Alt Text!

Kam cestovať v roku 2025? Najlepšie exotické destinácie a tipy na plánovanie dovolenky

Kam cestovať v roku 2025? Najlepšie exotické destinácie a tipy na plánovanie dovolenky | Blog CK Victory Travel

Plánujete exotickú dovolenku na rok 2025? Objavte, ktoré destinácie sa oplatí navštíviť a kedy je najvhodnejšie rezervovať, aby ste získali najnižšie ceny. Náš sprievodca vám tiež ukáže, ako si zabezpečiť autentické zážitky a vyhnúť sa turistickým pascám.

1. Japonsko: Krajina vychádzajúceho slnka

Shinkyo Bridge Japan

Most Shinkyo stojí pri vchode do svätýň a chrámov v Nikko. Zdroj: Depositphotos

Japonsko je krajinou, kde sa stretávajú moderné technológie s bohatou históriou a jemnou kultúrou. Vydajte sa na cestu do sveta samurajov, gejší a nindža bojovníkov, kde tradície kráčajú ruka v ruke s najnovšími výdobytkami techniky.

Objavte starobylé chrámy a svätyne a ponorte sa do jedinečnej atmosféry Kjóta, Tokia, či Nikka a Nary, miest pod patronátom UNESCO. Doprajte si kulinárske špeciality od sushi a ramen až po tradičné kaiseki.


Vyberte si z našej ponuky prepracovaných zájazdov, ktoré organizujeme už viac ako 15 rokov:

JAPONSKO - VEĽKÝ OKRUH
APERITÍV V JAPONSKU

2. Indonézia: Archipelág sopiek a bohov

Mt Rinjani leží v národnom parku Gunung Rinjani.

Mt Rinjani leží v národnom parku Gunung Rinjani – ostrov Lombok. Zdroj: Depositphotos

Indonézia, krajina s viac ako 17 000 ostrovmi, je ideálnou voľbou pre všetkých milovníkov dobrodružstva a exotiky. Spoznajte domov ohrozených orangutanov a fascinujúcich varanov komodských, bohaté koralové útesy a husté dažďové pralesy. 

Prejdite sa po tropických plážach Indického oceánu, objavte aktívne sopky ohnivého kruhu a magické chrámy budhizmu a hinduizmu. Preskúmajte Borobudur, najväčší budhistický chrám na svete, a hinduistický komplex Prambanan. Na ostrovoch Gili si užite šnorchlovanie a potápanie s korytnačkami okolo podmorských sôch. Indonézia, kde je čas pomalý a všadeprítomní sú bohovia, je domovom šiestich oficiálnych náboženstiev – ale najrozšírenejší je úsmev.

Naše dlhoročné miestne kontakty a odborné znalosti vám umožnia zažiť Indonéziu v jej najautentickejšej podobe. Vyberte si z našich zájazdov:

LOMBOK, GILI, BALI, JÁVA
SULAWESI, TOGEANY - INDONÉZSKA ROZPRÁVKA
BALI - OSTROV BOHOV

TIP: Spojte rozmanitosť krajín Juhovýchodnej Ázie v našom najpopulárnejšom zájazde THAJSKO, KAMBODŽA, MALAJZIA, INDONÉZIA, SINGAPUR 

3. Juhoafrická republika: Safari a mestské dobrodružstvo

Slony na safari

Slony na safari Juhoafrickej republiky. Zdoj: Depositphotos

Juhoafrická republika je skvelou voľbou pre tých, ktorí milujú prírodu a kultúru. Navštívte Kapské mesto v obkolesení Stolovej hory, Lion’s Head a Devil’s Peak. Zažijete safari v národnom parku Kruger, výhľady na Blyde River Canyon, tretí najväčší kaňon sveta plný zelene alebo fascinujúcu Panorama Route. Pri Myse Dobrej Nádeje stretnete kolóniu tučniakov a v Stellenbosch ochutnáte najlepšie africké vína.

Na zájazdoch zažijete viaceré naj – najhlbší kaňon, najstaršiu púšť, najväčší meteorit sveta, najširší neprerušený závoj vodopádov na svete a najstarší národný park.

