Alt Text!
Európa

Čo ochutnať na Islande: Tradičné jedlá, morské plody a nezabudnuteľné chute

Čo ochutnať na Islande: Tradičné jedlá, morské plody a nezabudnuteľné chute | Blog CK Victory Travel

Island nie je len krajinou dramatických fjordov, vodopádov a geotermálnych prameňov, ale aj miestom, kde gastronómia čerpá zo spojenia prírody a tradícií. Islandské jedlo je jednoduché, ale výnimočne kvalitné, pripravené z čerstvých surovín, ktoré priamo odzrkadľujú severský život. Ak sa chystáte objaviť ostrov ohňa a ľadu, pripravte sa okrem očarujúcich scenérii, aj na autentické chuťové zážitky, ktoré doplnia váš výlet o nový rozmer.

1. Tradičné islandské jedlá

Hákarl (kvasený žralok)

Hákarl, fermentovaný žralok, je pravdepodobne najznámejšia a najvýraznejšia islandská pochúťka. Hoci si táto pochúťka vyžaduje odvážny prístup, je súčasťou islandského dedičstva. Mäso sa fermentuje niekoľko mesiacov a výsledkom je veľmi silná chuť i vôňa(pre mňa horšie ako olomoucké syrečky). Hákarl najlepšie ochutnáte s miestnym páleným nápojom Brennivín, ktorý sa podáva ako jeho “protiklad”. 


TIP: Ak sa rozhodnete pre tento kulinársky zážitok, Victory Travel vám vie pomôcť zažiť ho v autentickom prostredí na zájazde Island veľký okruh.

Hákarl – najsmradľavejšia pochúťka na Islande. Foto: Martin Buzogáň

Svið (varená ovčia hlava)

Ďalšou odvážnou položkou v islandskom menu je Svið, varená ovčia hlava. Toto tradičné jedlo sa kedysi pripravovalo ako súčasť zimných osláv. Dnes je Svið symbolom islandského folklóru a histórie, ktorý si môžu turisti vyskúšať v niektorých tradičných reštauráciách.

Skyr

Skyr je chutná, osviežujúca a krémová mliečna pochúťka, ktorá má v sebe viac proteínov než väčšina jogurtov. Tento “islandský jogurt” je obľúbený v celej krajine a podáva sa ako raňajky alebo dezert. Odporúčam ho kombinovať s rôznymi domácimi džemami.

Islandský jogurt Skyr. Foto: Martin Buzogáň

2. Islandské morské plody

Gravlax (marinovaný losos)

Island má vynikajúce podmienky pre lov čerstvých morských rýb, a tak patrí k svetovým lídrom v morských plodoch. Gravlax, marinovaný losos s koprovou omáčkou, je výborným príkladom, ako Islandčania dokážu využiť čerstvé a kvalitné ryby. Podáva sa ako predjedlo, často v kombinácii so skyr či Rúgbrauð.

Losos Gravlax taktiež nájdete na viacero spôsobov, pri raňajkách či obedoch. Foto: Martin Buzogáň

Humar (islandský langustín)

Islanďania majú výnimočné morské plody a humar, miestny druh langustína, je toho príkladom. Jeho mäso je jemné a chutné, a často sa podáva grilovaný alebo v lahodnej krémovej polievke. Skutočný labužnícky zážitok si môžete vychutnať v pobrežných reštauráciách s výhľadom na fjordy.


TIP: Prečítajte si článok 17 miest, čo vidieť na Islande.

3. Sezónne špeciality a sladkosti

Rúgbrauð (ryžový chlieb)

Rúgbrauð, tmavý sladký chlieb pečený tradične v horúcich prameňoch, je miestnou pochúťkou, ktorú turisti milujú. Má jemnú chuť s nádychom sladkosti a podáva sa so skyr, údenými rybami alebo len samotný. Tento chlieb nemusíte hľadať, dostanete ho k raňajkám, k obedu či večeri.

Polievka s chlebom: Rúgbrauð. Ku každej polievke dostanete aj tradičný čierny chlebík s maslom. Foto: Martin Buzogáň

Kleinur

Tieto islandské šišky sú obľúbené najmä počas osláv, keď sa stretáva rodina a priatelia. Podobajú sa na naše šišky, sú však menej sladké a majú jemne chrumkavý povrch. Ideálne sú ako popoludňajší snack ku káve.

4. Islandské nápoje

Brennivín

Brennivín, známy aj ako “Čierna smrť”, je destilát, ktorý sa tradične vyrába z rasce a podáva sa na Islande pri rôznych príležitostiach. Má silnú chuť a často sa konzumuje po jedle, ako digestív. Pre tých, čo si trúfajú ochutnať hákarl, je Brennivín vhodným spoločníkom.

Brennivín: My máme borovičku, oni rascovičku, predávanú v plaste. Foto: Martin Buzogáň

Miestne pivo a cider

Aj keď bol alkohol na Islande dlho zakázaný, dnes tu nájdete kvalitné lokálne pivá a cider, ktoré osviežia po dlhom dni plnom objavovania. Niektoré pivovary dokonca organizujú prehliadky, kde si môžete vychutnať rôzne chute islandského piva, ktoré dopĺňa tunajšie tradičné jedlá.

Výborne pivko si môžte vychutnať ako v reštaurácii, tak pri erupcii sopky. Foto: Martin Buzogáň

Island je rajom pre dobrodruhov čo sa týka prírody, ale aj gastronómie. Ak sa vydáte na túto cestu s Victory Travel, čakajú na vás nielen panoramatické výhľady a dobrodružné zážitky, ale aj autentické chute tejto nádhernej krajiny. Victory Travel vám zabezpečí plnéčisté zážitky, kde spoznáte Island na všetkých úrovniach – od gejzírov až po tanier plný tradičných chutí. Tak neváhajte a zažite Island tak, ako ho poznajú iba miestni!

Island – krajina ohňa, ľadu a nádhernej prírody. Foto: Martin Buzogáň

Kým sa s nami vydáte na svoju dobrodružnú cestu, sledovať ma môžete aj na instagrame martin_buzogan.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Martin Buzogaň

Martin Buzogaň

O autorovi

Večný optimista a bláznivý východniar. Miluje cestovanie, úchvatné kultúrne pamiatky, nedotknutú prírodu, svetovú gastronómiu, tance a hlavne ľudí, jednoducho miluje svet taký, aký je! Rád sa učí novým veciam, preto aj teraz študuje. Rok života strávil v Škandinávii, ďalší vo východnej Európe a ďalší študoval v Portugalsku, ktoré si s jeho ostrovmi úplne zamiloval. Rád spoznáva ľudí a ich príbehy, nasáva atmosféru s miestnymi, učí sa variť miestnu kuchyňu, spievať miestne piesne a tancovať ako správny vychodniar, napríklad aj v Indii. Ak chcete zistiť čo to znamená, vydajte sa s ním na jednu z jeho ciest v Európe či Ázii! Na každom mieste Vám ochotne ukáže tie najkrajšie pláže, najlepšie reštaurácie, bary s najlepším pivom alebo najlepšie karaoke kluby, kde Vás v tom nikdy nenechá samých! Martin Vám pomôže nasať atmosféru plnými dúškami a vychutnať si krajinu ako pravý domáci.