoch ostrovov. 

Dedinka vo výške 1200 m n.m. je často obkolesená oblakmi. Zdroj: Martina Mikušová

Tradičné domy mbaru niang sú srdcom Waerebo. Každý dom slúži ako obydlie pre viacero rodín a je miestom stretávania komunity. Domy sú navrhnuté tak, aby odolávali drsným horským podmienkam a poskytovali teplo a pohodlie svojim obyvateľom. 

Vo vnútri mbaru niang pripravujeme večeru. Zdroj: Martina Mikušová

Jedným z najvýznamnejších kultúrnych prejavov v dedine Waerebo je Caci tanec.

TIP: Prečítajte si o tradičnom bojovom tanci v článku Kultúrne dedičstvo Indonézie. 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Martina Mikušová

Martina Mikušová

O autorovi

Túžba cestovať v nej splanula už na základnej škole, keď listovala učebnicu geografie. Teraz už má precestovanú veľkú časť Európy, celú Juhovýchodnú Áziu, sčasti Indonéziu a pár ďalších kútov. Mesiac strávila štúdiom v Johanesburgu a 4 roky v Dánsku. Cestovanie je pre Martinu inšpirácia a rada stretáva rôznych ľudí a spoznáva cudzie kultúry. Preferuje prírodu a turisticky menej navštevované miesta. Najfotogenickejší trek zažila v Gruzínsku a najdobrodružnejší v Mjanmarsku. Motorkou vyliezla na “Kilimandžáro”– cestu plnú opíc a učila kmeň manggarajcov piecť palacinky.