Vyberte si to svoje NAJ na jednom z našich zájazdov:

KAPSKÉ MESTO – MYS NA KONCI SVETA
TO NAJLEPŠIE Z AFRIKY - JAR, ZIMBABWE, BOTSWANA
JAR, NAMIBIA, BOTSWANA, ZIMBABWE, ZAMBIA
JAR, MOZAMBIK (MAPUTO), SVAZIJSKO, LESOTHO A CAPE TOWN

4. Turecko (Ázijská časť): Brána do orientu

krajina balónov Cappadocia

Západ slnka nad krajinou balónov Cappadocia. Zdroj: Depositphotos

Dovolenka v Turecku nemusí byť len o ležaní na pláži, ale aj o fascinujúcej histórii a kultúre, ktorú môžete spoznať prostredníctvom našich poznávacích zájazdov. Navštívte magickú krajinu balónov Cappadocia, či tajomnú Mezopotámiu. Preskúmajte starobylé mesto Göbekli Tepe, najstarší chrámový komplex na svete. Prejdite sa bludiskovými uličkami Mardinu, mesta zdobeného kamennou architektúrou a s panoramatickým výhľadom na mezopotámske pláne. Objavte bohatú kultúrnu tapisériu mesta Diyarbakır, domova historickej mešity Ulu a Veľkého bazára.

Naša skúsená sprievodkyňa dlhodobo žijúca v Turecku vám prinesie autentické spoznávanie miestnej kultúry aj nečakané kulinárske zážitky, ktoré v bežných turistických reštauráciách nenájdete. Vyberte si z našej ponuky zájazdov:

TURECKO – TAJOMNÁ HORNÁ MEZOPOTÁMIA
TURECKO – CAPPADOCIA + ISTANBUL

5. Južná Kórea: Krajina ranného pokoja

sopečný ostrov Jeju,

Potápačky Haenyeo na sopečnom ostrove Jeju. Zdroj: Depositphotos

Objavte Južnú Kóreu s naším novým zájazdom a využite uvítaciu zľavu 15 % na všetky termíny. Vydajte sa s nami na nezabudnuteľnú cestu, kde navštívite demilitarizovanú zónu, ktorá oddeľuje Severnú a Južnú Kóreu. Ako jediná CK na Slovensku a v Čechách vás vezmeme aj na sopečný ostrov Jeju, "Havaj Južnej Kórey", s fascinujúcou kultúrou ženských potápačiek Haenyeo, ktoré pri zbere morských plodov nepoužívajú kyslíkové bomby.

Preskúmate rušné ulice Soulu, kde sa pokrokovosť stretáva s tradíciou, aj starobylé mesto Gyeongju, domov úžasných chrámov a kráľovských hrobiek. Zažite Kóreu ako miestni s fascinujúcimi kultúrnymi stretnutiami, rušnými trhmi a ochutnávkou autentických kórejských špecialít.

JUŽNÁ KÓREA – KRAJINA RANNÉHO POKOJA

6. Čile: Zem kontrastov

Letecký pohľad na panorámu Santiaga pri západe slnka s mrakodrapmi. Zdroj: Depositphotos

Zažite tapisériu rozmanitej krajiny a kultúrnych zážitkov Čile. Začnite svoje dobrodružstvo v Santiagu, meste na pozadí Ánd, kde spoznáte živé trhy, historické štvrte a kozmopolitnú energiu, ktorá definuje hlavné mesto Čile. Preskúmajte nadpozemskú krajinu púšte Atacama a odhaľte tajomstvá soľných plání, gejzírov a mesačných údolí.

Vydajte sa na mystický Veľkonočný ostrov, kde starodávne sochy moai stoja ako tiché stráže. Vychutnajte si čilskú kuchyňu, od čerstvých morských plodov až po výdatné empanády, každé sústo rozpráva príbeh čilskej kultúry. V rámci našich zájazdov navštívite aj úchvatné ostrovy Ballestas, najväčšiu záhadu Ameriky Nazca a nádherné mestá Arequipa a Potosí.

Vyberte si z jeden z našich prepracovaných programov:

PERU, BOLÍVIA, ČILE
VEĽKÁ JUHOAMERICKÁ EXPEDÍCIA (PERU, BOLÍVIA, ČILE, ARGENTÍNA, URUGUAJ, BRAZÍLIA)
ESENCIA PERU, BOLÍVIA, ČILE
BUENOS AIRES, OHŇOVÁ ZEM, PATAGÓNIA, VEĽKONOČNÝ OSTROV

7. Filipíny: Tropický raj

el nido palawan

Jazda na morskom kajaku v El Nido Palawan. Zdroj: Depositphotos

Dovolenka na Filipínach je dokonalé tropické dobrodružstvo. Objavte pláže v El Nido, nedotknutú prírodu ostrova Palawan a rozprávkové lagúny na ostrove Miniloc. Na ostrove Coron s nami preskúmate tie najkrajšie skalné útesy a stretnete sa s ohrozeným morským cicavcom, dugongom. Na ostrove Cebu vás čaká adrenalínový kaňoning v prekrásnych Kawasan falls. Plávajte v najdlhšej podzemnej rieke sveta v Puerto Princesa (UNESCO), šnorchlujte v krištáľovo čistých lagúnach a relaxujte na skrytých plážach, mimo vyšliapaných chodníčkov. V mestečku El Nido si užite masáže a nočný život, a v Manile objavte koloniálnu atmosféru. 


