Alt Text!
Európa

Prečo sa oplatí ísť do Nórska?

Prečo sa oplatí ísť do Nórska? | Blog CK Victory Travel

Keď som prvýkrát v živote videla pár fotiek z Nórska, hneď som vedela, že chcem túto krásnu krajinu navštíviť. O pár rokov neskôr sa mi to splnilo, aj keď nie úplne ako bežnému turistovi. Kedže študujeme posledný ročník filmovej školy, rozhodli sme sa, že po tom čo sme rok predtým natočili dokument na
Islande, to tento rok skúsime v Nórsku.

Dostanete sa tam množstvom dopravných prostriedkov, pričom pri ceste autom alebo autobusom máte po ceste možnosť spoznať Nemecko, Dánsko, Švédsko a ďalšie krajiny, cez ktoré sa rozhodnete ísť, čo je príjemné spestrenie a keď nechytíte dobrú cenu letenky, ktoré sú do tejto krajiny dosť drahé, tak aj dosť výhodné. Cesta tam síce potrvá dva dni, ale je veľkou výhodou mať k dispozícii v Nórsku svoje auto, ktorých požičanie na mieste je veľmi drahé. Nevyhnú sa vám poplatky za trajekt alebo za most z Dánska do Švédska, ako aj mýtne Nórskych miest, ale neoľutujete.

 

K trollom cez zákruty

Medzi najkrajšie miesta v tejto prenádhernej krajine patrí určite množstvo prírodných krás ako napríklad Trolia cesta, kde sa môžete kochať neuveriteľne kľukatou a úzkou cestičkou, ktorá vedie od peknej vyhliadky do údolia. V prípade, že trpíte nevoľnosťou, určite odporúčam liek proti nevoľnosti, pretože zákruty sú naozaj ostré a časté.

 

Ľadovce a fjordy – highlighty Nórska

Ľadovec Jostedalsbreenu je ďalším z miest, ktoré sa oplatí vidieť. Cestou k nemu si trošku precvičíte svoju rovnováhu na skalách, ale výhľad na skialpinistov na vrchole ľadovca vám umožní rýchlo na strach zabudnúť. V tom prípade, že sa vám nechce chodiť, je možné sa tam dopraviť aj loďkou.

Geiranger Fjord spolu s priľahlým mestečkom umožňujú turistom pestrý viac hodinový program pri vyhliadke loďou s prednáškou vo viacero jazykoch alebo pri posedení v miestnych príjemných kaviarničkách na káve a koláčiku. Je tu možnosť vidieť vodopády alebo rôzne živočíchy.

 

Oslo 

Park Gustava Vigelanda, v hlavnom meste Oslo, je príjemné miesto na nafotenie množstva fontán a sôch. V prípade slnečného počasia je možné si tu spraviť aj príjemný piknik alebo pozorovať miestnych ako fúkajú bubliny pre deti, tancujú, či behajú.

Úžasná vyhliadka Dalsnibba vám umožní pozrieť si Nórsku krajinu z veľkej výšky a pokochať sa krásnou prírodou. Je to čarovné miesto kde sa oplatí zájsť.

 

Upršaný, no krásny Bergen

Bergen je príjemné prímorské mestečko, do ktorého si určite nezabudnite priniesť pršiplášť, kedže tu prší skoro každý deň v roku. O Bergenskom rybom trhu sa hovorí, že je to pasca na turistov, no nájdete tu množstvo celkom cenovo prijateľných nórskych špecialít.

V tejto krajine sa oplatí zotrvať minimálne dva týždne. Popozerať si všetky zákutia a prírodne krásy. Odvážlivcom šťastie praje, takže v prípade, že by ste chceli v tejto krajine utratiť čo najmenšie množstvo peňazí, zoberte si stan. Je tu možné stanovať kdekoľvek v prírode zadarmo. V prípade, že vás odradí zima a daždivé počasie, sú tu príjemné kempy, kde nájdete malé drevené chatky za síce vysokú, no zároveň najprijateľnejšiu cenu za ubytovanie. Je možné si so sebou priniesť tiež jedlo, ale len obmedzené množstvo. Potraviny sú tu dosť drahé, takže to vrelo odporúčam.

Čo si zbaliť?

Určite je dôležitá čapica, nepremokavá bunda, pohodlné trekové topánky a termo prádlo aj v prípade letnej návštevy.
Norí vedia všetci od trojročného dieťaťa po 70 ročného deduška perfektne anglicky, takže sa nemusíte obávať, že sa tu nedohovoríte. V prípade, že by ste od nich potrebovali nejakú láskavosť, oplatí sa im dať plechovku nášho piva, ktoré je tam rovnako ako ďalší alkohol veľmi drahé a preto má cenu zlata :)

 

 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Alica Barošová

Alica Barošová

O autorovi

Študuje filmovú produkciu v Zlíne a v lete zvykne točiť cestovateľské dokumenty. Začína to postavením štábu a pokračuje zabezpečením technického vybavenia. Počas dlhých ciest po Škandinávii dokáže v priebehu dvadsiatich minút nájsť typických miestnych obyvateľov a presvedčiť ich, aby porozprávali o svojej krajine na kameru. Miluje čokoládové M&M’S a rada fotí na Instagram.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY