Alt Text!
Európa

ISLAND - To nie je len oheň a ľad!

ISLAND - To nie je len oheň a ľad! | Blog CK Victory Travel

Aktívne sopky, lávové a geotermálne polia, horúce pramene, gejzíry a dych-berúce vodopády. To všetko človeku napadne, keď sa povie Island. Krajina ohňa a ľadu je aj miestom, kde sa od seba trhá Amerika a Európa, kde ľudia veria na trolov a elfov, miestom kde pravdepodobne ochutnáte najlepšiu tresku na svete.

Fantasy kaňon Fjaðrárgljúfur navštívime na našom zájazde Island - to najlepšie. Foto: Zuzana Čaprnková

Najmenej turistov za posledných 25 rokov

Mágiu islandskej prírody si človek najviac vychutná, keď nie je v obklopení davu ostatných turistov. Island v posledných rokoch zaznamenával prudký nárast počtu zahraničných návštevníkov. Bizarné je, že turistický boom na Islande odštartovali aj také udalosti ako výbuch sopky Eyjafjallajökull v roku 2010. Táto sopka, na ktorej mene si lámali jazyky všetci zahraniční reportéri, vtedy vychŕlila popol do výšky 10 km a zastavila leteckú dopravu v celej Európe na 6 dní. Islanďania túto erupciu vtipne nazývajú „turistická“. Senzáciechtivý cestovatelia vtedy vo veľkých počtoch prichádzali na Island, aby zažili erupciu na vlastnej koži. Minulý rok Island navštívilo až viac ako 2 000 000 turistov. Obmedzený mód cestovania zasa spôsobil, že v súčasnosti je na Islande najmenej turistov za posledných 25 rokov. Nádheru aj tých najznámejších miest, si teda môžete vychutnať v oslobodzujúcej samote.

Vodopád Skógafoss vždy patril medzi najnavštevovanejšie miesta Islandu. Teraz si ho vychutnáte úplne osamote. Foto: Zuzana Čaprnková

Podmienky vstupu do krajiny a bezpečnosť

Islandská vláda sa od začiatku správala vo vzniknutej situácii veľmi zodpovedne. V snahe zastaviť šírenie vírusu zaviedla povinné testovanie po prílete na letisku v Keflavíku. Po tomto teste sa každý musí izolovať 5 dní v Reykjavíku a absolvovať 2. test. Takto je cestovanie na Islande skutočne bezpečné a naviac - takmer bez ostatných turistov.

Scénický kráter vyhasnutej sopky Kerid. Foto: Zuzana Čaprnková

Ostrov dvoch kontinentov

Island je miestom, kde sa od seba pomaly oddeľujú 2 litosferické dosky – severoamerická a eurázijská a to rýchlosťou asi 2 cm za rok. Celý ostrov pretína tzv. Stredoatlantický chrbát – veľká kontinentálna trhlina. Na našom zájazde Island – to najlepšie, aj Island – veľký okruh navštívime aj údolie Thingvellir, kde táto trhlina vystupuje na povrch a vy si tak môžete pomyselne odskočiť z jedného kontinentu na druhý. Prítomnosť tektonickej trhliny na ostrove spôsobuje nadmernú vulkanickú činnosť. Island má viac ako 30 aktívnych sopiek a na celom ostrove sú rozsiahle oblasti s geotermálnou aktivitou. Gejzíry, horúce pramene a husté stĺpy horúcej pary stúpajúce zo zeme charakterizujú islandskú scenériu. Na ostrove je nespočet prírodných termálnych kúpeľov, ktoré radi navštevujú turisti aj miestni.

Kontinentálna trhlina Almannagjá je viditeľná v údolí Thingvellir. Foto: Zuzana Čaprnková

Divoké vnútrozemie

Popri pobreží celého Islandu vedie jedna okružná cesta „ring road“. Po nej sa vydáva väčšina cestovateľov objavovať nádheru južného pobrežia, alebo si prejsť celý ostrov dookola. Z tejto „islandskej diaľnice“ sa však oplatí aj odbočiť a vydať sa na dobrodružnú cestu do vnútrozemia. Asfalt sa mení na štrk a prach, výnimkou nie sú otvorené brody riek. Tieto cesty sú prejazdné len v letných mesiacoch, kým nenapadne sneh a len s vozidlami 4x4. Dostanú Vás však do „krajiny nikoho“, medzi rozsiahle lávové polia, kde scenérie pripomínajú planétu Mars. Tento rok sme v našej cestovnej kancelárii Victory Travel zaradili do nášho úspešného zájazdu Island – to najlepšie aj návštevu Dúhových hôr Landmannalaugar v islandskom vnútrozemí. Tie ponúkajú nádherné pešie túry s výhľadmi na pestrofarebné ryolitové kopce. Po turistike nič nepadne lepšie ako horúci kúpeľ v prírodných prameňoch v srdci islandskej divočiny.