Zažite na zájazde: FILIPÍNY: CORON, PALAWAN, CEBU


TIP: Spojte históriu a kultúru Japonska s oddychom v tropickom raji Filipín : JAPONSKO & FILIPÍNY: OD CHRÁMOV K TRÓPOM

8. Kolumbia: Krajina tanca a kávy

ulice Cartageny

Farebné ulice Cartageny. Zdroj: Depositphotos

Úžasná a očarujúca Kolumbia! Užijete si kúpanie v krištáľových vodách Karibiku, preskúmajte fascinujúce archeologické pamiatky a objavte prírodné divy, ako sú najvyššie palmy sveta v údolí Cocora.

Nechajte sa očariť Medellínom, mestom kultúry, ktoré vstalo z popola. Zatancujte si salsu v Cali, hlavnom meste tohto tanca a ochutnajte tú najlepšiu kávu sveta v Zona Cafetera (UNESCO). Preskúmajte historické zázraky Cartageny, zažite pouličné umenie Bogoty a ponorte sa do sviežej krajiny kávového trojuholníku. Ako hovoria Kolumbijčania: „Jediné riziko je, že sa z Kolumbie nebudete chcieť vrátiť domov.“

Vydajte sa na 17 rokov šperkovaný poznávací zájazd do tejto nezabudnuteľnej krajiny. O vašu dokonalú dovolenku sa postará tím skúsených sprievodcov pod vedením garanta Petra Koutného.

TO NAJLEPŠIE Z KOLUMBIE
VEĽKÁ CESTA KOLUMBIOU

9. Madagaskar: Ostrov endemických divov

lemur coronatus

Lemur korunkatý, najmenší z rodu Eulemur. Zdroj: Depositphotos

Objavte Madagaskar, ostrov s jedinečnými prírodnými krásami a endemickými druhmi. Zažijete nádherné pláže, impozantné tsingy, aleje baobabov a národné parky ako Andasibe a Bemaraha. Preskúmajte rezerváciu Perrieri, kde budete mať príležitosť pozorovať lemury, chameleóny, korytnačky či krokodíly. Vydajte sa na najsevernejší cíp Madagaskaru s majestátnym majákom a relaxujte na plážach Indického oceánu. 

Naši sprievodcovia sú členmi združenia Mórica Beňovského a s radosťou s vami zdieľajú vedomosti o tomto kráľovi Madagaskaru pôvodom z Vrbového, o histórií, o krajine aj o malgašských kmeňoch.

MADAGASKAR - PLÁŽE A POZNANIE
MADAGASKAR – ESENCIA VEĽKÉHO OSTROVA

10. Tibet: Strecha sveta

Modlitebné vlajky vejúce vo vánku Himalájí. Zdroj: Depositphotos

Najrozsiahlejšia a najvyššie položená náhorná plošina na Zemi – Tibet. Navštívte majestátny palác Potala, ikonický symbol tibetského budhizmu a UNESCO svetového dedičstva, a duchovný chrám Jokhang s jeho starodávnymi rituálmi.

Zažijete tibetský život s farebnými vlajočkami, živými kláštormi a fascinujúcimi scenériami Lhasy a Káthmandu. Pre náročných cestovateľov ponúkame expedície cez Sečuán, provincie Yunnan a severný Mjanmar, alebo kombinované zájazdy do Číny, Nepálu, Tibetu a Indie.

TIBET, NEPÁL
ČÍNA, TIBET, MJANMAR
ČÍNA, TIBET, NEPÁL, INDIA - NEZABUDNUTEĽNÁ ŠTVORKOMBINÁCIA

 

Plánovanie vašej cesty na rok 2025

1. Kedy je najlepšie si plánovať a rezervovať zájazd do exotických destinácii?

Pre väčšinu exotických destinácií platí, že čím skôr začnete plánovať, tým lepšie. Rezerváciou 3-6 mesiacov vopred získate lepšie ceny a dostatok času na prípravu, čo zahŕňa víza, očkovania a ďalšie cestovné náležitosti.

Najlepší čas na rezerváciu vašej exotickej cesty je práve teraz. Vo Victory Travel môžete využiť najvyššie zľavy v roku, ktoré vám ušetria peniaze a zabezpečia lepší výber termínov a ubytovania.

 

Všetky zájazdy v najväčších zľavách roka vo Victory Travel

2. Najlepší čas kedy navštíviť exotické destinácie

Pri plánovaní cesty do exotických destinácií je dôležité zvážiť viacero faktorov. Kľúčové aspekty, ktoré môžu ovplyvniť vaše cestovateľské zážitky sú počasie, miestne udalosti a rušnosť oblastí. 

Optimálny čas na návštevu závisí od vašich preferencii: ak preferujete horúce slnečné počasie, vyberte si obdobie s najlepším klimatickým podmienkami, napríklad suché a mierne obdobie, ako je jeseň v Japonsku alebo na Bali. Ak sa chcete vyhnúť davom turistov a rušným oblastiam, zvoľte si cestu mimo hlavnej sezóny, kedy sú ceny nižšie a atrakcie menej preplnené. Napríklad, návšteva Madagaskaru počas dažďovej sezóny môže znamenať menej turistov, hoci si budete musieť poradiť s častejšími zrážkami. 

Ulice Ubudu na Bali v decembri – prázdne, no pokryté tropickým dažďom. Zdroj: Depositphotos

Exotické destinácie sú plné udalostí, ktoré môžu doplniť váš kultúrny zážitok. Tie najznámejšie sú zároveň častokrát spojené s prichádzajúcich väčším množstvom turistov. 

Tu sú tri top udalosti a festivaly na rok 2025:

  • Expo 2025 – Osaka, Japonsko: Svetová výstava v Osake od apríla do októbra, zameraná na inovácie a kultúru.

    TIP: Zažite EXPO 2025 v Osake + to najlepšie z Japonska

  • Carnaval de Barranquilla – Kolumbia: Živý a farebný karneval v marci, oslavujúci kolumbijskú kultúru a tradície.
  • Cape Town International Jazz Festival – Juhoafrická republika: Prestížny jazzový festival v máji, najväčší v Afrike.

Carnaval de Barranquilla – Kolumbia. Zdroj: Depositphotos

3. Prečo cestovať do exotiky s cestovnou kanceláriou Victory Travel?

Do exotiky odporúčame cestovať s cestovnou kanceláriou, ktorá má roky skúseností, kontaktov a lokálne žijúcich sprievodcov. Dobrá cestovná kancelária vám zabezpečí bezproblémovú komunikáciu v miestnom jazyku, poskytne prístup k overeným službám a exkluzívnym miestam, ktoré by ste inak nemohli objaviť. Zabezpečí, aby ste sa vyhli nepravdivým informáciám, nepríjemným prekvapeniam a priemerným zážitkom. S profesionálnym partnerom získate autentický pohľad na miestnu kultúru a bez stresu si užijete svoje dobrodružstvo.

Victory Travel je záruka, že vaše exotické dobrodružstvo bude nielen splneným snom, ale aj bezstarostným zážitkom. Naši skúsení sprievodcovia vás zavedú na najlepšie miesta a priblížia lokálne zážitky, ktoré vás vtiahnu do atmosféry destinácie. Aj v hlavnej sezóne, keď sú turistické atrakcie plnšie, sa vďaka našim malým skupinkám a detailne plánovaným itinerárom vyhnete preplneným miestam a zažijete autentické chvíle. S nami sa nemusíte starať o detaily – my sa postaráme o všetko a vy si môžete užiť len #čisté zážitky. 

Rezervujte svoju exotickú dovolenku vo Victory Travel do 31.9.2024 a objavte krásy sveta za menej peňazí.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Nikoleta Kotrčová

Nikoleta Kotrčová

O autorovi

Digitálna nomádka, ktorá s ruksakom na chrbte spoznáva svet. Vášeň k cestovaniu objavila počas štúdia v Grécku a Nórsku. Obľubuje zvieraciu spoločnosť a keďže sa sama ešte neusadila, stráži ľuďom na cestách ich domácich miláčikov. Kultúru krajiny objavuje cez lokálne jedlo a ľudí, najradšej má ázijskú a indickú kuchyňu. Miluje hory aj oceán, kde nachádza nesmiernu hĺbku a inšpiráciu. Keď práve nepíše o všetkých úžasných miestach na svete, ktoré by ste mali navštíviť, túla sa, fotí a objavuje nepoznané.