Magické výhľady na ryolitové hory Landmannalaugar pri pešej turistike. Foto: Zuzana Čaprnková
Zaslúžený relax v prírodných horúcich prameňoch v srdci Dúhových hôr. Foto: Zuzana Čaprnková

Ľadovce a tulene

Na Islande sa nachádza najväčší ľadovec v Európe – Vatnajökull s rozlohou až 7900 km2, ktorý dosahuje hrúbku ľadu až 950m. Vatnajökull má asi 30 jazykových splazov. Tieto majú návštevníci možnosť preskúmať aj z blízka – na prechádzke po ľadovci so skúseným sprievodcom a príznačným vybavením – mačky a cepíny. Globálne otepľovanie spôsobuje stále rýchlejšie topenie ľadovcov. Na južnom pobreží Islandu sa takto vytvorila ľadovcová lagúna Jökulsárlón. Táto lagúna je priamo spojená s oceánom. Ľadovcová voda sa tu mieša s morskou, čo ešte viac urýchľuje proces topenia ľadovca. Vzrušujúca je plavba na obojživelníku a pozorovanie tuleňov vynárajúcich sa medzi ľadovými kryhami. Tieto obojživelníky používali američania vo vietnamskej vojne, teraz vozia turistov v islandskej lagúne. Spektakulárna je aj priľahlá „diamantová pláž“. Kusy ľadovca sa tu ligocú na čiernom sopečnom piesku.

Netradičný pohľad na ľadovcovú lagúnu Jökulsárlón na južnom pobreží Islandu. Foto: Zuzana Čaprnková

Dychberúce vodopády

Krkolomné názvy – Seljalandsfoss, Skógafoss či Gullfoss označujú jedny z najkrajších vodopádov Islandu, ktoré sa nachádzajú asi 2 hodiny jazdy od hlavného mesta Reykjavíku. Seljalandsfoss je jedným z najfotografovanejších vodopádov južného pobrežia a je ľahko dostupný z okružnej „ring road“. Tento 30m vysoký vodopád si môžete pozrieť aj zozadu – dá sa totiž poprechádzať poza jeho závoj. Nezabudnite si však zobrať pršiplášť! Keď zafúka vaším smerom, dostanete poriadnu sprchu. Blízky vodopád Skógafoss je zasa najkrajší za slnečného dňa. Vtedy sa v stúpajúcom vodnom opare tvorí dúha. Gullfoss – zlatý vodopád, ktorý je súčasťou tzv. islandského zlatého trojuholníku, je jeden z najmohutnejších vodopádov ostrova. Tvoria ho dve kaskády spolu vysoké 33 metrov a vodopád ústi do čierneho čadičového kaňonu.

Prechádzka popod vodopád Seljalandsfoss. Foto: Zuzana Čaprnková

Kedy navštíviť Island?

Island sa nachádza tesne pod polárnym kruhom. Táto poloha spôsobuje, že v lete tu slnko takmer nezapadá a v zime sa zas veľmi neukáže. Každé ročné obdobie má na Islande svoje čaro. Nekončiace letné dni umožňujú dobrodružným cestovateľom objavovať islandskú prírodu neskoro do noci, v zime sa zas môžete tešiť na magickú poľovačku na polárnu žiaru. Nezáleži na tom, kedy ho navštívite. Island sa zaručene zaradí do vášho rebríčka „tak sem sa ešte určite rád vrátim“. A moja rada? Choďte na Island čo najskôr a zažite ho bez davov turistov! 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Zuzana Čaprnková

Zuzana Čaprnková

O autorovi

Profesiou fotografka odišla na Ostrov bohov - Bali, kde na Univerzite umenia v Denpasare študovala tradičné umelecké remeslá. Do Indonézie sa okamžite zamilovala a našla v nej nekonečný zdroj inšpirácie. Bali je teraz jej druhý domov, kam sa neprestáva vracať. Tiež skúsila, aké je to žiť v krajine, kde v lete slnko nezapadá - v Nórsku študovala aj pracovala a precestovala ho celé od Osla až po Nordkapp. Ako sprievodkyňu ju môžete stretnúť na našich zájazdoch do Ázie a do Európy.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY